• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vårens läckra frönyheter – 13 favoritblommor

  Nu är det dags att få fröna i jorden! Oavsett om du har en stor trädgård, ­liten täppa eller en solig balkong eller uteplats med krukor finns där något bland årets alla frönyheter som kan passa. Visst kliar det i fingrarna när man ser alla vackra blommor?

  Vårens läckra frönyheter – 13 favoritblommor

  6 såtips för bästa resultat!

  1. Läs på fröpåsen hur lång tid det tar från frö till planta. Då vet du också när det är dags att så. Fundera över när du kan avhärda och flytta ut dina plantor och räkna bakåt. ­Annars riskerar man att få ­alltför många stora plantor inomhus alldeles för ­tidigt, innan de kan flytta ut. Det kan de först när risken för nattfrost är över.

  2. Är det dåligt med ljus där du har din sådd – använd extraljus. Det finns många enkla och praktiska lösningar även för ett vanligt fönster eller en hylla.

  3. Använd sålådor eller små krukor och placera i ett ­minidrivhus. En plastpåse med hål över fungerar också bra.

  4. Bottna med vanlig blomjord och använd såjord överst. På så sätt får den lilla plantan mer näring när fröet grott och rötterna når längre ner.

  5. Så på det djup som anges och håll jorden fuktig men inte blöt. Enklast är att fukta ­jorden med en sprayflaska.

  6. Plantera om i vanlig blomjord när de små plantorna har fått några bladpar (förutom de första grobladen). Ta alltid i bladen när du handskas med de små ömtåliga plantorna.

  Sömntuta Candy mix

  Sömntuta Candy mix är en fin blandning av gula, ljusrosa och cerise toner och både enkla och dubbla blommor. Den blommar rikligt hela sommaren med blommor som sluter sig framåt kvällen. Plantan är låg och kompakt med ett dilliknande bladverk. Tacksam i rabatter, fin och hållbar som snitt-blomma om den plockas i knopp.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

  Jätteeternell Apricot/peach mix

  Jätteeternell Apricot/peach mix är en eternell med fyllda, 5–6 cm stora, aprikosfärgade blommor på höga stjälkar. Plantan grenar sig och ger flera ståtliga blommor. Nämns också under det latinska namnet Xerochrysum bracteatum. Ekofrö.

  Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

  Röd solhatt 'Autumn Beauty'

  Röd solhatt 'Autumn Beauty' är en ljuvlig perenn som får stora, 10 cm i diameter, blommor i flera nyanser i en varm färgskala av orange, gult och vinrött. En frisk, lättodlad sort som också är en viktig pollineringsväxt som lockar fjärilar och bin till täppan.

  Wexthuset, www.wexthuset.com

  Rosenskära 'Fizzy Pink Dark Center'

  Rosenskära 'Fizzy Pink Dark Center' har vackra halvdubbla blommor i cerise färg med mörkare mitt. Perfekt för sommarblomsrabatt och snitt.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

  Sommaraster 'Tiger Paw Chinchilla'

  Sommaraster 'Tiger Paw Chinchilla' får stora, klarrosa blommor på stadiga stjälkar. Ett blickfång med lite rufsig karaktär. Blir runt 80 cm hög. Fin rabattsort och utsökt till snitt med extra lång hållbarhet.

  Impecta, www.impecta.se

  Solros 'Spray Mix'

  Solros 'Spray Mix' är en låg sort, endast 50 cm hög, som passar utmärkt i rabatten men också kan sås direkt i större kruka på balkong eller terrass. Ger kraftiga låga plantor med cirka 10 cm i diameter stora blommor.

  Weibulls, www.weibulls.se

  Tagetes

  Tagetes med ett härligt, buskigt växtsätt som blir extra hög, upp till 90 cm. Lättodlade blommor som går från rött till orange. Fin i både rabatt och kruka.

  Weibulls, www.weibulls.se

  Petunia 'Dot Star Dark Violet' F1

  Petunia 'Dot Star Dark Violet' F1 får generöst med blommor i skiftande lila till mörkt cerise, med vita prickar och fläckar som framträder olika mycket beroende på temperatur och läge. Stadiga och vädertåliga plantor för krukor, låda och rabatt.

  Impecta, www.impecta.se

  Guldboll

  Guldboll är mycket dekorativ med sina guldgula, 2–3 cm klotrunda bollar på stabila 50–60 cm höga stjälkar. Används som både snittblomma och eternell. Guldboll är perenn på sydligare breddgrader men odlas oftast som ettårig här hos oss. Kallas också solboll och trumpinne. Ekofrö.

  Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

  Zinnia 'Cresto Peach and Cream'

  Zinnia 'Cresto Peach and Cream' får dahlialiknande blommor i en mild färgkombination. Ett fint inslag
  i rabatten och buketter och kan även odlas i kruka. Mycket lättodlad. Plocka bort vissna blommor efter hand så blommar den hela sommaren.

  Weibulls, www.weibulls.se

  Sommarglim eller rosenglim 'Sibella White'

  Sommarglim eller rosenglim 'Sibella White' har fantastisk blomsterprakt med upp till 60 cm långa rankor täckta av små, halvdubbla blommor i renaste vitt. Senare bildas dekorativa fröhöljen, som små randiga papperslyktor. Självrensande och lättskött, perfekt för sommarens balkonglådor, amplar och höga krukor.

  Impecta, www.impecta.se

  Stor doroteablomma 'Pink'

  Stor doroteablomma 'Pink' är solälskande, rara blommor i varmrosa nyanser med mörk mitt. Halvsuckulent bladverk. Torktålig och utmärkt för kruka, låda, stenparti och kanter.

  Impecta, www.impecta.se

  Blårisp 'Cutie Apricot'

  Blårisp 'Cutie Apricot' får söta blommor i aprikos med gula inslag. Kan användas både som snittblomma och som eternell. Blommorna skördas fullt utslagna och hängs upp och ner att torka.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!