Hjälper massage mot ryggvärk?

Jag har en hemsk värk i ryggen. Är det bra med massage eller värmeflaska? Doktor Helge Löfberg svarar: Jo, både uppmjukande massage och värme känns...

Jag har en hemsk värk i ryggen. Är det bra med massage eller värmeflaska?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, både uppmjukande massage och värme känns skönt och kan lindra ryggvärk. Många gånger går värken sedan över inom några veckor. Men om ditt onda drar ut på tiden eller förvärras bör du söka hjälp hos en läkare. Ibland kan doktorn ställa en mer exakt diagnos efter kontroll av reflexer, nerver och muskler, samt efter en röntgenundersökning. Det onda i ryggen kan ha många orsaker. Diskbråck, slitna kotor och diskar, tryck på en nervrot vid ryggraden, urkalkat skelett, trång kanal för ryggmärgen och sneda leder på kotorna ger ryggbesvär. Men även reumatiska sjukdomar, infektioner och någon gång tumörer kan ge smärtor i ryggen.

Behandlingen beror på vad som orsakar värken och den utgörs inte alltid av enbart värktabletter. I dag kan man t.ex, om en bentäthetsmätning visar osteoporos, få medicin som förebygger en smärtsam framtida benurkalkning i skelettet. Om det onda sitter i muskler, mjukdelar och ledband så kan du ha god hjälp av sjukgymnastik. Även en kiropraktor, naprapat eller akupunktör kan ibland lindra svår värk i ryggen.

Scroll to Top