1. Smultronstället glassrestaurang i Söderköping
Ända sedan 1982 har människor köat utanför den lilla glasskiosken vid Göta kanal i Söderköping
för att ta del av Smultronställets glassupplevelser. Här handlar det inte om att köpa glass på kula utan att investera i en konstupplevelse i färgskalans alla nyanser. Smultronställets glasskreationer bjuder på rök, skum och fyrverkerier. Redan andra året (1983) bestämde sig familjen Persson för att satsa på 18 olika glassuppläggningar, något som i år vuxit till imponerande 60 egenkomponerade menyer som serveras av en personalstyrka på strax över 80 personer. Totalt säljs en bra bit över 90 000 liter glass om året till nästan dubbelt så många gäster. Glassen är dock inte hemgjord utan kommer från Sia Glass i Slöinge
i Halland.
Adress: Slussplan, Kanalgatan, Söderköping.
Missa inte: En promenad längs Göta kanal.
2. 31:ans Glass & Kök i Hästholmen, Ödeshög
Fantastiska 31:ans Glass & Kök är något helt annat än ett vanligt glasskafé! Du hittar glassbaren på vänster sida om Hamngatan när du åker in i Hästholmen. Senast 2019 tog man nämligen fyra medaljer under glass-SM och kammade hem den mest prestigefyllda utmärkelsen glassmästarens favorit med smaken äppelkaka, som smakar exakt så som när man tar en stor tugga av en gammaldags äppelpaj.
Adress: Hamngatan 31, Hästholmen.
www.facebook.com/31ansglassochkok
Missa inte: Vackra Omberg med sina fina vandringsturer och enastående natur.
Webbredaktionens anmärkning: 31:ans Glass & Kök utsågs nyligen till Sveriges godaste glass av Youtube-kanalen Uppdrag Mat. Även nummer 12 på vår lista, Glassbaren i Bräcke, medverkade i tävlingen. Här kan du se filmen!
3. Björketorps Gård, Blekinge
Att köpa glass av Sveriges gladaste bonde Per Brunberg är en fröjd i Sommarsverige. Inte nog med att Per är trevlig att prata med, glassboden hemma på gården ligger dessutom bara 50 meter från ladugården och i hagarna runt omkring betar kor och ungdjur mellan mjölkningarna. Se till att ta med dig en kylbag för att kunna köpa glass i burk (att ta med hem) och iskall mjölk från gårdens kor. Har du inga egna flaskor finns det glasflaskor att köpa, precis som på den gamla goda tiden.
– Det är klart att det ska vara trevligt att komma hem till oss på gården. Bortsett från våra djur är kunderna det viktigaste som finns, säger Per medan han knäcker ägg till dagens första glasstillverkning.
Trots att Björketorps Gård fortfarande är en ganska liten glassproducent går det åt hundratals ägg när Per gör glass. Favoriterna är saltlakrits och kokos, gjorda på råvaror från byn, mjölk och grädde från gården och ägg från Äggaboden tvärs över vägen. Givetvis finns sittmöbler i den mysiga trädgården.
Adress: Björketorpsvägen 17, Johannishus.
Missa inte: Björketorpsstenen, ett forntidsmonument med runristningar från 600–700-talet som ligger vid vägen alldeles innan du svänger in på gården.
4. Favvoglass i Malmö saluhall
Varje dag tillverkas det glass på Malmöbaserade Favvoglass i saluhallen. Ronald Kon Nim rör samman en grundbas bestående av mjölk, grädde och ägg och smaksätter sedan – efter en vilotid på tolv timmar – med råvaror som han eller Anne gjort själva. Det kan vara fläder, hemkokt kolasås eller bananer som mosats för hand. Dessutom uppskattar äkta paret Kon Nim när kunderna kommer in med rabarber eller frukt som vuxit i deras trädgårdar och kan användas i färskrörd glass. Här kan du njuta av stracciatella (bourbonvanilj med tillsatt smält mörk choklad), äpple och basilika, saltkola, blodapelsin och passionsfrukt, jordgubb, blåbär, kokossorbet och Baileys med hasselnöt – bland annat.
