• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan min katt ha gett mig binnikemask?

  Min mage har alltid skött sig bra och inte vållat några problem. Men för en tid sedan upptäckte jag ett ca 2 dm långsmalt, ljust ?band? i avföringen. Smått chockad spolade jag ner tingesten. Efteråt kom frågan om det kan ha varit en binnikemask. Hur kan den i så fall ha bildats? Kan jag ha flera otrevliga inneboende? Vi äter aldrig gravade maträtter och jag steker och kokar fisk och kött mycket noga. Vi har en katt som vistas både ute och inne och som vi avmaskar minst var tredje månad. Kan han ha överfört masken? Ska jag söka läkare för undersökning och ev. få avmaskningsmedel utskrivet? Är en 70-årig kvinna som under min levnad fått vara relativt frisk.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Mitt råd blir att du nog kan avvakta eftersom du mår bra och fyndet du gjorde är osäkert. Vid stark misstanke på mask kan doktorn på vårdcentralen ombesörja att du får lämna avföringsprov för undersökning av maskägg. Sådana analyser utförs på några av de stora infektionsklinikerna i landet. Om du skulle se en ny misstänkt mask i din avföring så bör du lägga den i en burk med ättika eller brännvin och lämna den för undersökning. Att behandla på måfå utan diagnos fungerar dåligt och brukar inte rekommenderas.

  Binnikemask hos människa förekommer sparsamt i norra Sverige på grund av att man där äter mycket gravad och rökt insjöfisk. Ett bra tips är att lägga den råa fisken två dygn i frysen innan den gravas. Då blir den smittfri. Det finns också andra sorters binnikemask som kan spridas med råbiff eller av att man smakar på rå köttfärssmet. Då kan små blåsor med masklarver i köttet komma ner i magen där de växer till en flera meter lång mask som lever några år innan den försvinner av sig själv. Den vuxna masken liknar ett tunt, platt skärp eller band och består av fyrkantiga segment i en lång rad. Ibland lossnar en bit av masken och följer med avföringen ut. Kanske var det något sådant du såg, men fyndet kan förväxlas med en osmält matrest. I vilket fall som helst är din katt oskyldig. Katter kan inte sprida binnikemask till människan.

  Binnikemasken livnär sig enbart på maten i tarmen och orsakar inga symtom förutom möjligen B-vitaminbrist och lätt avmagring. Därför har faktiskt binnikemask använts som bantningsmedel.

  Det finns även andra maskar som kan vistas i människans tarm. En av dem är spolmasken som liknar en 1-3 dm lång, vit daggmask med smala ändar. Den känns lätt igen som en ?typisk? mask och passar därför inte riktigt in på din beskrivning. Dessutom kan den ge symtom som feber, lunginflammation och ont i magen. Spolmaskens ägg sprids via grönsaker som vattnats med smutsigt kloakvatten. Sammanfattningsvis kan sägas att det finns verksamma mediciner mot olika maskar och att god toalett- och livsmedelshygien har minskat antalet fall väsentligt i vårt land. Däremot är maskinfektioner ett mycket stort problem för människor som längre tid vistas i varmare länder med bristande hygien.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!