Marko “Markoolio” Lehtosalo: ”Barnen kunde inte förstå att det var deras farmor jag pratade om”

Marko Lehtosalo, Markoolio, växte upp med våld och alkohol. Men han pratade aldrig med någon om slagen och skammen. Inte förrän nu. – Det har varit tufft att berätta för barnen hur jag hade det när jag var liten.

Det var i samband med Marko Lehtosalos sommarprat år 2018 som han på allvar funderade på om han faktiskt skulle skriva en bok. Nu när han väl börjat nysta i det mörka från barndomen kändes det viktigt att fortsätta. Tiden var inne. Tillsammans med barndomsvännen och journalisten Gustav Gelin har han skrivit Markoolio – mörkret och den rosa bubblan (Forum).

– Det känns jätteläskigt och har varit en jobbig process, men samtidigt har det varit bra rent egoistiskt eftersom det blev en bra bearbetning för mig att skriva boken, säger han när vi ses i en hotellobby en vårdag i Stockholm.

Pappan lämnade när Marko var liten

Staden Lahtis i Finland, där Marko föddes, var en ganska fattig stad och hade ett rykte om sig att vara tungt kriminellt belastad och präglad starkt av rotlöshet och social utslagning. Och sprit. När Marko var 8 månader kom han till Sverige med sin mamma Irma.

Irma var endast 19 år när hon blev oplanerat gravid. Markos pappa lämnade honom medan han fortfarande var en liten bebis.

– På torget i Orminge kunde mamma möta pappa med en annan kvinna, som var rom precis som han och delade kulturen och de mer traditionella kläderna, som långa svarta sammetskjolar och färgglada skjortor, säger Marko och förklarar att sin pappa har han aldrig haft någon relation alls till.

Enligt Marko har det varit han, hans två syskon och mamma mot världen. Vid ett tillfälle då Marko var 15 år satt plötsligt en främmande man i deras hem.

– Han såg ut som jag och jag förstod att det var min pappa. När han kom fram till mig och sa att jag var hans son sa jag bara “okej”. Jag konfronterade honom inte med frågor som: “Var har du varit hela mitt liv?” Och jag kände inget alls, varken sorg eller bitterhet, bara ingenting, berättar Marko som under barndomen hade blivit expert på att stänga av känslorna han bar på.

Markoolios pappa bor i Finland

Markos pappa bor i Finland numera, men Marko har aldrig haft någon lust att lära känna honom. De har träffats ett par gånger. Till exempel dök han upp på Markos bröllop för många år sedan.

– Jag blev inte arg eller så, men jag kände bara att det var väldigt konstigt att dyka upp oinbjuden just där och då.

För mamma som hade växt upp i Finland och under en annan tid, var aga inget konstigt. Så när hon träffade mannen som blev Markos styvfar, reagerade hon inte särskilt mycket då han slog Marko.

– Främst var det slag av skärp eller hårluggningar, ofta hade jag blåmärken på kroppen. Men eftersom jag var ett väldigt bråkigt barn kände jag då att jag förtjänade misshandeln. I dag inser jag att det inte finns något som rättfärdigar våld, säger Marko som minns tillbaka hur han kunde skrika i panik – av både rädsla och smärta.

Marko
Marko och hans mamma Irma står varandra nära och han är väldigt stolt över henne.
Foto: TT

Marko Lehtosalo utsattes för misshandel som barn

Styvfaderns fysiska tortyr pågick under många år från att Marko var 8 år, så minnena är både många och starka. Och de gör ont.

– Jag blev slagen hundratals gånger under årens lopp. Jag pratade inte med någon om det jag utsattes för. Mamma och styvpappan drack sig redlöst berusade varje helg medan det var ganska lugnt under veckorna. Det var som två skilda världar. Men slagen kunde jag bli även när min styvfar var nykter.

Varje söndag var det ångest i Markos hem.

– Då var mamma ångerfull och de sa att de aldrig mer skulle supa sig fulla. Och jag gick på det varje gång men så fort helgen kom var det samma sak. Fast jag slutade nog aldrig att hoppas.

Marko bar på familjehemligheten och skolarbetet påverkades. Han hade svårt att koncentrera sig. Betygen dalade. På den tiden sa man att barn som Marko “hade myror i brallan”. I dag är han säker på att skulle en utredning göras på honom skulle han utan tvekan få diagnosen adhd.

