Bjud småfåglarna på festmat!

När det är kallt och jorden hård av frosten är det svårt för många fåglar att hitta både mat och vatten i naturen. En varierad blandning av frön, nötter, frukt och fett, och en skål med friskt vatten, ger fåglarna det de behöver. Det lockar också många flygande gäster till trädgården, som blir full av liv.

Vad ska fåglarna äta?

Undvik att ge dem gammalt bröd som inte ger någon näring. Satsa istället på en sundare meny som till exempel kan bestå av:

– Färdig fröblandning

– Solrosfrön

– Äpplen

– Blötlagda russin

– Havregryn

– Osaltade jordnötter och andra nötter

Det behöver varken bli dyrt eller innebära massor av inköp att bjuda fåglarna på vintermat. Ta vad du har hemma: ett litet bord, en tom glasburk, en tekopp och en gammal lykta kan tillsammans bli ett inbjudande dukat bord. Har du en gammal lykta, ta bort glasen ur den och fyll botten med nötter och frön. Sätt också gärna ut äpplen till fåglarna! Du kan trä äpplen på pinnar eller ståltråd, eller klyfta och lägga i fågelbordet. 

Placera gärna ditt fågelkafé så att du kan se det inifrån huset. Då ser du också när det behöver fyllas på med mat och vatten.

Det är både enkelt och roligt att göra egen fågelmat av frön och smält fett. Ofta blir kvaliteten också bättre. Här får du recept som enkelt kan anpassas till sådant du har hemma. Sedan är det bara att ta plats inomhus i värmen och njuta av föreställningen utanför fönstret. Snart får du besök av koltrastar, domherrar, blåmesar, talgoxar och många fler som vill ta del av din buffé. 

Bjud småfåglarna på festmat!
Använd sådant du har hemma när du gör egen fågelmat – glasburkar, kakformar och udda fat.

Gör egna fågelkakor
Du behöver:
250 g kokosfett
200 g blandade fågelfrön

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta på låg värme och rör ner fågelfröna. Häll blandningen i små skålar, formar eller koppar. Ställ dem i kylen för att stelna. Sedan är det klart för servering!

Bjud småfåglarna på festmat!
Den fina fågelkakan är gjord av kokosfett och fröblandning som fått stelna i en fin form och sedan tagits ut.

Tips!
Passa på att rensa skafferiet på sådant som kan komma till användning. Kanske har du rester av mandlar, hasselnötter och valnötter att hacka ner i blandningen. Undvik dock saltade nötter.

Du kan trä genom ståltråd eller lägga en bit natursnöre i formen innan blandningen stelnat om du vill hänga upp kakan. 

Bjud småfåglarna på festmat!
Har fåglarna vant sig vid att du erbjuder mat kommer de att återvända. Fortsätt med utfodringen tills vädret blir mildare.

Vem äter vad?

Hampfrö: Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita och talltita

Solrosfrö: Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe och nötväcka

Havre: Gulsparv, gråsparv, turkduva och ringduva

Vildfågelfrö, burfågelfrö och linfrö: Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska och järnsparv

Bokollon: Bofink, bergfink och nötväcka

Ekollon: Nötskrika, nötkråka, ringduva och nötväcka

Hasselnötter: Nötskrika, nötkråka, nötväcka och större hackspett

Osaltade jordnötter: De flesta mesar, nötväcka och siskor

Talg, ister, späck och kokosfett: Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes och tofsmes

Äpple, päron, banan, rönnbär och oxelbär: Olika trastar och sidensvans

Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Scroll to Top