• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan kosten lindra vid Crohns sjukdom?

  Jag undrar över Crohns sjukdom. Jag vet att den angriper tarmen men hur farligt är det att få denna diagnos? Kan man lindra med kost eller är medicinering enda alternativ? Är den ärftlig?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i tarmväggen som kan pågå i många år. Typiskt är att sjukdomen går i vågor så att symtomfria, nästan friska perioder på flera månader eller år kan övergå i återfall med magknip, diarré, avmagring, feber och sjukdomskänsla. Åkomman är vanligast hos ungdomar men människor i alla åldrar kan insjukna.

  Crohns sjukdom kännetecknas av att den angripna delen av tunntarmen eller tjocktarmen svullnar upp och blir sårig på insidan. Efter lång tids sjukdom kan tarmen i en del fall bli ärrig och skrumpen så att maten inte kan passera. Då får man koliksmärtor och i värsta fall tarmvred. I andra fall kan inflammationen sprida sig genom tarmväggen och bilda en böld eller fistel mot närliggande organ.

  När man drabbas av ett återfall av Crohns sjukdom så hjälper det inte med enbart diet. Då behövs starka mediciner som dämpar inflammationen och i svåra akuta fall krävs också en stor operation. Problemet är att sjukdomen ibland kan flytta på sig och efter flera år återkomma i ett nytt avsnitt av tarmen.

  Crohns sjukdom kan vara nog så besvärlig men lyckligtvis brukar patienten klara även de mest allvarliga komplikationerna, bara hon eller han får rätt medicinsk behandling i tid. Orsaken till sjukdomen är ännu oklar men många forskare tror att det är immunförsvaret som reagerar för starkt på en okänd bakterie. Åkomman är inte ärftlig även om den ibland kan återfinnas hos flera medlemmar i samma släkt. Den har fått sitt namn efter en amerikansk läkare som var verksam på 1930-talet.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!