Mats bil är nr 2 – fast nr 1

Mats Westerman är stolt ägare av en väldigt speciell Volvo P1800. Trots att bilen har chassinummer 2 blev den färdigställd först.

Kommer du ihåg bilen som Roger Moore körde i den fartfyllda serien Helgonet? Då ser du en Volvo P1800 framför dig och den allra första bilen som anlände till Sverige för drygt 60 år sedan – den äger Mats Westerman i Sigtuna. Faktum är att de har samma födelsemånad – december 1960.

Mats hittade bilen nästan av en slump.

– Jag renoverade en annan P1800 men visste inte hur innertaket skulle se ut. Bilen var till salu i Uppsala och jag åkte dit för att titta på olika detaljer i den. Farsan var med och tyckte att jag skulle köpa den. Men då ville ägaren inte sälja, berättar han.

Mats bil är nr 2 – fast nr 1

Först i början av 2000-talet, när han hade börjat skriva på en bok om modellen, förstod han att exemplaret han tittat på var ett av de allra första. Mats ringde ägaren igen och den gången blev det affär.

Mats har renoverat bilen som har chassinummer 2.

Eftersom den skulle visas på bilsalongen i Bryssel i januari 1961 var det bråttom att få den klar och den färdigställdes därför före bilen med chassinummer 1.