Agneta Pleijel fick TBE – trots vaccination

Agneta Pleijel fick beskedet att hon hade fullgott vaccinationsskydd mot TBE. Ändå drabbades den välkända författaren förra sommaren av den fruktade fästingburna sjukdomen. Hon vårdades nästan två månader på sjukhus och kämpar fortfarande med rehabiliteringen.

Det är fullt möjligt att smittas av fästingar och få hjärninflammationen TBE trots att man gått igenom det rekommenderade vaccinationsprogrammet.

Det var det som drabbade författaren och kulturskribenten Agneta Pleijel i slutet av juli förra året.

Agneta Pleijel

Ålder: 80 år.
Familj: Maken Maciej Zaremba, 69, dottern Lina Pleijel, 50, och två barnbarn.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm, sommarställe på Yxlan utanför Norrtälje.
Gör: Författare.
Aktuell: Kommer i höst ut med en bok om deckardrottningen Agatha Christie och konstnären Oskar Kokoschka.

– Inför förra sommaren kontaktade jag min vårdcentral och fick beskedet att jag hade fullgott skydd. Men man kan tydligen få TBE ändå. Speciellt vi som är äldre behöver en extra vaccinationsdos, berättar hon.

Det har gått nästan ett år sedan hon insjuknade, och vi nalkas en ny sommar när Hemmets Journal får en intervju med Agneta Pleijel på ön Yxlan i Stockholms skärgård utanför Norrtälje.

Här har hon och maken Maciej Zaremba, 69, frivilligt isolerat sig sedan i våras på grund av den pågående coronapandemin.

– Just nu känns det tryggast, säger Agneta som fyllde 80 år i februari.

Men det var också här, på hennes älskade sommarställe som hennes farfar köpte på 1920-talet och där hon tillbringat sin barndoms somrar, som hon med största sannolikhet blev smittad av en fästing.

– Inför förra sommaren kontaktade jag min vårdcentral och fick beskedet att jag hade fullgott skydd. Men man kan tydligen få TBE ändå. Speciellt vi som är äldre behöver en extra vaccinationsdos, berättar hon.

Det har gått nästan ett år sedan hon insjuknade, ochvi nalkas en ny sommar när Hemmets Journal får en intervju med Agneta Pleijel på ön Yxlan i Stockholms skärgård utanför Norrtälje.

Här har hon och maken Maciej Zaremba, 69, frivilligt isolerat sig sedan i våras på grund av den pågående coronapandemin.

– Just nu känns det tryggast, säger Agneta som fyllde 80 år
i februari.

Men det var också här, på hennes älskade sommarställe som hennes farfar köpte på 1920-talet och där hon tillbringat sin barndoms somrar, som hon med största sannolikhet blev smittad av en fästing.

Agneta Pleijel fick TBE - trots vaccination
Sedan coronapandemins utbrott i våras har Agneta Pleijel och hennes man Maciej Zaremba frivilligt isolerat sig på skärgårdsön.

Gott om fästingar

– Jag tillhör den grupp av människor som de små krypen älskar. Vi har gott om fästingar här på ön och jag får mängder på mig varje sommar. Det är därför som jag sedan flera år vaccinerar mig mot TBE.

Hemma vid skärgårdshuset går hon därför också alltid omkring med en fästingborttagare nära till hands.

– Jag drar ut dem direkt och jag är noga med att få ut hela fästingen, säger hon.

Eftersom hon fått beskedet att hon hade fullgott skydd mot TBE misstänkte hon inte att det var det hon drabbats av när hon plötsligt blev sjuk den 27 juli förra året.

– Det kom helt oväntat. Jag var på en biltur ett tjugotal mil från Stockholm när jag blev otroligt trött och kände mig dålig. Meningen var att jag skulle vara borta ett par dagar, men jag kände att jag inte orkade fortsätta utan vände hemåt.

Redan under bilresan förstod Agneta att hon kunde ha blivit smittad av en fästing, så hon stannade och undersökte sin egen kropp. I ena knävecket hittade hon en fästing som hon inte sett tidigare.

– Jag hade inte med mig någon fästingborttagare med mig, men en engelsman som var gäst på ett hotell i Sunne där jag övernattade lyckades få ut fästingen. Han fick dock inte ut hela.

Yr och vimmelkantig lyckades Agneta ta sig tillbaka hem till Stockholm, men där blev hon snabbt mycket sämre.

