Mitt blodtryck går nästan inte att mäta

Vad är Takayasus sjukdom? Jag skulle vilja veta mera om den. Jag vet att den inte är så vanlig. Det blir allt svårare att mäta...

Vad är Takayasus sjukdom? Jag skulle vilja veta mera om den. Jag vet att den inte är så vanlig. Det blir allt svårare att mäta mitt blodtryck. Det bara försvinner, säger syster. De måste ta om det 3-4 gånger. Jag undrar också kortisol har för betydelse i kroppen. Jag har ständig småfeber. Finns det läkare som är experter på min sjukdom? Man har ju rätt att söka hjälp överallt.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Takayasus sjukdom är en reumatisk inflammation i stora kroppspulsådern som är kroppens största blodkärl. Ofta är det den allra första delen av kärlet strax ovanför hjärtat som är angripen. Sjukdomen börjar med att man känner sig svag och trött med feber och hög sänka. Så småningom kan kärlväggarna bli ärriga och skrumpna så att blodströmmen till huvudet, armarna eller andra delar av kroppen försvåras. Typiskt är just att pulsen och blodtrycket blir svagare i ena armen, som du skriver i ditt brev. Musklerna i armen blir då fort orkeslösa och värker när man försöker göra ansträngande rörelser. Även synstörningar och hjärtproblem kan förekomma.

Sjukdomen beskrevs först i Japan hos unga kvinnor, men finns också i Europa och Amerika även om den är sällsynt. Man kan säga att den liknar en i Sverige vanlig åkomma som heter temporalisarterit och som brukar drabba lite mindre blodkärl i huvudet hos äldre personer.

Behandlingen är samma som vid de andra inflammatoriska blodkärlssjukdomarna, nämligen kortison i stor dos samt cellhämmande medel som dämpar immunförsvaret. Det är reumatologläkarna och doktorerna i invärtes medicin som har störst erfarenhet av sådan här medicinering. Av praktiska skäl är det oftast bäst om behandlingen sköts av en läkare vid hemortslasarettet, men vid svåra sjukdomsfall kan man få specialistremiss till en universitetsklinik. Ifall blodströmmen till din arm skulle bli alltför svag kan kärlkirurgerna ev byta ut det trånga området mot ett konstgjort blodkärl så att blodflödet återställs. Sådana operationer görs på en kärlkirurgisk avdelning.

Du undrar också om kortisolets betydelse. Jo, det är ett hormon som bildas i binjurarnas bark. Tillsammans med kortison som är ett snarlikt hormon så styr det kroppens förmåga att reagera vid inflammation, men också sårläkning, infektionsförsvar och tillväxt av bindväv. Dessutom hjälper de här hormonerna till att reglera salterna i blodet och skelettet.

Scroll to Top