Är mina otäcka anfall bara en hjärtneuros?

Hjärtneuros, finns det? Jag har flera gånger sökt hjälp på vårdcentralen och en gång åkt ambulans till sjukhuset för oro i bröstet. Det söker mig...

Hjärtneuros, finns det? Jag har flera gånger sökt hjälp på vårdcentralen och en gång åkt ambulans till sjukhuset för oro i bröstet. Det söker mig plötsligt så jag måste ligga ner och jag får ingen luft. Det är väldigt otäckt. Varje gång har jag blivit undersökt med olika prover och EKG, men doktorn hittar inget. Nu senast fick jag besked att jag hade en hjärtneuros och att jag inte skulle oroa mig. Men det är ju lättare sagt än gjort. Kan man verkligen inbilla sig så här skrämmande symtom utan att det är något fel?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du blivit undersökt av flera olika läkare upprepade gånger så är risken att du är allvarligt sjuk inte så stor. Men eftersom det finns åkommor som är svåra att upptäcka, eller som den medicinska vetenskapen inte vet så mycket om, så är det nog klokt om läkarna är återhållsamma med sådana kontroversiella diagnoser som hjärtneuros. Det finns en rad rent kroppsliga sjukdomar i både hjärta och lungor som kan förväxlas med oroligt hjärta och som först bör uteslutas.

Om dina besvär kvarstår råder jag dig därför att söka igen hos någon läkare som du har förtroende för. Kanske går det att med bandspelar EKG, doppler ultraljud, blodprov eller röntgen få ytterligare klarhet i vad dina plötsliga attacker kan bero på.

Vid din ålder så sker en omställning av hormonerna i kroppen vilket kan orsaka olika svårtolkade kroppsliga symtom. Men att skylla allt på klimakteriebesvär utan att först göra en ordentlig kroppslig undersökning är inte förenligt med god läkarpraxis.

På din fråga om det är möjligt att inbilla sig att man har en viss sjukdom fastän man bevisligen är frisk så svarar jag: Jo visst händer det. Särskilt om man själv tidigare upplevt samma sjukdom på nära håll så kan man misstolka och förstora sina egna små symtom och tro att man drabbats av t ex cancer, aids eller av någon allvarlig sjukdom i hjärnan eller ryggmärgen som ALS. Det är ett ganska vanligt fenomen, inte minst hos läkarstudenter. Å andra sidan är det nog ännu vanligare att man blundar för kroppens signaler och förtränger sina symtom och därför söker alldeles för sent när man är sjuk.

Scroll to Top