– Jag hade svårt att andas och var väldigt dålig. Jag var tvungen att ringa efter en ambulans.

Det är det sista Agneta minns innan hon ett par veckor senare vaknade upp i en säng på Södersjukhuset.

Var inte kontaktbar

– Jag var inte kontaktbar när jag kom in till sjukhuset utan placerades i en respirator på intensivvårdsavdelningen. Jag fick flera lunginflammationer efter varandra och mitt tillstånd var mycket kritiskt.Sammanlagt vårdades Agneta sex veckor på Södersjukhuset. De två första veckorna var hon medvetslös.

– Min första minnesbild efter att jag vaknat är att jag flyttas i sjukhussängen från ett rum till ett annat och att min man Maciej är där. Då visste jag inte vad som hänt eller hur länge jag hade legat på sjukhuset.

I mitten av september flyttades Agneta från Södersjukhuset till en rehabiliteringsklinik på Stora Sköndal. Hon fick sjukgymnastik och fick lära sig övningar som skulle hjälpa henne att träna upp hennes rörelseförmåga och balans på nytt.

– Jag tränade i en grupp där de flesta hade drabbats av stroke. Jag var den enda som hade fått TBE.

Men det värsta för Agneta var att hon upptäckte att hennes minne var försämrat.

– Jag var dålig på att komma ihåg ord och det var chockerande. Jag har alltid varit en ivrig korsordslösare, men nu gick inte det längre. Jag kunde inte lösa korsorden som jag klarat innan jag blev sjuk.

Agneta tvingades ställa in alla kulturevenemang och andra åtaganden som hon hade planerat under hösten och vintern.

– Jag pratade med en annan författare som drabbats av TBE, Peter Kihlgård, och han sa att jag fick räkna med att det skulle ta fem år innan jag blev helt återställd.

Agneta Pleijel fick TBE - trots vaccination
Agnetas farfar köpte sommarstället på Yxlan för snart 100 år sedan och hon har tillbringat sin barndoms somrar här. Det är också här hon har suttit och skrivit många av sina romaner.

Tränar sig på att gå

Men Agneta har kämpat för att få tillbaka kontrollen över orden och redan i höstas lyckades hon skriva sin första artikel sedan hon blev sjuk.

– Det var en minnesruna över Sara Danius, berättar hon.

Varje dag har Agneta ett övningsprogram som hon genomför och hon märker att hon gör små framsteg.

– Jag håller framför allt på med olika balansövningar och tränar mig på att gå. Jag har återhämtat mycket, men min balans är fortfarande dålig och jag rör mig klumpigt.

I skärgårdsstugan på Yxlan skriver hon nu på en ny roman som ska ges ut i höst. Titeln är Dubbelporträtt och den handlar om deckardrottningen Agatha Christie och konstnären Oskar Kokoschka, som 1969 målade ett porträtt av henne på hennes 80-årsdag.

– Jag klarar nu också att lösa korsorden, säger hon med ett leende.

Agneta övervägde ett tag att ringa vårdcentralen som felaktigt uppgav att hon hade fullgott vaccinationsskydd för att berätta vad som hänt henne.

– Jag har hört att vi som är äldre ska ta en spruta extra med en ordentlig dos. Det finns fler än jag som fått TBE trots att de trodde att de hade fullgott skydd.

I sommar behöver hon i alla fall inte vara orolig för att bli smittad på nytt.

– Nej, för nu är jag immun mot TBE, säger hon med ett sammanbitet leende.

TBE

En virussjukdom som inte kan botas:

  • TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.
  • Symtom på TBE är hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel. De flesta som smittas av TBE får dock bara lindriga besvär.
  • TBE kan inte botas, men det går att vaccinera sig för att få ett förebyggande skydd.
  • Borrelia är, till skillnad från TBE, en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men sjukdomen är behandlingsbar med antibiotika. Det kan ta dock lång tid att bli frisk.

Vaccination mot TBE kräver påfyllnadsdos:

  • Den som är yngre än 50 år får tre doser vaccin under första året. 
  • Tidigare rekommenderades en extrados till personer som fyllt 60 år, men den åldersgränsen har sänkts till 50 år. Rekommendationen om en extra dos gäller även andra ålderskategorier med nedsatt immunförsvar.
  • Efter sista dosen som tagits inom ett år är man skyddad i tre år. Därefter tas dos fyra och sedan rekommenderas en påfyllnadsdos vart femte år.

Källa: Vårdguiden 1177, tbe.se

Scroll to Top