• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag kliar nästan sönder mitt underliv!

  Jag har haft klåda i underlivet i nästan 20 år och ingen läkare har hittat något fel. Det är värst veckan före mens och på nätterna. Jag kliar nästan sönder mig. Vissa dagar är det nästan borta för att nästa dag spricka utan att jag rör mig. Det har gått så långt att jag drar mig undan från min man eftersom jag vet att jag får så ont efteråt. Vad ska jag göra? Kan du rekommendera någon i Malmö som kan hjälpa mig?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Självklart måste du få hjälp och det med det snaraste. Ständig klåda, sprickor och sveda i underlivet blir efterhand outhärdligt. Dessutom har det ju nu också drabbat ditt och din mans samliv.

  Det finns många duktiga gynekologer i Malmö. Jag kan inte rekommendera någon speciell men tycker att du ska förhöra dig litet bland dina väninnor och kvinnliga arbetskamrater. De flesta kvinnor har en gynekologkontakt och kan berätta både om de fått bra hjälp med sina problem och om de blivit positivt bemötta. Försök få en tid när du har mest besvär, alltså dagarna före mens. Då är det störst möjlighet att hitta orsaken till ditt problem. Det är viktigt att du för gynekologen berättar inte bara allmänt om klåda och sveda utan också om sprickor och smärtor efter samlag, så pass svåra att du numera drar dig undan din man.

  Jag har tidigare i den här spalten tagit upp vad vi på gynekologspråk kallar "oljeregim". Alltså, tvätta dig i underlivet med olja! Barnolja eller olivolja eller något annat spelar ingen roll. Bara du helt låter bli att använda tvål och vatten. Du blir precis lika ren och det brukar ge god effekt. Tänk på hur ofta vi helt måste övergå till oljetvätt av spädbarn med ömtålig hud. Inte blir de kladdiga och inte luktar de illa heller. Får du sedan också rätt diagnos och specifik behandling mot grundorsaken till din klåda kan du bli helt bra. Utan att ha undersökt dig är det inte möjligt att säga något säkert om anledningen till din klåda. Men jag misstänker att det handlar om en underlivsåkomma som kräver långtidsbehandling, troligen inledd med en mer intensiv behandlingsperiod. Besvären kanske av och till blossar upp och kräver perioder av nya intensivbehandlingar. Det är bra om du är förberedd på det men också vet att det är övergående.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!