• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur länge vågar jag ta Proscar?

  Jag har en något förstorad prostatakörtel och har fått Proscar tabletter som ska förminska körteln. Det har de också gjort, eftersom urinavgången har förbättrats och förmodligen är normal för min ålder, 72 år. Men nu är frågan hur länge jag ska äta tabletterna? Jag började med dem i januari. Finns det risk att körteln blir onormalt liten och därmed orsakar annan ej önskvärd åkomma?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Proscar bromsar det manliga hormonet som stimulerar prostatakörteln hos äldre män att växa. Resultatet av behandlingen blir att körteln krymper och att det går lättare att kasta vatten. Den gynnsamma effekten av Proscar kvarstår så länge du tar medicinen. När du slutar så kommer körteln ev. att börja växa igen och då kan svårigheterna med vattenkastningen möjligen komma tillbaka.

  Det finns åtskilliga män som har tagit Proscar under många år utan olägenhet. Den enda biverkan som rapporterats har varit att den sexuella lusten någon gång minskat, men det upplevs knappast som besvärande eftersom alternativen i form av vattenkastningsbekymmer och en ev. prostataoperation påverkar kärlekslivet mycket mer. Annars finns det inte några besvär eller sjukdomar som är förknippade med liten prostata. Tvärtom är risken för prostatacancer sannolikt lägre än normalt.

  Det finns också helt andra tabletter mot för stor prostata som kallas Hytrinex, Sinalfa eller Xatral. De fungerar genom att slappa av prostatakörteln så att urinröret inte blir klämt, och ska inte förväxlas med den tablett du tar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!