Finns hjälp mot värken i ryggen?

Jag är en 45-årig man som i många år haft ont i ryggen. Det känns som kramp. Jag har haft ett tungt arbete och sträckte...

Jag är en 45-årig man som i många år haft ont i ryggen. Det känns som kramp. Jag har haft ett tungt arbete och sträckte mig så att jag fick ont i bröstryggen. Sedan spred sig värken ner i mina ben som “ränner” hela tiden. Värken flyttar sig så att den ibland känns i ena benet, ibland i det andra.

Jag har varit på lasarettet men de hittar inte något fel. Proverna är bra. Hjälp, vad ska jag göra? Jag blir tokig av all värk. Äter inga tabletter. Snälla, berätta om du har något förslag.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att ha ständig värk är ett gissel och jag förstår att du känner dig förtvivlad. Tyvärr kan det vara mycket svårt att komma tillrätta med den här sortens kroniska smärtor. Viktigt är att doktorn gör upprepade noggranna undersökningar för att utesluta allvarliga sjukdomar. Hittar man ingen klar orsak till värken talar läkarna i dag ofta om neurogen smärta. Det betyder att ryggmärgen och hjärnan förstärker nervernas kemiska signaler på ett sjukligt sätt så att smärtan känns starkare än normalt.

Att smärtan kallas neurogen innebär inte att den är “inbillad”. En orsak finns alltid och i ditt fall är det inte osannolikt att värken kan vara en följd av slitage genom många års tungt arbete. Men även virus, skadliga kemikalier och tungmetaller kan ge nervsmärtor.

Det bästa är om du kan få kontakt med en smärtläkare som kan ge dig råd om de olika behandlingar som finns mot kronisk nervvärk. Värkmediciner hjälper i allmänhet inte, men några patienter har funnit att smärtan uthärdas bättre om man under en längre tid tar en antidepressiv tablett. Det har visat sig att sådana tabletter som extra effekt lindrar neurogen smärta, även om patienten inte lider av depression. TNS (Transkutan Nerv Stimulering) som består av små elektriska stötar genom huden är en beprövad metod mot kronisk smärta. I svåra fall kan man stimulera hinnorna utanför ryggmärgen. Även akupunktur kan vara till hjälp och smärtläkarna kan också bedöva vissa nervknutor genom injektioner. Vilken metod som ger bästa smärtlindringen är individuellt och man får pröva sig fram.

En del smärtkliniker försöker att genom psykologisk behandling lära patienten att leva med smärtan, om ingen annan hjälp finns att få. Det kallas med ett fint namn för “kognitiv beteendevetenskaplig metod” och fordrar upprepade långa samtal med en psykolog, något som tyvärr inte alltid finns resurser till.

Scroll to Top