• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag står inte ut med mina menssmärtor

  Vad ska jag göra för att bli av med mina hemska menssmärtor? När de sätter in kan jag ha kramper som håller på till och från under flera dagar. Just då blöder jag inte men sedan är det som om det spricker och jag nästan "störtblöder" i åtminstone ett dygn. Jag tar värktabletter men försöker vara försiktig eftersom jag hört att de ökar blödningsrisken. Finns det någon annan medicin som hjälper? Jag har inga barn och vill inte ha några mediciner som riskerar påverka mina möjligheter att få barn i framtiden.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Omkring 25 procent av alla kvinnor har mer eller mindre uttalade besvär före, under eller strax efter mensdagarna. Men orsakerna kan variera och därför är viktigt att veta mer för att kunna hjälpa dig, bl a om du haft mens under många år, om den är regelbunden, om besvären kommit plötsligt eller successivt först på senare tid.

  Du bör beställa tid hos en gynekolog för undersökning och samtal. Är du ung och det finns en ungdomsmottagning där du bor kan du vända dig dit. Där finns både gynekolog och barnmorska och det är inte alls bara preventivmedel och misstänkta infektioner man arbetar med utan mycket annat - som exempelvis mensbesvär. Övre åldersgräns på ungdomsmottagningar är vanligen 20-25 år. Mottagnings- och telefontider brukar stå i telefonkatalogen under "Sjukvård" eller under "Kommun".

  Du behöver inte vara rädd för blödningar av värktabletter om du inte tar höga doser. Av de vanliga receptfria preparaten är det bara de som innehåller acetylsalicylsyra (t ex Albyl, Magnesyl, Bamyl) som kan ge ökade blödningar. Du kan tills du fått ordination av gynekolog prova effekten av t ex Alvedon eller Panodil vilka du också kan köpa receptfritt på apotek.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!