Levande växter skapar en hemtrevlig och lummig känsla inomhus och dessutom är många växter duktiga på att rena inomhusluften från gifter. Men hur lyckas man då bäst för att hemmets växter ska må så bra som möjligt och skapa den rätta sköna känslan? Här kommer tio enkla men värdefulla tips för att lyckas bättre med dina krukväxter! Några växter är mer krävande än andra, men dessa skötseltips är gemensamma för de allra flesta och hjälper dig att få mer välmående och vackrare växter i ditt hem.
1. Vattna rätt
När, var och hur du vattnar är bland det allra viktigaste när det gäller krukväxtskötsel. De flesta växter dör inte av för lite vatten utan för att de helt enkelt vattnas ihjäl. Är jorden mättad av vatten får inte rötterna det livsviktiga syret och därmed stannar dess tillväxt av. I värsta fall kan växtens rötter ruttna och växten dör. Det är därför viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Ett bra sätt att kontrollera om det är dags att vattna är genom att känna på krukans tyngd. Är krukan tung finns det vatten kvar, känns den väldigt lätt är det dags att vattna växten. Är växten däremot planterad i en större, tyngre kruka får man istället sticka ner ett finger i jorden för att kolla om det är dags att vattna. Känn efter långt ner eftersom ytan ofta kan vara torr medan det fortfarande är fuktigt längre ner.
2. Välj växt efter dina förutsättningar
Det finns mängder av krukväxter att välja på. Vissa är intensivt blommande, medan andra blommar mer oansenligt. Frodigt gröna och yviga i sina växtsätt, hängande, slingrande eller mer enkla och stabila – vilka växter man väljer har för det mesta att göra med tycke och smak. Men vad som kanske är ännu viktigare är att se till vilka förutsättningar hemmet och du själv har att ge dem. Vet du med dig att du har lite tid eller intresse kanske det är bättre att satsa på säkra kort som kan ge fägring trots en mindre insats.
3. Kolla in rötterna
En växt har två delar. Den ena är den vi ser ovan jord och den andra delen är den som dolts i krukan – rötterna. Man kan ofta se på rötterna hur växten mår. Om din krukväxt ser trött och sliten ut så ta en titt på dess rötter för att kontrollera om något inte står rätt till. Kanske står den för trångt i sin kruka, kanske har några insekter bosatt sig där eller kanske har den det för blött för att rötterna ska få syre.
4. Placera smart
Krukväxternas placering i hemmet är också oerhört viktigt. Rätt växt på rätt plats är det som gäller för att de ska må bra och utvecklas som de ska. Torktåliga växter, som fetbladsväxter och kaktusar, klarar av solens starka strålar och värmen som ett söderfönster bjuder på. De mer ljusskygga och späda växterna trivs bättre i hemmets skuggigare fönster eller inne i mitten av ett ljust rum.
Under årets mörkare månader kräver i stort sett alla växter så mycket ljus de kan få. Dagarna är korta och de få timmar som ljuset visar sig är inte tillräckligt för att växterna ska må bra. Därför kan man under den perioden behöva placera alla sina växter i hemmets ljusaste fönster för att de maximalt ska kunna ta del av dagsljuset. Tänk också på att placera växterna efter hur du rör dig i hemmet. De mer lättskötta och tåliga växterna kan få bo i de rum där man vistas mindre, medan den törstiga och mer krävande växten kan få bo på köksbordet där man dagligen ser den.
5. Bra start
Ge de nyinköpta växterna en bra start för att de ska få de bästa förutsättningar att växa och frodas. Det är för det mesta inte nödvändigt att plantera om dem med detsamma man kommer hem. Man kan ge dem några veckor att acklimatisera sig till sitt nya hem innan de får ny jord och större kruka. Men vänta inte för länge – ofta är de trångbodda i krukan och näringen som finns i jorden är knapp.
6. Pyssla extra på vintern
Vintern brukar vara en tuff tid för växterna. Den torra inomhusluften i kombination med lite ljus gör att de kan behöva mer omsorg för att överleva. Då kan man behöva pyssla om sina krukväxter lite extra. Släng inte en krukväxt bara för att den ser lite trött och luggsliten ut, utan ge den lite extra omvårdnad istället. Plocka bort alla torra och döda blad, vattna igenom den, ge den lite näring och placera den så ljust du kan. Då brukar livslusten komma åter!
7. Ge dem kärlek!
Ge växterna lite kärlek emellanåt. Man ska ju som bekant småprata lite med sina växter och medan du gör det kan du se om något inte står rätt till. Ser man över sina växter då och då ser man om de drabbats av någon sjukdom eller om några skadedjur börjar angripa växten. Ser man att en växt har angripits av något är det bäst att den flyttas från de andra växterna och därefter ger man den behandling.
8. Plantera om
Plantera om växterna för att de ska vara välmående. I takt med att en krukväxt växer bör man också öka dess kruka. En för stor planta i en liten kruka blir svårskött, eftersom rötterna letar sig ur krukan och det blir svårare att vattna den. Ungefär vartannat år är det lagom att plantera om krukväxterna, men växter som har ett kraftigare växtsätt kan behöva planteras om lite oftare ändå. Äldre plantor kan man i regel låta vara längre perioder – vart tredje eller vart fjärde år kan vara lagom. Dagen före omplanteringen kan man sätta ner växten i en hink med vatten. Då blir den ordentligt genomvattnad och dessutom försvinner lite av den gamla jorden. När du sedan planterar om ska du satsa på en bra jord som är anpassad för växten.
9. Dela – till dig själv eller andra
Många växter mår bra av att delas lite då och då. Vårvintern är den bästa tiden att föröka krukväxter eftersom ljuset är på väg tillbaka och deras växtkraft ökar. Man kan med fördel föröka växterna när det är dags att plantera om dem. Detta gör det lätt att dela växten i många små plantor. Se bara till att det finns rötter och blad på varje planta för att de ska kunna börja sin tillväxt. Det fina med det är inte bara att du får en finare moderplanta utan också fler plantor av dina favoritväxter att fylla ditt hem med – eller kanske ge bort till vänner.
10. Den viktiga näringen
Näring behövs såklart för att krukväxterna ska orka leva och växa. Ofta mår en växt bättre om den får näring i mindre mängd istället för mycket och sällan. För en del växter passar näringspinnar bra. De sticks
ner i krukan och det frigörs därefter näring varje gång växten vattnas. Andra föredrar att ha flytande näring som ges i samband med vattning. Det viktiga är att växten får näring. En växt som får det som den behöver är mindre känslig för såväl skadeinsekter som sjukdomar. Växter som blommar kräver i regel mer näring än de som inte blommar och gemensamt för alla växter är att dra ner rejält på näringen under årets mörka månader. Ofta räcker det att ge näring mellan mars och september.
Krukväxttrender 2021
1. Stora och imponerande blad.
Växter med uttrycksfulla blad ger en extra kick till inredningen hemma. Exempel på växter med läckra bladverk är peperomia och oxalis/lycko-klöver.
2. Tropikkänsla.
Med krukväxter stora som mindre träd är det lätt att skapa en urban djungel. Exempel på trädliknande krukväxter är yuccapalm och prickblad.
3. Taggad på kaktus.
De taggiga växterna fortsätter att vara populära. Våga prova en riktigt stor kaktus i en stilig kruka. Exempel på trendig kaktus är cowboykaktusen, trekantseuforbia.