• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så knyter du nya vänskapsband!

  Vänner är viktiga. Både de gamla som känner dig väl – och de nya som lär dig att upptäcka nya sidor hos dig själv. Här är tio tips på hur du kan utvidga ditt sociala nätverk i mogen ålder.

  Så knyter du nya vänskapsband!

  1 Engagera dig som frivillig
  Det faller sig inte naturligt för alla att småprata med en främmande person. Är du introvert av naturen eller helt enkelt lite blyg, kan det vara en bra idé att anmäla sig som frivillig i en ideell organisation. Då får du en konkret uppgift att jobba med och kommer i kontakt med människor på ett naturligt sätt. Det går också att hjälpa på distans på olika sätt. 

  2 Gå med i en förening
  Lokala klubbar och föreningar finns på de flesta orter. Ta på dig uppdrag och var med och utveckla byn eller stadsdelen tillsammans med andra, eller engagera dig i den lokala politiken. Är du en friskus kanske du kan följa med på vandringar eller engagera dig i någon idrottsförening?

  3 Fördjupa ett intresse
  Älskar du böcker, att måla eller sång och musik? Hitta andra likasinnade genom att gå en kvällskurs, starta en bokklubb eller delta i en temaresa.


  4 Bli nattvandrare
  Oavsett om du har egna barn i "uteåldern" eller ej så kan du lära känna andra vuxna och göra en viktig samhällsinsats som nattvandrare i ditt område. Som nattvandrare går du aldrig ensam, vilket innebär att du har goda chanser att knyta nya kontakter med engagerade vuxna på din ort.

  5 Gör något meningsfullt
  Det finns många olika sätt att både göra skillnad för en medmänniska – och samtidigt få chansen att träffa vänner för livet. Besök ensamma äldre, ta en fika med en nyanländ, hjälp vårdsökande tillrätta på akutmottagningen. Här finns massor med möjligheter och de flesta hjälporganisationer är i behov av frivilligarbetare.

  6 Var öppen
  Några av de mest tilltalande egenskaperna hos en vän är att personen är positiv, öppen för aktiviteter och samtal – och viktigast av allt – är uppriktigt intresserad av andra männi-skor. Genom att börja hos dig själv och ha ett öppet sinne skapar du goda förutsättningar för att odla nya vänskapsrelationer.

  7 Lista bra aktiviteter
  Tänk igenom vad du skulle vilja hitta på tillsammans med din nya vän så du är redo när tillfället kommer. Gärna aktiviteter av lite vardaglig karaktär som att gå och träna tillsammans, se en film eller laga och äta en vardagsmiddag. Det är lättare att umgås med nya människor när man gör något tillsammans.

  8 Träna på att ta kontakt
  Ju fler försök du gör – desto större är sannolikheten att du lyckas. Och försök att inte tolka ett eventuellt nederlag för negativt. Låt i stället varje kontaktförsök göra dig skickligare och mer naturlig.

  9 Jobba med dina tankar
  Får du inget napp och känner dig avvisad och ledsen? Försök jobba med dina tankar. Skriv ner dem och fundera på om du inte tolkar situationen för negativt. Fråga dig själv: "Vad kan reaktionen också betyda", förutom den första, invanda tanken hos dig.

  10 Sök hjälp
  Om du är mycket ovan vid att ta initiativ, har haft få vänner i ditt liv eller har känt dig väldigt utanför kan det vara nyttigt att söka professionell hjälp. Att lida av social ångest och vara väldigt inåtvänd och försiktig kan vara medfött – men det finns hjälp att få för att bryta dina mönster och öppna upp för nya kontakter.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!