• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan en man ta bort hår på kroppen?

  Jag är en 35-årig man som fått missprydande hårväxt på magen, bröstet och ryggen. Det har blivit irriterande eftersom jag motionssimmar 4-5 gånger i veckan och jag skulle vilja ta bort hårväxten. Jag rakar mig, men håren kommer ju tillbaka. Finns det andra sätt att ta bort missprydande hår? Finns det skönhetssalonger som utför borttagning av hårväxt? Hur fungerar hårborttagningsmedel och var kan man köpa dem? Kan man få bort håren med bestående resultat?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Att män får riklig hårväxt på kroppen beror inte på något sjukligt utan har i allmänhet ärftliga orsaker. Det brukar vara vanligare hos männen i sydligare länder och väcker där nog snarast avundsjuka eftersom det anses vara ett tecken på extra stor manlighet.

  Men du är besvärad av din hårväxt och vill få bort den helt, vilket tyvärr kan bli svårt. Många kosmetologer ger visserligen behandlingar mot hårväxt med bl a elektrolys och diatermi, men då tar man ett hårstrå i taget och behandlingen gäller oftast ett begränsat antal missprydande hår i ansiktet. Det blir alltså både tidsödande och dyrt att bli av med manlig hårväxt på kroppen på detta sätt, även om det förmodligen är möjligt. Hårborttagningsmedel brukar finnas att köpa i bl a parfymerier, och det finns flera olika märken att välja bland. De tar bort håren effektivt för en tid, men hårväxten kommer tillbaka. Detsamma gäller vid vaxning, som också utförs av många skönhetssalonger, och rakning. Man kan också försöka bleka håren med vätesuperoxid så att de blir mindre synliga. Några mediciner som tar bort manlig hårväxt finns inte.

  Mitt råd är i första hand att du accepterar din kroppsbehåring som en del av din manliga personlighet, och i andra hand att du prövar en hårborttagningskräm.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!