Adress: Gibraltargatan 6, Malmö.
Missa inte: Saluhallens rika utbud av butiker och restauranger.
5. Lejonet & Björnen, Göteborg
Vid Danska vägen mitt inne i Göteborg, mellan Olskroken och Lunden, strax söder om Östra kyrkogården, hittar du smakrika Lejonet & Björnen, ett litet glasskafé med en ganska stor uteservering. Här kan du välja mellan drygt 40 olika smaker som alla tillverkats från grunden, ibland med helt otippade ingredienser. Exempelvis smör istället för grädde i vissa glassar eftersom smör lyfter fram smakerna på ett helt annat sätt än grädde i vissa smakkombinationer. Förutom i Göteborg har Lejonet & Björnen också ett glasskafé i Lysekil mellan maj och september.
Adress: Danska vägen 74, Göteborg.
Missa inte: Göteborgs konstmuseum och en tur ut i skärgården.
6. Go’ Glass i Hjortkvarn
Vid riksväg 51, mittemellan Örebro och Norrköping, hittar du sagolika Go’ Glass som tar gofikan till helt nya höjder. Här kan du äta svensk glass, gjord på svensk mjölk och grädde, och njuta av 54 olika smaker i härliga variationer. Är du sugen på något annat än glass finns det också kaffe, hemgjorda chokladbollar och en hel del annat.
Adress: Norrköpingvägen 34.
Missa inte: Naturreservatet Kärnskogsmossens stora och öppna myrmarker, 19 km söder om Hjortkvarn, är känt för sitt rika fågelliv.
7. Glass & Berså, Arboga
Den lilla röda stugan strax utanför Arboga är omgiven av vägar i alla väderstreck, så det var inte särskilt många som kunde tänka sig att flytta in. Trots den pittoreska gårdsmiljön, den härliga verandan och grönskan runt omkring. Men stugan hade något speciellt och mor och dotter i familjen Storm bestämde sig för att slå till.
– Vi åkte hit och tittade och blev småkära i staden Arboga. Det var så fint med ån som flöt genom stadskärnan och vart vi än gick så var folk så trevliga, berättar Malin Storm som tillsammans med sin mamma Karin bestämde sig för att starta en glassrestaurang i bersån.
Det är ingen vanlig glasskiosk där ungdomar står och skopar glass utan snarare en totalupplevelse, med bordsservering och allt, där glassen snarare är som en del av ett konstverk. Så har glassmenyerna också fantasieggande namn som Storasysters sommardröm, Mosters paradisö, Morbrors frulle och Farmors rabalder. Glassen är inte hemgjord utan kommer från Rättviks glass i Dalarna.
Adress: Västerby, Björkliden 211, Arboga.
Missa inte: De gamla delarna av Arboga. Det finns till och med en karta, “På egen hand i Arboga stadskärna”.
8. Snö, Stockholm
Mitt inne i Stockholm, på Odengatan tvärs över från Vasaparken, tillverkas det varje morgon glass i stora lass. Så har också Snö blivit en av huvudstadens stora snackisar, ett stamställe där smakerna varierar från dag till dag, efter tillgång, smak och tycke. Här kan du förutom klassiska smaker njuta av glass med smak av brynt smör, kola och rosmarin (jo, det är jättegott) och hur ofta du än besöker Snö överraskas du dagligdags av nya smaker. Dessutom är hundar tillåtna. Snö driver också en glassbar, Gelateria & Caffetteria, på Kvarnholmen.
Adress: Odengatan 92.
Missa inte: Sven-Harrys konstmuseum på andra sidan Vasaparken.
