• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag blev botad från eksem med arsenik

  Jag läste i Hemmets Journal nr 29 en fråga om atopiskt eksem. Jag är född 1939 och var själv svårt drabbad av eksem när jag var liten, likaså min yngre syster. Det kliade oerhört och jag rev sönder mig varhelst jag kom åt. Mina föräldrar försökte med sprit, tjärsalva och andra salvor men ingenting hjälpte. Tack vare en pensionerad sköterska fick min mor då kontakt med en läkare som studerat i södra Europa före kriget. Han skrev ut ett recept på arsenik. Jag fick börja med 1 droppe på en sockerbit under en vecka, sedan 2 droppar andra veckan o s v till 7 veckan, då skulle dosen minskas i samma takt. Jag blev bättre ganska snart och så småningom helt bra.

  Det skulle vara intressant att få veta vad dagens läkare har för syn på arsenikbehandlingen som jag är övertygad om gjorde mig frisk. Kan det inte vara till hjälp i svåra fall även i dag? Men kanske atopiskt eksem är något helt annat än vad jag hade. Jag har inte kunnat finna ordet i lexikon.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Arsenik förekommer i olika former och har använts som läkemedel, krigsgas, råttgift och för att skydda trä mot röta. I naturen finns det som förorening i mineraler och metaller men också i havsvatten. Förr ansågs det främja tillväxten och vara uppiggande, och medlet gavs till såväl trötta hästar som människor. Inom sjukvården i Sverige användes arsenik fram till 1950-talet. Läkarna behandlade framgångsrikt svår psoriasis och besvärliga eksem, och skrev ut arsenikpiller till ungdomar med besvärlig akne. Arsenikinsprutningar gavs också mot infektioner som syfilis och amöbadysenteri. Även invärtesmedicinarna ordinerade en kombination av järn och arsenik som stärkande medel vid blodbrist.

  Men behandlingen hade sina risker. I dag anses arsenik alltför giftigt för att vara tillåtet inom sjukvården. I stora doser under lång tid kunde arsenik ge skador i nervsystemet, levern, blodet, huden och magen. Förr använde giftmördare ibland också "vitt" arsenik för att ta kål på sina offer. Det kunde ge en dödlig akut eller kronisk förgiftning.

  Beskrivningen på din hudsjukdom stämmer bra överens med atopiskt eksem. Jag tror nog också att ditt eksem blev bättre och kanske läkte tack vare arsenikkuren. Men ingen läkare skulle i dag våga rekommendera en sådan behandling. Man förundras över hur tiderna ändras och om ytterligare 50 år, låt oss säga år 2050, ser nog våra barnbarns barn med skepsis på många av våra i dag aktuella medicinska råd och behandlingar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!