• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska jag lämna min man eller slutar han dricka?

  Jag har svårt att tänka mig livet utan min man. Vi har varit tillsammans i 30 år. Han har arbetat plikttroget och varit snäll. Han är en fantastisk pappa. Men vi har problem, som alla andra familjer. Maken kopplar av, och har alltid gjort, med att dricka vin och öl, ibland flera gånger i veckan. Aldrig sprit.

  Varken jag eller barnen tycker om när han blir berusad och vinglig och får svårt att prata. Då kan han bli elak mot mig, säga att jag är en dålig fru i ett smutsigt hem. Jag har bett att han ska söka hjälp, men han svarar inte på det. Jag har tänkt på det länge, men är osäker. Ska jag lämna honom?

  Benny svarar:

  Alkoholism är en allvarlig sjukdom, den förstör livet för  många. Du är medberoende och hjälper honom att fortsätta sin destruktiva livsstil. Du säger att han varit en jättebra pappa och snäll, men mot det talar ju att han sätter sig i soffan och dricker om kvällarna. Lyssna på mig! Din man är sjuk på riktigt!

  Sök professionell hjälp så fort ni kan. Ring omedelbart till din kommun och sjukvård och be att få veta vilka alternativ som finns, både för honom och för resten av familjen. Det är upp till bevis för maken, du har inte ansvar för hans hälsa.

  Jag ser en jobbig och ganska lång period framöver, men också hopp.  Glöm inte bort att ta hand om dig själv, ät ordentligt och vila. Berätta för en god vän vad du går igenom, så du har någon att prata med utanför familjen.

  Kram Benny

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!