• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper Ovesterin mot framfall?

  Jag är en kvinna på 75 år och känner mig i huvudsak frisk och kry. Trots kärlkramp som jag tar medicin mot är jag rörlig och vital. Men jag har sedan flera år besvär i underlivet. De nuvarande problemen började för tre år sedan som ett tryck och en tyngdkänsla, precis som om en sten var i vägen. Jag misstänkte att framfallet jag tidigare opererats för hade släppt. Men gynekologen jag sökte tyckte inte det var något att bry sig om.

  I somras var jag hos en annan gynekolog. Hon medgav att framfallet sjunkit och skrev sedan ut Ovesterin, en medicin jag tagit under ca tio år men slutade med för två år sedan. Kan verkligen denna lilla tablett åtgärda mina problem? Jag har väldigt ont i underlivet, särskilt när jag ligger ner. Finns inget annat att göra eller måste jag dras med detta lidande?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Jag tycker att du ska ta kontakt med den kvinnoklinik där du blev opererad, helst också samma läkare. Antingen kan du direkt beställa en återbesökstid där på gynmottagningen eller också kan du be att få en remiss av t.ex. din husläkare. Det är fullt möjligt att du skulle kunna bli hjälpt av en ny operation, troligen av en något annorlunda typ än den förra. Den bedömningen görs dels utifrån den framfallsoperation som redan gjorts, dels utifrån dina nuvarande besvär och en aktuell gynundersökning på kvinnokliniken.

  Ovesterin ska du fortsätta med hela tiden. Det är ett lågdoserat hormonpreparat innehållande östrogen som bygger upp och stärker slemhinnorna i underlivet. Och det är värdefullt, antingen du ska opereras igen eller inte. Inte minst blir läkningen efter en operation mycket bättre och snabbare. Däremot tror jag knappast att enbart Ovesterin är tillräckligt för att helt hjälpa dig. Du behöver inte vara orolig för att använda Ovesterin dagligen under många år. Hormondosen är så låg att man inte räknar med att det påverkar några andra organ och sålunda varken har några positiva eller negativa effekter för övrigt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!