Jessica opererade sin hallux valgus: “Jag kunde ligga sömnlös med värkande fötter”

Värk i fotknölen är ett vanligt problem och eftersom det är ärftligt visste Jessica att hon skulle drabbas av hallux valgus förr eller senare. Besvären började lite efter 30 och när smärtan blev outhärdlig bestämde sig Jessica för operation.

Jessica von Ponthan

Ålder: 38 år.
Familj: Sambon Christofer och dottern Gry, 9 år.
Bor: Örbyhus.
Gör: Kyrkogårdsvaktmästare.

Jessica von Ponthan var ovanligt ung när de första symtomen på hallux valgus började för fem år sedan.

– Mamma har opererat ena foten och jag visste ju att hallux valgus är ärftligt, så det var nästan väntat, säger Jessica.

Båda fötterna är drabbade men det är först de senaste åren som tåleden på vänster fot orsakade henne smärta.

– Bulan buktade ut och det kändes som om den växte, stortån blev allt snedare och lutade in mot de andra tårna, fult var det också.

Jessica trivs bäst i bekväma skor och de arbetsskor hon använder när hon jobbar på kyrkogården som kyrkogårdsvaktmästare passar hennes fötter. Det var när hon bytte om till finskor för att tjänstgöra vid dop, bröllop och begravningar inne i kyrkan som hon fick ont och knölen ömmade på vänster fot.

– Jag fick ondare och ondare. Jag har breda fötter och är plattfot, men jag kämpade på och hade till sist svårt att få in foten i finskor.

Efter några timmar i finskor kunde Jessica ligga sömnlös hela natten med smärtande fötter.

– Det ilade i skelettet i foten och värkte i benet runt knölen.

För ett år sedan gick det inte längre.

– Då kändes knölen mer som ett handikapp.

Jessica opererade sin hallux valgus:
Nu kan Jessica gå i finskor utan att ha ont.

Var mycket nervös

Styrkt av både mammans och svägerskans goda resultat från att ha opererat hallux valgus sökte Jessica hjälp. I mitten av oktober förra året opererades vänster fot. Själva operationen gick snabbt, den tog bara 20–30 minuter. Normalt utförs operationen under lokalbedövning.

– Men jag var så pass nervös att jag valde att sövas. När jag vaknade berättade kirurgen att allt hade gått bra och att de sågat i första mellanfotsbenet för att skjuta in den delen där knölen satt och satt i en skruv för att fästa ihop skelettet.

Sambon Christofer körde hem Jessica med foten lindad i ett stort paket och en specialsko. Närmaste tiden efter operationen var hon strängt ordinerad att vila med foten i högläge.

– De första dagarna var jobbiga. Det var vila och sömn och starka värktabletter som gällde. Men rätt snart kändes det bättre.

Efter två veckor var det äntligen dags att ta bort stygnen på kliniken. Röntgenkontrollen visade att allt var bra och hon fick ett nytt stadigt fotförband.

Det var en helt ny fot Jessica såg framför sig när hon tittade ner.

– Foten ser verkligen fin ut. Knölen är borta och stortån är helt rak. Jag blev sjukskriven i sex veckor men det var inga problem att börja jobba redan efter fyra veckor. Jag har tagit det lugnt och lyssnat på foten.
Sedan operationen är Jessica lite mer rädd om sina fötter. Svullnaden har lagt sig och rörligheten är tillbaka så här ett halvår efter operationen.

– Den största vinsten är att jag kan röra mig obehindrat när jag arbetar på kyrkogården och det är bara att stoppa foten i finskorna på kyrkans högtider. Jag skulle inte tveka att operera den andra foten om jag får problem. Det är bland de bättre val jag gjort. Jag slipper smärtan och foten är snyggare.

Därför får du hallux valgus

  • Ärftlighet.
  • Nedsjunket fotvalv.
  • Plattfot.
  • Trånga skor.
  • Höga klackar.

Så kan du lindra besvären vid hallux valgus

1. Börja alltid med övningar och de hjälpmedel du behöver. För många räcker det med enkla tåövningar och att byta till breda skor.

2. Fotvård. Hallux valgus kan göra att du får förhårdnader. Håll fötterna mjuka med sköna fotbad, gnugga och fila mjukt för att få bort förhårdnader. Smörj in fötterna med en mjuk kräm.

3. Om du har en stor felställning på stortån och smärtan inte blir bättre är det en operation som gäller. Kontakta din husläkare som kan remittera dig till en ortoped och röntgenundersökning.

Källa: vardguiden1177.se, doktor.se, rehaboteket.se.

