Lisas syjunta samlar en brokig skara kvinnor

När Lisa fick skärmångest drog hon igång en syjunta. Här växer mormorsfiltar och mattor fram och här finns plats för skvaller, djupa samtal, god fika och skratt!

Små, röda stugor trängs i de smala gränderna i Gammelstads kyrkby, utanför Luleå. Här har Juntafolkets medlemmar samlats för en handarbetskväll under bar himmel.

Mellan några av stugorna dignar ett bord av frestande kakor, kaffe och jordgubbar. På gräsmattan ligger en stor pläd där juntans medlemmar slagit sig ner med kvällens handarbeten. I den ljusa sommarkvällen skapas allt ifrån färgglada virkade mattor till värmande tröjor inför den kommande hösten och vintern.
Det är måndag, en dag som det här gänget längtar till. Hos de här kvinnorna finns ingen måndagsångest. Tvärtom.

Lova Liljedahl, 22 år, är kvällens yngsta deltagare. Hon gillar att sy kläder och brukar ta med sig en symaskin till träffarna. Just ikväll övar hon istället på virkning.

– Det finna inga eluttag här ute, skrattar hon och berättar att hon som barn ofta virkade gosedjur tillsammans med sin mormor. Men nu har hon nästan glömt bort hur man gör och vill fräscha upp kunskapen.

Det är Lovas mormor som är upphovet till just denna junta.

Satte ut annons
Lovas mamma Lisa Liljedahl, 44, är den som drog igång syjuntan för snart ett år sedan.
– Min mamma var med i samma syjunta över 30 år. När de var hemma hos oss var jag alltid med och det var så mysigt. Vännerna från syjuntan hälsar fortfarande på hos mamma, nu när hon bor på ett vårdhem, säger Lisa.

Nu vill hon skapa samma gemenskap kring handarbetet.
– Plus att jag har haft en del skärmångest och längtat efter att träffa vänner öga mot öga.

“Alltså, syjunta. Har vuxit upp med mamma som varje måndag hade junta. Jag är sugen, vem vill haka på?” Lisa slängde ut frågan på sociala medier och responsen blev större än hon kunnat ana. Hon startade en Facebookgrupp för Juntafolket och bjöd in till den första träffen i oktober i fjol.

– Mina vänner bjöd in sina vänner och vi blev en brokig skara med olika bakgrund och i olika åldrar. Här finns allt ifrån frisörer till tandtekniker och badvakter. Ibland är vi bara tre och ibland 15 personer, berättar Lisa.

Juntan pågår mellan kl 19 och 21.30 och tiden går försvinnande fort. Samtalen och skratten avlöser varandra. Här skapas allt ifrån kläder till teckningar och broderier. Någon vill ha hjälp med sitt handarbetsprojekt och strax är det dags för fika.

Lika viktigt som själva skapandet är också det mänskliga mötet. Samtalen. Skratten.

– Vi pratar om allt möjligt och ibland kan det bli riktigt djupa samtal, säger Lisa och konstaterar att juntan, som en extra bonus, också gett dem alla nya vänner.

– En gång var vi bara tre och jag kände egentligen ingen av de båda andra men det blev fina samtal, säger Lisa.

Massor av mattrasor
För dagen virkar hon en rund matta i glada färger. Mattrasorna kommer från det enorma förråd som Lisa fick ta över när hennes mamma blev sjuk.

Även Teresa Franklin, 45, som är Lisas gamla vän, har fått ta del av mattrasorna som i rask takt omvandlas till en helt ny matta.

Med på kvällens junta är också Camilla Brun, 46, som haft barn i samma klass som Lisa och är en flitig deltagare på juntan. Michaela Larsson, 33, är med för första gången. Hon och Lisa har varit både grannar och träningskompisar innan de även blev juntavänner. Maya Bergström Wuolo, 34, har fortfarande små barn och uppskattar den egentid juntakvällarna ger henne.

Kvällens värdinna Inger Johansson, 61, är den som har dukat upp till kvällens träff, intill hennes lilla kyrkstuga.

– Vi har inte haft någon träff på länge, på grund av ­coronapandemin. Men nu kan vi ses utomhus och det känns jättekul att vara igång med juntan igen, säger Inger som just nu stickar en islandströja.
Hon uppskattar juntans blandade åldrar.

– Det är intressant att få ta del av livets olika skeden. Att få hänga med i vad de unga tjejerna pratar om, och vad som händer i deras liv, säger Inger.

 

Ska vara opretentiöst
Deltagarna är en salig blandning där en del är pyssligare än andra. Någon jobbar med avancerad sömnad och en annan har kastat sitt första, misslyckade broderi och börjat på ett nytt. En sitter och skissar i ett block, någon annan redigerar bilder och en tredje lagar ett plagg som ändå behövde lagas. Alla är väl-komna och ibland är umgänget viktigare än själva skapandet.

– Vi har inga regler eller rullande scheman för vem som håller i träffarna. Den som vill får hojta till och säga att vi kan vara hos den. Det ska vara opretentiöst, även om vissa bakar sju sorters kakor varje gång, skrattar Lisa med en menande blick.

Deltagarna är överens om att syjuntan är som en energikick att starta veckan med. Något att längta till.
– Ja, det blev mer och bättre än jag någonsin hade kunnat tro och det bara växer. Någon gång kanske vi bjuder in ett juntagäng som hängt ihop i 25 år. Det vore kul. Jag hoppas att fler blir inspirerade av vårt juntagäng och börjar ses tillsammans. Som förr, säger Lisa.

Lisas syjunta samlar en brokig skara kvinnor
Värdinnan Inger Johansson har bjudit in juntan till hennes kyrkstuga. Här har hon bullat upp med ett dignande fikabord och plats för umgänge i gröngräset.
Scroll to Top