När vi skildes tog vi halva huset var!

Istället för att sälja huset vid skilsmässan bestämde sig Jeanette och Stefan för att dela det. Nu bor de i var sin ände med en vägg emellan. Och barnen flyttar mellan dem.

Jeanette och Stefan

Jeanette ­Juhnestam

Ålder: 48 år.

Familj: Singel, barnen Tuva, 11, Tindra, 13 och Oliver, 17.

Bor: Vägg i vägg med exet Stefan i ett hus på Ekerö.

Gör: Konsult inom hälsa.

 

Stefan Andersson

Ålder: 47 år.

Familj: Singel, barnen Tuva, 11, Tindra, 13, och Oliver, 17.

Bor: Vägg i vägg med exet Jeanette i ett hus på Ekerö.

Gör: Idrottslärare.

 

Det är fredag eftermiddag och det är dags för Tuva, Tindra, och Oliver att packa sina saker och flytta hem till sin pappa Stefan Andersson.

Sedan skilsmässan för ett par år sedan bor de varannan vecka hos honom och varannan hos sin mamma Jeanette Juhnestam.

Inget konstigt med det. Så är det för många skilsmässobarn. Men det ovanliga är att deras föräldrar bor kvar i samma hus.

– Det här är en perfekt lösning för oss eftersom ingen av oss ville flytta härifrån, säger de båda nästan samtidigt och de får medhåll av sina barn.

– Det var inte kul att mamma och pappa ville skiljas, men det blev bra ändå, säger dottern Tindra. Jag har kompisar vars föräldrar bor på olika platser och då blir det mycket krångligare.

Trångt men trivsamt
Det är nu två år sedan Jeanette och Stefan bestämde sig för att gå skilda vägar efter att de varit ett par i många år. De träffades i slutet av 90-talet när de båda studerade vid Idrottshögskolan.

– Vi flyttade ihop ganska snabbt i en lägenhet i Stockholm och där bodde vi tills vi tillsammans med våra två äldsta barn reste till Nya Zeeland, berättar Jeanette.

Hemkomna efter sju månader i Nya Zeeland kände både Jeanette och Stefan att lägenheten i stan inte kändes rätt.

– Vi satte oss ner och hade ett familjemöte där vi diskuterade om vi skulle ha det så eller om vi skulle försöka finna något annat, säger Jeanette.

Boendefrågan löstes genom att de råkade se en annons på Blocket om en liten sommarstuga på Ekerö som hyrdes ut veckovis.

– Jag ringde och frågade om det gick bra att hyra stugan ett helt år. Uthyraren blev nog lite överraskad, men svarade ja, berättar Jeanette med ett leende.

Det blev sammanlagt sju år som de hyrde stugan som bara var på 58 kvadratmeters boyta med en tillhörande friggebod. Där bodde de två vuxna och tre barn sedan familjen utökats med yngsta dottern Tuva.

– Det var lite trångt men det gick bra. Vi stortrivdes. Stugan låg precis nere vid vattnet och vi hade en egen brygga, berättar Jeanette.

Eftersom sommarstugan bara delvis var vinterbonad kunde det ibland bli lite kallt inomhus.

– Vissa vintermorgnar var det inte mer än tolv grader när vi steg upp men det gick tack och lov snabbt att värma upp stugan, säger Jeanette.

Men efterhand som barnen blev större kändes stugan för trång. År 2015 köpte de så huset på 120 kvadratmeter som de fortfarande bor i.

Utifrån ser det röda huset med de vita knutarna ut som alla andra hus vid Nyckelby på Ekerö. Det ligger idylliskt och lite avsides i ett skogsområde och i den 5 000 kvadratmeter stora trädgården växer flera gamla fruktträd.

– Vi älskar alla den här platsen, säger Jeanette.

Därför var frågan vem som skulle behöva flytta en svår nöt att knäcka när Jeanette och Stefan bestämde sig för att de skulle separera.

– Vi kom fram till att vi på prov skulle dela huset och båda bo kvar här under ett år. När det året gått tyckte vi det fungerade så bra att vi har bestämt oss för att fortsätta bo så här, säger Stefan.

Jeanette och Stefan delade huset i två lika stora hälfter. I början var det en del praktiska problem att lösa. Som att det bara fanns ett kök, ett stort badrum och en liten gästtoalett.

– Jeanette fick badrummet och jag satte in en dusch på gästtoaletten i min del. Det ursprungliga köket fick jag och Jeanette byggde om grovköket i sin del till ett fungerande kök, berättar Stefan.

Från början bestämdes att barnen skulle bo varannan vecka hos sin mamma och varannan hos sin pappa.

– Vi har var sitt rum hos mamma, men hos pappa måste jag och Tuva dela rum, berättar Tindra.

Den första tiden var gränserna lite flytande. Barnen kom och gick som de ville mellan sin mamma och pappa och för Jeanette och Stefan kändes det inte som de separerat.

 

När vi skildes tog vi halva huset var!
En vägg med en låst dörr skiljer Jeanettes och Stefans bostäder åt.

Måste ringa först
Det var då de bestämde sig för att sätta upp skiljeväggen mellan hennes matplats och hans kök. Det finns en dörr mellan deras respektive del av huset men den är alltid låst.

– Nyckeln sitter på min sida. Det är egentligen ett oerhört stort förtroende som jag har fått, säger Jeanette med ett skratt.

De veckor de tre barnen är hos sin mamma får de inte bara godtyckligt springa över till sin pappa och vice versa.

– Om vi till exempel glömt att packa ner något på fredagen måste vi ringa först och fråga om det är okej att vi kommer och hämtar det, berättar Oliver.

Jeanette och Stefan har också delat upp trädgården och trädäcket. Hon använder dessutom en egen liten stig när hon ska gå ner från vägen till sin del av huset.

– Stefan och jag försöker verkligen respektera varandras privatliv. Det här hade aldrig fungerat om vi inte haft fasta rutiner och regler.

Samtidigt delar de på de fasta utgifterna för huset varje månad liksom en del av trädgårdsskötseln.
– Men vi har mentalt delat upp trädgården. Jag undviker till exempel att gå förbi direkt utanför hans fönster utan går istället runt huset åt andra hållet.

Både Jeanette och Stefan har bjudit hem någon på en dejt och de ser inte det som något problem.
– Men det kan vara lite hårdsmält för någon ny.

De får hela paketet med exmannen och alla barnen vägg i vägg, säger Jeanette med ett skratt och tillägger sedan:
– Naturligtvis kan det komma in en ny person i livet för både mig och Stefan, men vår tanke är ändå att vi ska kunna fortsätta bo så här.

Vill bygga ut
För att kunna bo kvar som de gör planerar Jeanette och Stefan att bygga till huset.

– Om ett par år är alla tre barnen tonåringar och då är det skönt för dem att ha var sitt eget rum. Vi har pratat om att bygga något nytt på tomten, eller bygga om förrådet. Ett alternativ är att bygga till något rum på varje husdel, förklarar Stefan.

– Vi hade ett husmöte så sent som för en vecka sedan där vi pratade om hur vi skulle kunna göra för att det ska vara möjligt att bo kvar här i många år, säger Jeanette.

När vi skildes tog vi halva huset var!
Stefan vid sin ingång … och Jeanette vid sin.
Scroll to Top