Fotkirurg Anna Sprinchorn: Vänta inte för länge innan du söker hjälp för hallux valgus

Att stortån med tiden pekar inåt är den vanligaste fotåkomman hos kvinnor, men även män drabbas. Ofta har den drabbade väntat länge innan han eller hon söker hjälp.

De flesta som kommer till ortopeden Anna Sprinchorn klagar över att skorna skaver över den växande och smärtande knölen på insidan. Ofta är det så illa att stortån krockar med de andra tårna.

– När man kommer till mig och vill operera foten har man oftast provat allt. Man har oftast en grav felställning, rejält ont och tvingas ta värktabletter, säger Anna Sprinchorn, fotkirurg och biträdande överläkare på Akademiska sjukhuset

Hallux valgus är en vanlig fotåkomma som ofta börjar i medelåldern, och värst drabbade är kvinnor. Dessvärre väntar många för länge och står ut med smärta och besvär innan de söker hjälp. Hallux valgus är ärftligt och det spelar förstås en stor roll.

– Man får skylla på generna från mamma och mormor, de flesta har en nära släkting med samma besvär.
Forskning har även visat att man löper större risk att drabbas om man har lågt fotvalv eller är plattfot.

– Det första man ska göra om man känner symtom på hallux valgus är att börja använda rymligare och breda skor med låg klack.

Dåliga skor skyndar nämligen på utvecklingen av problemen.

– Att just medelålders kvinnor är mest drabbade kan bero på att kvinnor har mjukare fötter och att vi gått länge i smala skor med höga klackar.

När foten hela dagen får stöd av skorna får musklerna inte jobba så mycket.

– När vi stänger in foten i en smal trång sko blir musklerna i foten svaga och förslappade. Ju mjukare skor du har desto bättre mår foten, gå gärna i flipflops och sandaler eller ännu hellre barfota.

Genom att träna foten kan man få stor förbättring.

– Du kan lindra besvären och bromsa utvecklingen mot sämre knöl om du tränar foten. Mitt tips är att ofta gå barfota, balansera på ett ben och göra fotövningar, knyt och spreta med tårna. Hitta en rutin varje dag när du borstar tänderna eller framför tv:n, några minuter räcker.

Vid lindriga besvär räcker det oftast med bättre skor och övningar och att använda hjälpmedel som tåspridare för att minska tryck och smärta.

I annat fall återstår att operera foten för att räta ut tån. Ortopeden brukar börja med att göra en röntgenundersökning.

– En grav snedställning förenat med skav och smärta eller där inget annat hjälper, då opererar vi. Vid ingreppet görs hela framfoten smalare. Den vanligaste tekniken vi använder är en så kallad
chevronosteotomi då vi sågar i första mellanfotsbenet och skjuter in den delen där knölen sitter och sätter i en skruv för att fästa ihop skelettet.

Efteråt är foten lindad och man använder en specialsko. Normalt tar det sex veckor att läka men det kan ta två-tre månader innan svullnaden lagt sig.

– Direkt efter operation är det viktigt att låta foten vila i högläge. Man får räkna med att tån är så svullen att det inte går att använda vanliga skor den första tiden, säger Anna Sprinchorn.

Framöver ska man tänka på att använda rymliga skor.

– Att röra på sig efter operationen är också bra. Det finns ingen bättre sjukgymnastik än att gå på foten. Ta korta promenader till en början. Man kan förvänta sig att man får en smalare framfot, bättre rörlighet och mindre skobesvär.

Enkla övningar som lindrar smärta vid hallux valgus

Här är övningar du kan göra för att stärka fötterna och lindra hallux valgus:

  • Tåhävningar. Stå på tå och sänk foten långsamt.
  • Spreta med tårna. Lägg hälen i golvet och spreta med tårna så mycket som möjligt.
  • Knip med tårna. Knip ihop alla tår, ungefär som en knuten näve. Böj sedan tårna uppåt.
  • Snurra fötterna. Snurra fotleden långsamt och kontrollerat. Växla medsols och motsols.
  • Gör foten kortare. Stå på golvet och dra in tårna och försök höja fotvalvet så att en kopp bildas under fotsulan, slappna av och sträck ut tårna.
Hjälpmedel som avlastar hallux valgus:

Undvik tryck mellan tårna för en skönare vardag:

  • Tåspridare mellan stortå och övriga tår.
  • Tåskydd och tåring som skyddar.
  • Uppbyggt framfotsstöd med T-pelott ger stöd för fotvalvet och motverkar plattfot och trötthet i fötterna.
  • Pelottsula kan ge stöd för foten.
  • Tåstrumpa skyddar knölen och håller isär stortån från övriga tår.
  • Ortopediska iläggssulor som ger stöd åt fotvalvet.
Scroll to Top