Odla hallon och björnbär: Så maxar du skörden

Ingen sommar utan våra röda och svarta ­älsklingsbär! Solmogna hallon och saftiga björnbär bör man både njuta av att äta direkt från plantan och använda till sylt, marmelad eller bakverk. De är lättodlade hjältar och med rätt skötsel maxar du skörden.

Ljuvliga björnbär

Precis som hallon växer björnbär vilt i Sverige från Uppland och ­söderut, men de vi odlar i trädgården är olika korsningar av björnbär – hybridbjörnbär. Det finns många att välja bland, där vissa är taggfria eller åtminstone har färre taggar är ursprunget.

De flesta björnbärssorter är bara härdiga i södra ­halvan av landet, men det finns sammetsbjörnbär, ­Rubus allegheniensis, som är härdigt till zon 6. Jag har sett det björnbäret åtminstone i Jämtland. ­Problemet är ofta inte att plantan ska klara vintrarna utan att bären ska hinna mogna före frosten. Därför är det bäst att välja sorter som mognar tidigt, alternativt spaljera plantan mot en varm vägg för att skynda på mognaden. Annars finns risken att man inte hinner skörda innan frosten slår till.

Odla hallon och björnbär: Så maxar du skörden
Riktigt mogna björnbär smälter i munnen.

Lyckas med björnbär

Plantering:

• Välj en varm, skyddad plats. Ju längre norrut, desto viktigare är placeringen för att bären ska mogna. I södra Sverige kan plantan bli omfångsrik, så ge den ordentligt med plats redan från början.

• Trivs bäst i en mullrik, näringsrik och fuktighetshållande jord, gärna med ett lite högre pH-värde än hallon.

• Plantera mot en spaljé eller ett staket så blir beskärningen enklare.

Skötsel:

• Gödsla på våren och vattna om sommaren är torr.

• Klipp varje vårvinter bort de rankor som gav skörd säsongen innan. Ta också bort eventuella skott som har frusit tillbaka. Finns det många skott kan man behöva gallra dem så att bären får mer ljus och mognar bättre. Om plantan får väldigt långa skott kan de behöva toppas något. Ibland kan en taggfri sort få taggiga skott. Dessa klipps bort nere vid marken för att inte ta över plantan.

• Har plantan blivit för stor och vildvuxen kan man klippa ner den ända till marken så att den får växa upp på nytt. Visserligen blir det inte bär första säsongen utan först året därpå.

Odla hallon och björnbär: Så maxar du skörden
Blommande björnbär i Jämtland. Armeringsnät passar fint som klätterstöd.

6 björnbärssorter

1. ‘Black Satin’. Taggfri sort som mognar först i september–­oktober. Zon 2.

2. ‘Douglas’. Svensk, taggfri sort som ger skörd i september. Zon 2.

3. ‘Himalayan Giant’. Mognar ­tidigt, redan i augusti–september. Zon 5.

4. ‘Loch Ness’. Skotsk, taggfri sort. Mognar i mitten av augusti. Zon 2.

5. ‘Triple Crown’. Kanadensisk, taggfri sort som kan skördas i augusti–september. Zon 3.

6. Flikbjörnbär, Rubus laciniatus, ‘Thornless Evergreen’ är en taggfri och vintergrön sort som börjar mogna i september. Zon 3 (ev 4).

Härliga hallon

De hallon vi odlar i trädgården påminner om våra vilda hallon, men bären är betydligt större och plantorna inte fullt lika taggiga – fast de är å andra sidan kanske inte lika smakrika som de man plockar i naturen.

Dessutom finns odlade hallon även med gula eller aprikosfärgade bär. Däremot är odlade hallon inte lika härdiga som de vilda utan går bara upp till zon 6. Vilda hallon finns däremot i precis hela landet, även om de är ovanliga på Gotland.

Vill man maximera hallonskörden planterar man både trädgårdshallon, som mognar under sommaren, och hösthallon. Hösthallonen tar vid när trädgårdshallonen slutar ge skörd och fortsätter att mogna ända fram till frosten.

Odla hallon och björnbär: Så maxar du skörden
Solmogna hallon är en av sommarens höjdare.

Lyckas med hallon

Plantering:

• Välj en solig och inte alltför blåsig plats.

• Jorden bör vara svagt kemiskt sur, pH 6–6,5, och rik på organiskt material. I kalkrika jordar kan det vara bättre att odla hallon i kruka, odlingslåda eller pallkrage så att man lättare kan styra jordens sammansättning. Då slipper man att bladen blir gula mellan nerverna av näringsbrist.

• Köp krukodlade plantor så kommer odlingen igång snabbare och det är lättare att lyckas.

• Anlägg gärna hallonlandet genom rader i gräsmattan. Då kan man med gräsklipparen klippa bort hallonplantor som sticker upp utanför landet.

• Sätt upp stöd. Antingen sticker man ner en stolpe i varje hörn av landet och sätter upp trådar emellan eller så sätter man upp ett högt kors i varje ände och drar en tråd på varje sida. Man kan även snickra ett stöd av läkt.

Skötsel:

• Gödsla och vattna om det är torrt. Torra somrar kan hallonen bli små. Ett sätt att hålla kvar fukten i jorden är att täcka marken med gräsklipp och annat grönt växtmaterial. När det bryts ner går näringen tillbaka till jorden.

• Beskär trädgårdshallon årligen och gallra så att det återstår 7–10 skott mer löpmeter. Varje höst tar man bort de tvååriga skott som har gett skörd men sparar de raka spjut som har vuxit upp under sommaren. Klipper man på hösten och inte på våren minskar man risken för att sjukdomar sprids. Nästa sommar kommer spjuten att förgrena sig och ge skörd. På hösthallon tar man årligen bort alla skott. Vänta till vårvintern så minskar man risken för att nya skott tittar upp under hösten och fryser bort.

Odla hallon och björnbär: Så maxar du skörden
Sätt upp ett kors i varsin ända och spänn trådar emellan så står hallonplantorna stadigare.

8 trädgårdshallon – sorter som mognar på sommaren

1. ‘Algonquin’. Rött hallon med röda, söta bär som mognar tidigt. Zon 4 (ev 5).

2. ‘Cascade Delight’. Amerikanskt rött hallon som mognar från ­mitten av juli. Zon 3.

3. ‘Golden Queen’ E. Brittisk gul sort från 1882 som mognar i juli. Zon 3.

4. ‘Haida’ E. En kanadensisk sort med röda bär som mognar ­förhållandevis sent, när hösthallon startar. Zon 5 (ev 6).

5. ‘Mormorshallon’. Gammal svensk sort med röda bär och en fyllig smak. Zon 6.

6. ‘Ottawa’. Kanadensisk sort från 1943 med röda bär. Zon 5 (ev 6).

7. ‘Preussen’ E. Tysk röd sort som mognar i juli. Zon 5.

8. ‘Veten’ E. Tidig, taggfri sort med mörkröda bär. Zon 4.

4 hösthallon

1. ‘Autumn Bliss’ E. Engelsk sort från 1980-talet som får röda ­hallon från augusti och fram till första frosten. Zon 4.

2. ‘Bohème’ E. Svensk sort med röda hallon som börjar mogna i slutet av augusti och fortsätter att ge skörd fram till kylan ­kommer. Zon 3.

3. ‘Diana’ E. Svensk sort med aprikosfärgade hallon. Mognar från augusti fram till frosten. Zon 2.

4. ‘Polka’. Polsk, ganska ny sort med röda hallon som ger skörd från augusti tills det fryser. Zon 2.

Scroll to Top