Vill vara ett föredöme för sina barn

– Det är inte viktigt för mig att få en diagnos. Jag var faktiskt på väg att göra en utredning för några år sedan. Jag gick på ett möte, men sedan dök jag aldrig upp igen. Jag är väldigt ostrukturerad och har svårt att slutföra sysslor som inte känns roliga. Till exempel har jag svårt för att betala räkningar eller så låter jag tvätten ligga alldeles för länge. Så fort något stannar till så tröttnar jag direkt. Jag är extremt impulsiv. Det måste vara mycket energi hela tiden, annars zoomar jag snabbt ut och vill gå vidare. Jag borde ha ett schema där jag kryssar i varje syssla jag ska göra, säger Marko som vill bli bättre på det eftersom han vill vara ett föredöme för sina barn.

– Barn gör som man gör och inte som man säger, man kan inte enbart göra det som är kul i livet.

Han liknar sig själv vid ett tomtebloss. Under en period kan han ge 110 procent för att sedan slockna och bara “dö ut”.

– Jag är allt eller inget, det finns inga gråskalor för mig.

Marko
Strax före pandemin stod Markoolio på Globens scen framför 14 000 fans.
Foto: TT

Var rädd att socialen skulle komma

I skolan hade Marko ingen att prata med om sina hemförhållanden. Han berättade inte för en enda människa att han blev slagen och den fasad han byggde upp försökte han hålla uppe.

– Det har nog varit en blandning av både rädsla och skam. Jag var rädd att socialen skulle ta oss barn om de visste vad som försiggick därhemma och jag ville bara vara en vanlig familj, så utåt sett låtsades jag att det var så.

Som tonåring hamnade Marko i slagsmål flera gånger och greps av polisen. Han stängde av sina känslor för att skapa ett skyddsnät. Det var först då ett slagsmål ledde till rättegång och man yrkade på fängelse som Marko förstod att det var allvar och att hans liv höll på att gå utför.

– Jag hade blivit en usel yrkeskriminell, jag har alldeles för mycket ångest och samvete för att ha kunnat fortsätta på den banan, säger han.

Slog igenom som Markoolio på 90-talet

Marko var vilsen i många år. Han tyckte om att vara i centrum, men han hade aldrig stått på scen och såg inte på sig själv som någon sångare. Men så kom han i kontakt med några killar som hade en professionell ljudutrustning. Marko började, mest på skoj, spela in musik — skojfriska låtar i hiphop-stil. I samma veva var han med och startade Nacka lokal-tv, vilket ledde till att han blev uppringd av ZTV.

År 1998 blev en stor vändpunkt i Markos liv. Det var då han släppte sin första hit Sommar och sol. På Ormingekarnevalen gjorde Markoolio sin scendebut som artist.

– Jag var snustorr i munnen, jättenervös och hade fullständig panik. Det kan jag faktisk känna även i dag innan jag går ut på scenen. Men numera är det en mer kontrollerad panik. Men när jag väl står där ute framför publikhavet är det enbart eufori. Men om man tänker på det så är det ju faktiskt en väldigt märklig situation att stå på en scen när flera tusen människor tittar på en, konstaterar Marko.

Han berättar att idag njuter han av vartenda framträdande. Han menar att själva spelningarna skulle han kunna göra gratis. Det är all väntan och resandet som han tar betalt för.

Marko beskriver att det var en stor chock när han som 23-åring fick skriva skivkontrakt. Från denna dag gick han in i en rosa bubbla och han nådde enorma framgångar. Tillsammans med andra musiker och låtskrivare, och Fredde Granqvist som kom att bli en viktig del i Markos framgångssaga, radade Marko upp megahit efter megahit på löpande band. I tur och ordning kom under ett enda år Vi drar till fjällen, Åka pendeltåg, Sola och bada i Pina Colada!, Millennium 2, Gör det igen och Mera mål.

Marko
Marko med Julius Jimenez Hugoson, Petra Mede och Happy Jankell i Familjen Rysberg.
Foto: Janne Danielsson/SVT

Marko belönades med Guldmasken

Snabbt blev Markolioo barnens favorit, vilket förvånade honom lite.

– Nu har mina fans vuxit upp och genomsnittsåldern på min publik är betydligt högre än när jag började.

