Kan jag få mina bröst normala igen?

Jag är en kvinna på 34 år och har ett stort problem. Det är att mina bröst har försvunnit sedan jag ammat mina fyra barn....

Jag är en kvinna på 34 år och har ett stort problem. Det är att mina bröst har försvunnit sedan jag ammat mina fyra barn. Jag måste få hjälp på något sätt. Jag lider väldigt av detta och har faktiskt vara nära ta livet av mig. Innan min skilsmässa så utnyttjade min make detta för att psyka ner mig totalt. Nu är jag skild sedan ett år. Finns det någon medicin som kan få dem att växa igen och bli normala?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Några mediciner hjälper dig knappast. Däremot kan det finnas anledning att göra en operativ åtgärd. Jag tycker att du i första hand ska kontakta husläkare eller gynekolog. Berätta precis som i ditt brev hur du har det och be om remiss till en kirurg som gör bröstplastiker. Det finns både plastikkirurger som är sjukhusanställda och de som har privatpraktik. Du kommer att få en tid på mottagningen för undersökning och samtal. Eventuella kostnader kan du samtidigt fråga om. Blir operation aktuell görs den polikliniskt vilket innebär att du får stanna kvar några timmar och sedan gå hem samma dag. Problemen med dina bröst har fått så stor betydelse i ditt liv att jag tycker du borde ha kontakt med en kurator antingen på kvinnokliniken eller kirurgkliniken. Du kan ringa direkt till sjukhusväxeln på närmaste sjukhus och be att bli kopplad till kuratorsexpeditionen. Dit behöver du ingen remiss, och samtal med kurator är kostnadsfria.
Scroll to Top