9. Sänkdalens Gård, Vikbolandet
En bra bit ut på Vikbolandet, tre och en halv mil öster om Norrköping, omgiven av Bråviken i norr och Slätbaken och Göta kanal i söder, driver familjen Gunnarsson Sänkdalens Gård. Här har man odlat ekologiskt ända sedan början av 1970-talet och numera odlas knappt 400 hektar åker som försörjer runt 300 nötkreatur på gården. Bortsett från glass i portionsförpackningar – du köper glassen med självbetjäning och betalar med Swish eller kontant i gårdsbutiken – kan du köpa Sänkdalens egen rapsolja som odlas och pressas på gården.
Adress: Sänkdalens Gård, Vikbolandet.
Missa inte: Vackra Arkösund vid ostkusten. Härifrån kan du ta båten ut till Arkösunds, Sankt Annas och Gryts vackra skärgårdar.
10. Glassbonden, Vännäs
Missa inte Glassbonden på Kobacka gård vid Vindelälven i Västra Selet strax utanför Vännäs i Västerbotten. Här kan du njuta av god hemgjord glass på mjölk från norrländska kor som betar i hagarna runt omkring. I tio år har Helena och Tomas Ågren gjort glass i det lilla gårdsmejeriet och utvecklat smaker som får gästerna att åka långväga. Glöm inte att ta med en kylbag för att kunna ta med dina favoritsmaker hem.
Adress: Västra Selet 4, Vännäs.
Missa inte: Konstutställningen Hägring vid Konstvägen sju älvar där bildskaparen Kent Karlssons kyrka tornar upp mitt ute på en myr.
11. Väddö Gårdsmejeri, Roslagen
Härliga Väddö Gårdsmejeri är förutom sin goda glass också känt för sin kosafari. Varje måndag, onsdag och fredag i säsong kan man åka traktor och kärra ut i hagen för att träffa gårdens kossor. I Farmor Marys Café kan du njuta av hemgjord glass, ostkaka och gårdens smarriga ostsmörgåsar. I gårdsbutiken kan man köpa glass, yoghurt, hamburgercheddar och andra goda ostar som görs på gårdens mjölk. Förutom kaféet hemma på gården kan du också besöka Bondens Glasskalas nere vid Väddö kanal eller Bondens Glassbod vid Ica Flygfyren på Flygfältets handelsområde i Norrtälje.
Adress: Hammarbyvägen 34, Väddö.
Missa inte: Cykla eller vandra och njut av havets närhet. Väddödelen av Roslagsleden är omkring 30 km lång. Det är vackert på Väddö.
12. Glassbaren i Bräcke
Njut av italiensk gelato i mysiga Bräcke. Med mjölk från Haxäng och smaker utanför din vildaste fantasi lyckas Zorina Nilsson och Kenth Asplund trollbinda sina gäster. Och om de unika smakerna inte räcker så lär du definitivt älska Glassbarens hemgräddade strutar. Så vann också Glassbaren i Bräcke första priset i glass-SM 2019. Sitt utomhus eller inomhus och njut av Glassbarens härliga miljö, där målet är att alla ska känna sig välkomna. I stora salen kan du komma rakt från kyrkan och ändå känna dig bekväm och i köksmiljön passar det lika bra med storstövlar och huggarblus.
Adress: Skolgatan 2, Bräcke.
www.facebook.com/Glassbaren-i-Bräcke
Missa inte: En tur med en av Sveriges äldsta fungerande ångbåtar, Alma af Stafre, som varit i passagerartrafik sedan 1873.
13. Bonusstopp på Holje Glassfabrik i Vilshult, Blekinge
Härliga Holje Glassfabrik i Vilshult ligger i en vanlig 70-talsvilla där Kyrkhults sparbank en gång höll till. Det kan vara lite svårt att hitta. Man ser visser-ligen Glassfabriken från riksväg 15, men man måste köra bakom huset, in på Skolvägen,
för att kunna parkera. Ett fåtal sagolika smaker och hemgjord päronmjukglass på riktig mjölk och grädde. Ett måste.
Adress: Skolvägen 3, Vilshult.
www.facebook.com/holjeglassfabrik
Missa inte: Ebbamåla bruk, ett miniindustrilandskap vid Mörrumsån.