• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag skäms över min dåliga hårväxt!

  Jag är en 48-årig tjej som undrar om det är onormalt med lite eller nästan inget könshår. Jag skäms för det så mycket att jag inte törs ha några förhållanden. När det börjar gå "för långt" så får jag panik p.g.a. detta och vill inte fortsätta. Män jag träffar tycker jag är konstig. Jag har hört att det kan vara så här med vissa kvinnor. Hur ligger det till?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Vår hårväxt är mycket individuell. Det gäller allt hår, t.ex. på huvudet, under armarna och över hela kroppen, inte minst könsbehåring och skäggväxt. Anledningen till de stora olikheterna är framför allt ärftlighet. Vi har också olika påverkan på hårväxten av våra hormoner under olika åldrar och livsfaser. Hårproblem kan någon gång handla om onormala förändringar där vissa kan ge ökad behåring och andra resultera i totalt eller fläckvis håravfall. Men du nämner ingenting om andra hårproblem så för din del finns det inte något som tyder på något sådant

  Små flickor och pojkar har varken hårväxt under armarna eller könsbehåring. Bland de första pubertetstecknen finns längdtillväxt, röstförändring och fjun på hakan hos pojkarna, bröstutveckling och så småningom mens hos flickorna och hos båda könen hårväxt under armarna och könshår. Så småningom, när för oss kvinnor våra könshormonor avtar i samband med klimakteriet, är det vanligt att behåringen i armhålorna och pubis- eller könsbehåringen också minskar. Med den ganska tunna och ljusa hårväxt som är typisk för flertalet av oss nordbor blir det självklart mycket mera påtagligt för oss om håret glesas ut än för våra medsystrar från andra delar av världen där man ärvt ett betydligt kraftigare och rikligare hår.

  Det finns många som rakar sig regelbundet både under armhålorna och på armar och ben. Och det är faktiskt inte så få, särskilt bland yngre kvinnor, som också rakar bort könshåren. Säkert upplever alla dessa det enbart positivt om hårväxten blir tunnare, om de ens märker av någon skillnad. Försök att avdramatisera det här med ditt tunna könshår. Det är inte alls något ovanligt och absolut ingenting att skämmas för. Vi är alla skapta litet olika och både vi själva och andra får acceptera oss som vi är. Och förresten - vem skulle säkert kunna veta om du rakat dig?
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!