Tips från bondepraktikan: Lite åderlåtning någon?

Följer du den gamla bondepraktikan? Den gamla vädervisdomarna är inte alltid helt lätta att förstå sig på, och visst kan det bli lite underhållande ibland. 

Bondepraktikan

Den kan liknas vid en föregångare till almanackan och användes förr för att förutspå hur vädret skulle bli. Den innehåller även mängder av olika slags råd för olika tider på året. Bondepraktikan finns i hundratals versioner och den allra första skrevs i Tyskland på 1500-talet. 

Om november står det så här i bondepraktikan: 

“Till bad och okyskhet will jag icke råda, att taga drick och åderlåta”.

Det avråds alltså från bad och okyskhet. Däremot tycker jag att det är mer oklart om det uppmuntras till “drick” och återlåtning eller tvärtom. Men det är förstås alltid bäst att åderlåta i tveksamma lägen.

Det finns också vissa saker som tyder på en sträng kommande vinter: om fåren på efterhösten med våld måste drivas in i ladugården.

Man tänker att det borde vara tvärtom. Att fåren hellre skulle vilja vara inne när rusket kommer. Men bondepraktikan har förstås aldrig fel.

En viktig sak att hålla reda på i november är vid Mårten Gås, som alltså infaller den 10 november. Och det man ska hålla koll på är alltså vilken färg bröstbenet har på gåsen.

När bröstbenet i Mårten gås är brunt, betyder det en vinter med mera snö än köld, är det vitt bebådas mera köld än snö.

Jag vet inte riktigt vad man ska hoppas på där, men det verkar helt uteslutet med sol och värme tyvärr. Önskar er allihop en riktigt fin november!

Scroll to Top