• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Stefan Odelberg: min brors olycka förde oss samman

    I skolan vågade Stefan Odelberg inte berätta om sin handikappade storebror Kacko som skadats svårt i en bilolycka när han var 6 år. – Men jag vaknade tack och lov upp till slut och insåg hur mycket jag älskar honom, säger Bingolottos nye programledare.

    Stefan Odelberg: min brors olycka förde oss samman

    Magikern och komikern Stefan Odelberg har gjort 731 föreställningar som showartist på Cabaret Lorensberg, varit programledare för Semestercharmören på SVT – samt medverkat i tv-program som Allsång på Skansen och Prat i kvadrat. Nu går en dröm i uppfyllelse – att bli programledare för klassiska Bingolotto på TV4.

    – Jag fick vikariera en gång för Rickard Olsson förra våren och har gästat programmet ett 20-tal gånger genom åren. Under tio års tid har jag jobbat aktivt för att få den här chansen, bland annat i min Talk Talk Show som jag satte upp på Rondo och Hamburger Börs. Där visade jag vilken go och härlig kille jag är, redo att leda ett stort tv-program, säger Stefan som är från Göteborg med ett skratt.

    – Bingolotto är ett av Sveriges mest traditionsrika underhållningsprogram, sett till att vi kör 44 veckor per år är det ju det allra största. Det känns otroligt stort och fint att föra den fanan vidare och jag älskar verkligen att det är livesändning med snabba kast mellan olika moment.

    Vad kommer du att bidra med som sticker ut lite extra?

    – Att krydda med magi och humor, älskar att hitta på en hel del bus. Publiken och tittarna ska känna att det kommer in en ny programledare med massor av energi. Där kompletterar Lotta och jag varandra på ett bra sätt. Hon är också full av påhittigheter och kan ju även bjuda på sång. Tanken är att vi ska leda fyra, fem program tillsammans och sedan dyka upp som gäster i varandras program.

    Stefan med sina syskon Sofia och Kacko Odelberg.
    Foto: Privat

    Kanske bäst för vinnarna att hålla i hatten, eller snarare priset de fått, så att du inte trollar bort det med andra ord?

    – Haha, ja, det kanske är bäst. Eller så trollar jag bort en gäst eller någon i bandet. En gång trollade jag bort mig själv i Fenomen på TV4, där man tävlade i magi, vilket orsakade en hel del kaos. Men i Bingolotto är jag i första hand programledare, magin får komma som grädde på moset då och då.

    Kritiserad debut

    Vissa magiker började i unga år genom att de fick en trollerilåda, men det gjorde inte du?

    – Nej, det var först när jag var 18 år och jobbade i en skivaffär. En av kunderna var Erik Höljer, som trollat mycket. Han ville lära mig en massa trick och jag provade. Fick även tips av trollkarlen Carl-Einar Häckner, som också var kund i butiken. Men mitt första framträdande på Cabaret Lorensberg, inför kända namn som Lasse Berghagen, Björn Skifs och Lasse Brandeby, fick dåliga recensioner. Där hade det varit lätt att ge upp. Men jag bet ihop, tränade ännu mer och fick ett år senare uppträda inför kungen och drottningen. Efter det har det rullat på väldigt bra.

    En av Stefans största supportrar är storebror Kacko. Syskonen har en väldigt nära och speciell relation med varandra. I april 1972, då Kacko skulle fylla 6 år, blev han påkörd av en bil hemma i Göteborg.

    – Han var ute och lekte med två kompisar. När de upptäckte en luftballong på väg att landa ville de se vart den tog vägen och sprang över en väg. De hann aldrig se bilen som kom i full fart och körde rakt på Kacko. Han flög i väg ett 30-tal meter och det var väldigt nära att han inte överlevde. Så fruktansvärt, man kan inte ens föreställa sig hur det måste ha varit för våra föräldrar.

    Storebror låg i koma ett helt år på Högsbo sjukhus.

    – Han låg i fosterställning och det tog åtta månader att märka förbättringar, att han sakta, sakta sträckte på sig. Till slut rörde Kacko pekfingret och efter tolv månader blev han utskriven. Han låg aldrig i respirator, utan hans kropp fick själv vakna.

    Stefan med hustrun Berna Inceoglu. De gifte sig 2015.
    Foto: TT

    Stannade i utvecklingen

    Det visade sig att höger sida inte fungerade, varken ben eller arm och Kacko hamnade i rullstol. Frånsett den förvärvade cp-skadan stannade han även i utvecklingen.

    – Man kan beskriva det som att den enorma smällen på huvudet gjorde att Kacko blev förståndshandikappad. Även om han är åtta år äldre än jag har det alltid känts som att det är jag som är storebror.

    Deras band är starkt – men utsattes för prövningar under Stefans tonårstid.

    – Hemma tyckte jag om att vara med Kacko. Men utåt sett skämdes jag för honom. Framför allt i skolan. Många skrattade och skämtade om de elever som gick i en särskoleklass, så jag vågade inte berätta om min bror.

    Det höll på fram tills Stefan var ungefär 18 år.

    – Då var det ungefär som att jag vaknade upp och undrade vad jag höll på med egentligen. Kacko var min bror, jag älskade honom och var stolt över honom för den han är. Det fanns absolut inget att skämmas över.

    – Nu som vuxen ser jag som en stor fördel att ha vuxit upp med en pappa från ett annat land, Slovakien, en bror med funktionshinder och en svensk mamma och lillasyster. Det gör att jag kan skämta om det mesta. Är inte rädd för att skoja om handikappade. De vill ju bli inkluderade och inte vara utanför.

    Efter att ha bott hemma i många år och skötts om av sina föräldrar lever Kacko idag på ett boende. Där hälsar Stefan gärna på så ofta han bara kan.

    – Våren med pandemin har varit väldigt jobbig, då jag inte fick åka dit. Jag saknade honom mycket. Även om Kacko inte kan prata förstår jag det mesta han vill säga, antingen via olika ljud eller teckenspråk. Jag hör direkt om han är glad, ledsen eller arg.

    Brorsan är med andra ord inte Jesper Odelberg, funktionshindrad ståuppkomiker, som många tror …

    – Vi är inte släkt med varandra. Däremot finns det ju en del likheter med oss som brödrapar. Skillnaden är att hos Jesper är det han som är både komiker och funktionshindrad.

    Kacko tittar gärna på tv, men blir lite konfunderad när de ser ett program tillsammans som Stefan är med i.

    – Han tycker att det är väldigt konstigt att jag både kan sitta bredvid honom i soffan och vara på tv:n samtidigt – och det kan man ju förstå, säger Stefan med ett leende.

    Stefan lever tillsammans med hustrun Berna Inceoglu. De har varit ett par i åtta år och gifta i fyra.
    Detta efter att han friade under sitt genomförande av Vasaloppet 2015.

    – Jag hade tänkt att göra det direkt efter målgången live i SVT. Men tyvärr hann jag inte längre än till Hökberg innan jag tvingades kliva av på grund av att det tog lite för lång tid. Därför fick jag fria där istället. Berna väntade helt ovetande vid målgången och fick höra min fråga via tv-teamet. Det var väldigt nervöst, även om jag var ganska säker på svaret. Det blev till och med ett gråtande ja.

    Än så länge har de inte blivit föräldrar, det får komma om det kommer. Fram till dess kan ni räkna med att Stefan Odelberg är som ett barn i en viss tv-studio.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!