5 goda råd – så lär du dig säga nej

Det handlar bara om tre små bokstäver – men ack så svåra de kan vara att säga! Här är fem goda råd till dig som behöver lära dig att säga nej utan att få dåligt samvete.

1. Ta inte för snabba beslut

Vi tar en typisk vardagssituation som exempel: din man frågar om det är okej att han kommer hem sent från jobbet ikväll eller att en kollega frågar dig om du kan jobba över en halvtimme. Du vill gärna säga ja för du önskar att du vore en flexibel person, men egentligen har du lust att säga nej. Du säger ja med en gång men
efteråt byggs det upp en irritation hos dig.

Denna irritation leder i slutändan till att du plötsligt exploderar av ilska över något helt annat. Ett gott råd är därför att inte ta ett för snabbt beslut i den här typen av situationer. Ge dig själv lite tid att tänka igenom saken och be att få återkomma med ditt svar om några minuter. Dessa tre minuter är kanske precis det du behöver för att känna dig tillfreds med ditt beslut i efterhand.

2. Svara med hjärtat

Undvik att se på dig själv utifrån med en blick som värderar dina val som goda, dåliga, egoistiska eller rättfärdigade. Svara hellre med hjärtat och låt andra människor tycka vad de vill. Du måste inte ha hela världen med dig i dina val – det räcker att du själv är med på dina beslut.

Ditt mentala välmående är viktigt för att du ska kunna finnas där för dem du älskar och kunna fungera på jobbet och i världen i övrigt. Det är detta psykiska välmående som är det allra viktigaste – kom ihåg det!

3. Du måste inte få ett okej av andra

Många av oss lider av det så kallade “förstå mig-syndromet”. Ett bra ­exempel på detta är om du kommer med långa, långa förklaringar och listor på allt du måste göra i veckan efter att ha sagt nej till en väninna. Saken är den att du egentligen inte behöver rättfärdiga ditt beslut och din väninna behöver varken förstå eller vara enig med dig.

Du är en vuxen person och du har friheten att göra dina egna val. Du kan ställa
in saker som du har lovat om du inte hinner, för-utsatt att du ger andra
samma frihet. Genom att vara ärlig mot dig själv och förstå varför du gör de val du gör, behöver du inte sträva efter andras acceptans.

4. Känn dina egna gränser

Du kanske är väl med-veten om var dina egna gränser går. Men oavsett om du är osäker på detta eller ej är det bra att fundera igenom dem någon gång emellanåt. Då vet du vad du gillar, vad som gör dig arg och vad du absolut inte har lust att göra den dag det blir aktuellt. För även om det kan vara intressant att bli utmanad ibland har vi alla gränser som vi vill bli respekterade för.

Detta kan hjälpa personer runt dig att förstå hur du fungerar och vad du behöver för att må bra. Och ja, du kanske är lite egoistisk och orimlig någon gång ibland, men det är bara en del av ditt charmerande jag.

5. Återkom med ett rungande ja

Om du har sagt nej upprepade gånger i en bestämd del av livet eller i en relation, men faktiskt egentligen vill fortsätta att vara i den relationen – då kan det vara på sin plats att komma med ett rungande ja emellanåt. Bjud till exempel med väninnan som du ställde in planerna tillsammans med på en promenad. Visa att ditt nej inte
var ditt sista ord mellan er. Du behövde bara återkomma med andra förslag som passar dig bättre.

Scroll to Top