• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag lider fruktansvärt av min platta byst

  Jag är en tjej på 22 år som har ett stort problem. Min byst är platt, eller rättare sagt, jag har inga bröst alls. Sedan jag var 15 år har jag väntat på att brösten skulle växa men det har de aldrig gjort. Jag lider fruktansvärt av detta och har väldigt dåligt självförtroende. Jag kan t.ex. inte ha baddräkt eller bikini utan måste alltid hitta på ursäkter när kompisarna vill till badhuset eller till badstranden på sommaren. Jag kan inte ha åtsittande tröjor och försöker även gömma "brösten" för min kille som jag varit tillsammans med i fyra år.

  Jag har tänkt mycket på det här och bestämt mig för vad jag ska göra. Nu samlar jag pengar till en plastikoperation och har några frågor kring det. Jag har hört att man kan få hjälp till en mindre operation. Vart vänder man sig och måste man ansöka om bidrag? Vad kostar en operation? Hur länge måste man vara sjukskriven?

  Jag vill helst inte tala med min gynekolog om detta. Det känns lite pinsamt. Så jag hoppas att du kan svara på mina frågor.
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Det är bra att du inte haft alltför bråttom, framför allt att du har väntat ut den ibland ganska sena bröstutvecklingen under puberteten. Nu är du 22 år, brösten har inte ändrat sig och du har hunnit tänka och ta ställning i lugn och ro. Det som är viktigt nu är att du får en bra kontakt med någon som arbetar med bröstproblem. Du behöver någon att tala med, någon som förstår dig och som mött andra kvinnor med samma problem. Dessutom bör du undersökas, bli objektivt bedömd och få remiss till kirurg som gör den här typen av bröstplastik.

  Jag tycker det känns litet ledsamt att du inte ens vågat ta upp det här med din pojkvän. Han kan nog bli ganska besviken över att du inte berättat om detta som bekymrar dig så mycket. Efter operationen kommer han ju ändå att se och förstå. Inte heller har du velat diskutera det med din gynekolog. Varför i all världen skulle det vara pinsamt? Vi har ju faktiskt inte gjort modellritningen till oss själva och kan inte heller rå för hur vi ser ut. Bröstundersökningar gör alla gynekologer åtskilliga gånger varje dag och olika problem med brösten möter vi ständigt. I många länder sköts för övrigt all bröstkirurgi inklusive bröstcancer och bröstplastik av gynekologer.

  Men känns det verkligen så svårt för dig att diskutera med gynekologen finns andra möjligheter. Du kan ringa ditt sjukhus och be att få tala med den kurator på kirurgkliniken som har hand om bröstkirurgi. Av kuratorn kan du få veta litet om vilka möjligheter det finns att bli omhändertagen på sjukhuset eller vart du annars bör vända dig. Du kan få besked om remiss är nödvändig och även om eventuella kostnader eller om det finns möjligheter till bidrag. För kuratorn kan du berätta hur du upplever din situation och att du inte ens velat visa dig för din pojkvän. Många ungdomsmottagningar har åldersgränsen 25 år. Även där kan du få råd och stöd av kurator, barnmorska och läkare. Du kan få remiss därifrån, eller från din husläkare om du har lättare att tala med henne/honom.

  Din fråga om kostnader kan jag inte direkt svara på eftersom det beror på hur och var en operation skulle bli aktuell. Har du inte redan fått besked av t.ex. kuratorn, så kan du fråga när du en tid före operationen får komma till mottagningen för undersökning och bedömning av den kirurg som ska operera dig. Hör dig samtidigt för om sjukskrivningsrutiner. Det brukar inte behövas mer än några få dagar men naturligtvis beror det på storleken av ingreppet och i viss mån också på vilken typ av arbete du har.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!