Precis innan pandemin fyllde Markoolio Globen med 14 000 Markoolio-fans, det beskriver han som en alldeles speciell upplevelse då bland annat en rörd Lasse Berghagen var med på scenen och framträdde med en låt. Och trots att spelningarna tagit paus under pandemin är han nu tillbaka och hans agent har just meddelat att Markoolio aldrig har någonsin haft så många inbokade spelningar som denna sommar.

Marko är även skådespelare och för sin första teaterroll, Karlsson på taket, belönades han med Guldmasken.

– Det är det finaste skådespelarpris man kan få på svenska teaterscener. Jag var omåttligt stolt och sedan den dagen har jag sett mig själv som minst lika mycket skådis som artist, säger Marko som man på senare år även kunnat se i serier som Familjen Rysberg och julkalendern Panik i tomteverkstan.

Mamma Irma ville att sanningen skulle fram

Marko har skapat framgångar genom att skämta och vara rolig på scen, men inom sig har han hela tiden burit på sin mörka hemlighet från barndomen. Det blev en stor kontrast för honom, från att som barn inte ha ett öre över eller möjligheten att kunna köpa märkeskläder likt sina klasskompisar, till att åka privatjet och Rolls Royce med poliseskort. Han älskade att vara i den där rosa bubblan och drack hellre dyr sprit på Café Opera än billig öl på något litet söderhak.

I tidningsintervjuer har han hela tiden lovordat sin mamma och det sista han velat göra är att hänga ut henne. Han har hela tiden tänkt att hon gjorde så gott hon kunde utifrån vad hon själv vuxit upp med.

– Men det var faktiskt mamma som sa att jag behövde berätta sanningen för hon tyckte att jag gav en falsk bild av mitt liv. Och när jag fick frågan om att sommarprata kände jag att det var just det fönster jag behövde. Även boken har varit ett slags bearbetning för mig. Mamma och jag har kommit närmare varandra. När jag hade tjänat ihop tillräckligt med pengar köpte jag ett hus till henne, inte långt ifrån mig på Värmdö. I samma veva slutade hon dricka och senare la hon in sig på ett behandlingshem i sex veckor för att få hjälp att ta sig ur tablettmissbruket också. Hon klarade det och jag är så stolt över min mamma i dag. Hon har bett om förlåtelse för det jag utsattes för i barndomen många gånger om och vi har försonats. Jag känner ingen bitterhet alls.

Marko
Att skriva boken om sin barndom har varit en terapi för Marko.

Markoolio har tre barn med exfrun Jessica

Marko fick enorm respons efter sitt sommarprat och när folk kom fram i affären för att tacka, har hans barn undrat varför. Detta menar Marko har varit något av det tuffaste, att berätta för dem hur hans liv såg ut som barn.

– De kunde inte förstå att det var deras farmor som jag pratade om, säger Marko med gråten i halsen.

Marko var gift med barnens mamma Jessica i tio år. Det var genom radiokanalen Rix Morronzoo, som Marko fortfarande radiopratar i varje fredag, som han friade.

– Jag gjorde som kronprinsessan Victoria och blev ihop med min PT på gymmet. Och nästan omgående sedan vi blivit ett par drog jag ner på det hårda festandet och förändrade min livsstil rätt ordentligt.

Strax föddes de tre barnen Moa, Melker och Majken.

– På knappt fem år gick jag från en strulig ungkarl till att plötsligt vara trebarnspappa, berättar Marko och även om Jessica och Marko är skilda sedan ett par år har hon givit honom det som är hans största lycka i livet, deras tre barn.

– Jag känner en enorm kärlek och stolthet över mina barn. Som pappa är jag rolig, men lite pinsam. Den äldsta har börjat komma upp i den där åldern då man skäms lite för sina föräldrar.

Marko kan inte säga att han längtar efter att träffa en ny kvinna och han trivs med livet som singel.

– Kanske skulle det bli som särbo i så fall, men jag tror att jag är för svår att leva med. Jag har för mycket ångest. Jag har dessutom sagt till mina barn att så länge de bor hemma kommer det inte flytta in någon ny kvinna i detta hus.

Marko Lehtosalo

Ålder: 47 år.
Familj: Barnen Moa, Melker och Majken.
Bor: Värmdö utanför Stockholm.
Gör: Artist och skådespelare.
Aktuell med: Boken Markoolio – mörkret och den rosa bubblan (Forum Förlag).

Scroll to Top