Kören hjälpte Iréne bli frisk

Körsången hade funnits i Iréne Ödmark-Halls liv i många år. När hon fick bröstcancer blev musikens rytm och rösternas harmoni till stor tröst och starkt stöd.

Iréne ­Ödmark-Hall

Ålder: 67 år.

Familj: Särbo, tre vuxna barn och fem barnbarn. 

Bor: I Stockholm.

Gör: Arbetande pensionär i stresshantering, som EFT-terapeut och utbildare.

Det faller ett stilla regn över de drygt 30 medlemmarna i barbershopkören Alba Show Chorus som har trotsat väderleken för en stunds härlig sånggemenskap denna dag.

– Nu blir det regndans, skojar kvinnorna i kören och lämnar kassar med mat och bubbel inomhus. Det ska bli festligt avslutningsfika senare.

Just den här dagen träffas de hemma hos en av sångarna och ska öva ute på terrassen på husets baksida.

Körledaren och dirigenten Åsa Fagerström inleder med avslappningsövningar:
– Titta på dina fötter och var tacksam för att de bär dig varje dag, inleder hon meditativt, och sångarna stannar kvar i den känslan en stund.

Därefter tränas magstöd, andning, konsonanter som exempelvis rullande R, hålla kvar luften så länge man orkar i lungorna och långsamt låta den pysa ut – “jobbigt”, konstaterar några och pustar lite. Läten leder till låtar. En koltrast stämmer in. Man förundras över alla uttrycksfulla miner och ansiktsuttryck som sången frammanar hos deltagarna. Alla är i sin egen lilla bubbla men ändå tillsammans.

– Vi andas som en kropp. Hjärtfrekvensen synkas och total harmoni råder, beskriver Iréne Ödmark-Hall kärleksfullt mötet med sina körvänner.

Kören hjälpte Iréne bli frisk
Sången har hjälpt Iréne till ökat välmående och förändring.

Drabbades av bröstcancer
Hon är en av medlemmarna i kören som gjort en remarkabel resa med hjälp av att musicera med andra. Det är sju år sedan nu som Iréne Ödmark-Hall drabbades av bröstcancer, och körsången gjorde skillnad på flera plan.

– Det var så oerhört tröst­ande att i det utsatta läget få omges av musikens rytmer och värmen från de andra i gruppen. Det är som honung i luften när vi ses. Man blir insvept i mänsklig värme.

Iréne går inte så långt som att påstå att körsången gjorde henne frisk från en så svår sjukdom som cancer. Däremot konstaterar hon att sången för henne var en hjälp på vägen mot tillfrisknande.

– Tja, inte vet jag om jag blev frisk av just sången – men vem vet? Sången påverkar ju både kropp och själ på ett nästan magiskt vis. Den gav mig kraft och stöd i ett utsatt läge. Musik botar ju inte cancer, men hjälpte mig fokusera min energi på ett gott sätt.

Det är inte enda gången i liv­et som sången hjälpt Iréne till ökat välmående och förändring.

– Som ung var jag väldigt blyg och rädd för konflikter. Att senare i livet börja sjunga blev för mig ett sätt att våga göra min röst hörd.

Iréne Ödmark-Hall har sjungit i kör i nästan 20 år nu. Trots att hennes sånglärare i skolan sa att hon nog skulle fundera över någon annan hobby. Men Iréne gav sig den på att fortsätta och anslöt sig så småningom till en “alla kan sjunga”-variant. Därefter blev det några mer avancerade körer för att till sist landa i Alba.

Eget samhälle
– Kören blir som ett eget samhälle, beskriver Iréne, där disciplin och respekt för varandras olikheter är ledord. Och där den röda tråden är att lyfta fram allt som är positivt istället för att påpeka att någon “sjöng fel”.

De tävlar ungefär en gång per år, utomlands emellanåt. Efter ett körpass beskriver Iréne, vars stämma är bas, att hon nästan är “speedad”. Hon har klarat något svårt, haft flyt, och översköljs då med belöningshormoner som dopamin.

– Sång är ett sätt att släppa ut känslor och landa i sig själv. Sedan är det ju väldigt kul också.

