• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Camillas trädgård är en romantisk blomsterdröm

  Bland blommande Austinrosor och porlande fontäner har Camilla byggt upp sin ljuvliga täppa i engelsk cottage garden-stil. I rum efter rum finns grönskande överraskningar. Det är svårt att tro att trädgården är på bara 650 kvadratmeter!

  Camillas trädgård är en romantisk blomsterdröm

  En härlig doft sprids från bourbonrosen 'Wrams Gunnarstorp' som växer på den vitmålade spaljén vid entrén till Camilla Karén Palms trädgård. Här har Camilla och hennes man Anders bott sedan 1995 och sakta byggt upp både sitt hem och sin trädgård.

  – När vi flyttade hit med barnen var det en vanlig platt villaträdgård med gräsmatta, en blodbok och några fruktträd, säger Camilla.

  Till en början var trädgården anpassad för barnen. Där stod en lekstuga, en studsmatta och ett fotbollsmål. Men efter hand har dessa ersatts av fler växter, nya rabatter, ett växthus och ett lusthus.

  – Trädgårdsintresset har funnits länge. Jag besökte ofta min mammas fostermor Elsa på landet, där det fanns en stor trädgård. År 2007 såg jag en annons om en utbildning till trädgårdsmästare i Norrvikens trädgårdar, vilket ledde till att jag idag jobbar som trädgårdsmästare och med trädgårdsdesign, berättar Camilla.

  Solgrinden fanns redan när familjen flyttade till huset och är nymålad med samma vita färg som pergolan. Pergolan är ritad av Camilla och byggd av morbror Tore. På vänster sida klättrar bourbonrosen 'Wrams Gunnarstorp' uppför pergolan.

  Hon har delat in trädgården i olika rum och nivåer. Rabatterna har höjts upp med hjälp av torv och sten. I varje rum erbjuds det någonstans att slå sig ner för att njuta av grönskan och blommorna och kanske lyssna på det porlande vattnet från en av de mindre dammarna. Trädgården går i engelsk cottage garden-stil.

  Camilla gillar när det är lummigt i kombination med massor av rosor som växter upp mot spaljéer och fylliga rabatter som blommar från vår till höst.

  – Små dammar och fontäner är viktiga inslag i trädgården. Dels är det rogivande, dels är det viktigt för djurlivet som dricker och ­badar där. Förra året hade vi massor av bin från grannens bikupor som kom för att dricka av vattnet, berättar ­Camilla.

  I valvet till köksträdgården passerar man under den härliga 'Rosenholm', en rikt blommande klätterros med mörkt, glänsande bladverk och ljusrosa blommor med svag doft.

  Istället för att lägga köksträdgården längst ner i ett hörn av trädgården har Camilla placerat den mellan växthuset och lusthuset.

  Den består av prydligt uppställda odlingslådor med både praktiska och dekorativa lösningar. Här har till exempel sockerärterna fått stöd av en gammal barnsänggavel i metall.

  – För mig är det viktigt att ha en liten köksträdgård till hushållsbehov, så jag har planterat in lite hallon, jordgubbar och vinbär bland blommorna i rabatten.

  Intill lusthuset växer 'Félicité et Perpétue', en fantastisk klätterros med en medelstark doft. Nedanför rosen syns klotklippt buxbom.

  Lusthuset vid köksträdgården har Camilla och Anders byggt själva av gamla fönster och tegelstenar från en nerbrunnen speceriaffär i Laholm. Lusthuset passar utmärkt att sitta i när det regnar ute eller när det är småkyligt.

  Varje del i den lilla trädgården är genomtänkt, och den bjuder på överraskningar vart man än vänder blicken.

  – Det är många som blir förvånade över att jag fått in så mycket växter och att man upplever trädgården så stor fast den bara är 650 kvadratmeter.

  I köksträdgården får morfars gamla sänggavlar agera växtstöd. Odlingsklockan är inköpt i England.

  Camillas tips för en ombonad trädgård

  • Placera rabatten uppe på gräsmattan och bygg upp den med exempelvis torv eller sten.
  • Gör en stor rabatt istället för flera små.
  • Plantera höga växter baktill och de lägre växterna framtill.
  • Prova att placera växterna på olika ställen innan du planterar dem.
  • Jobba med olika material i gångarna och blanda olika plattor för att få mer variation.
  • En liten trädgård kan kännas större om man delar in den i olika rum.

  För att få fylliga lavendel-häckar klipper Camilla dem hårt på våren. I rabatterna växer till vänster lavendel 'Hidcote Blue', till höger kantnepeta 'Walker's Low' och rakt fram ser man ett klotkörsbärsträd.

  Så lyckas Camilla med rosorna

  • En bra regel är att beskära rosor när björkarna har musöron på våren.
  • Var inte rädd att beskära rosorna hårt. Är du osäker, kolla upp din specifika ros på nätet.
  • Välj en stark och frisk rossort som inte är alltför svår att ta hand om.
  • Gödsla remonterande rosor två gånger – en gång på våren och sedan vid midsommar. För de rosor som blommar en gång räcker det med gödsling på våren.
  • Kogödsel passar väldigt bra till rosor.
  • Tänk på att rosor behöver runt sex timmar sol om dagen för att trivas.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!