• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur allvarlig är brännskadan?

  Det talas om två former av brännskada, antingen i procent eller som grad. Vad är skillnaden mellan dessa?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Procent anger hur stor del av kroppsytan som omfattas av brännskadan. Huvudet och halsen tillsammans räknas som 9 %. Varje arm är också 9 %. Bålens framsida (bröst och mage) har dubbelt så stor yta, alltså 18 %, och lika stor yta (18 %) har ryggen respektive varje ben. Underlivet med yttre könsorganen utgör resterande 1 %. Tillsammans blir det 100 %. Man kan också säga att en handflata motsvarar 1 %.

  Ännu viktigare är hur djupt huden är skadad. Första gradens brännskada är mycket ytlig och ger enbart sveda och rodnad. Andra graden ger blåsor och ytliga sår, men överhuden är delvis bevarad och kan återbildas av sig själv. Tredje gradens brännskada är allvarligast. Då är huden borta och såret måste så småningom transplanteras med ny hud. Annars läker inte skadan och det bildas mycket fula ärr. Brännskador i ansiktet, på händerna och i underlivet är särskilt besvärliga och detsamma gäller om man bränt luftvägarna invändigt och andats in het rök eller ånga.

  Slutligen har den brännskadade patientens ålder mycket stor betydelse. T ex klarar en 20-åring att överleva en skada som är 3-4 gånger större än vad som är dödligt för en pensionär eller en baby. Djupa och utbredda brännskador fordrar avancerad specialistvård och är mycket svåra att sköta. Vid den hemska diskoteksbranden i Göteborg fick de allvarligast skadade ungdomarna flygas till olika brännskadecentra i de nordiska länderna eftersom resurserna i enbart Sverige inte räckte till.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!