Under Irénes sjukdomsperiod så innebar körträffarna en gång i veckan något positivt i en pågående krissituation.

– Sången fick inte större betydelse i mitt liv, men en annan innebörd. Den markerade tiden mot målet jag hade om att “jag ska klara det här, bli frisk”. Jag ville inte ta på mig offerkoftan och tycka synd om mig själv.

Hon tänkte inte på sig själv som sjuk utan att hon hade en ovälkommen gäst i kroppen. Den objudna inkräktaren triggade hos Iréne igång en överlevnadsinstinkt.

– Jag tänkte inte “jag är sjuk”, utan såg framåt med olika målbilder, som “jag ska vara med på nästa julkonsert”.

Hon har numera en ödmjuk inställning till livet. Vet hur snabbt tillvaron kan förändras. Trots att hon är frisk just nu tar hon inget för givet.

– Man vet aldrig vad man går och bär på.

Ökad livskvalitet och större välmående till trots var det gemenskapen som var främsta bonusen för Irénes del.

– Människorna i kören fanns kvar fast jag hade fått ett hemskt besked. De var för mig en länk till livet.

Samhörigheten som kören erbjuder är fortsatt lika viktig för henne.

I sitt dagliga liv utbildar ­Iréne Ödmark-Hall terapeuter i EFT Tapping, en ny metod för stress- och traumabehandling som i korthet går ut på att knacka lätt på vissa punkter på kroppen (EFT står för Emotional Freedom Techniques). Eftersom Iréne jobbar med hälsa har hon förstås ­tagit reda på körsångens ­positiva effekter på kropp och själ.

– Att sjunga i kör stärker immunförsvaret som är involverat i att bekämpa olika sjukdomar. Och det är ju viktigt för den fysiska hälsan, sammanfattar hon.

Kören hjälpte Iréne bli frisk
Iréne Ödmark-Hall mitt i sin härliga sånggemenskap! Bilden är tagen innan corona-viruset började härja och numera är det minst två meters mellanrum eller lokal med bra ventilation som gäller.

Bra stressmedicin
Dessutom blir andningen mer avspänd av sången.

– Även om jag är trött när jag kommer till en körövning, så går jag alltid därifrån med en varm känsla i hjärtat och känner mig pigg och glad. Det leder i sin tur till att jag får tillgång till ny energi och ­skaparkraft.

Att sjunga i kör är även en bra stressmedicin, tycker ­Iréne. Så fort de i kören kör igång med andningsövningar börjar hon gäspa. Hon tänker att det är spänningar som släpper.

Med sin erfarenhet av kören vill Iréne sprida hopp och glädje. Hon tror att många av oss skulle må bättre av att sjunga i kör, inte minst unga:

– Det kan lindra ångest eller nedstämda känslor som ju så många lider av idag.

Och att hänvisa till att man inte kan sjunga är ett synsätt som Iréne avfärdar.

– Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger “kan du tala kan du också sjunga, kan du gå kan du också dansa”. Mer eller mindre bra förstås. Men vad är bra? Alla kan sjunga på sin nivå och utvecklas. 


Körsång – vår nya folkrörelse

Mellan 600 000 och 700 000 personer i olika åldrar sjunger i kör i Sverige och det har blivit allt fler med åren. Främst är det kvinnor som tar sig ton. Även om man inte tycker att man har den vackraste rösten kan man öva upp sin sångförmåga.

Alla kan sjunga-körer har bidragit till att fler vågar prova och att körsång blivit en folkrörelse.

Här kan du sjunga!

Sveriges körförbund har på sin webbplats en lång lista på körer över hela landet. Det kan kosta någon tusenlapp per år att vara med. Det finns även Alla kan sjunga-körer. De kostar lite mer än körförbundets körer och betalas per termin eller per gång via klippkort. Några exempel:

– Joyvoice, som har 250 körer utspridda på en mängd orter.

– Kör för alla i Stockholm och Uppsala (Caroline och Yvonne af Ugglas).

– Happy Voices i Stockholm, Göteborg och Malmö (Gabriel Forss). 

Läs mer på Sveriges Körförbunds hemsida.

Scroll to Top