Fakta om trädgården
Här bor: Ingemar Åkerberg.
Var: På landet utanför Stora Herrestad, en by norr om Ystad.
Trädgårdens yta: 5 300 kvadratmeter.
Zon: 1.
Jordmån: Mest lera, där rosor och pioner trivs jättebra! Lerjorden måste blandas upp med kompost och gödsel, berättar Ingemar. Han får tre kubikmeter hönsgödsel av en granne varje år som han sprider ut i trädgården!
Följ Ingemars trädgårdsliv via Facebooksidan Egna Trädgården.
Med inspiration från olika kulturer och tidsepoker har Ingemar Åkerberg skapat sin trädgård strax utanför Ystad. Där det för drygt 13 år sedan var en veteåker sprudlar det nu av liv – här är nu en oas för fåglar, växter och människor. Ingemar har velat skapa en vild trädgård med känsla av förfall som är full av olika rum och platser för eftertanke och vila. Det som möter oss är en trädgård i stilla väntan på att sommaren ska ta över, en plats för att hämta ny energi.
– Här gäller den icke-perfekta trädgårdsstilen, skrattar han och berättar vidare om sina tankar kring trädgårdsarbete:
– Det ska kännas roligt hela tiden! Om man gör en detaljerad plan känns ju resten som bara arbete. Jag ville inte ha det så. Jag blandar färger ganska vilt och håller bara reda på om det är höga eller låga växter och om de trivs i sol eller skugga. På en del ställen har jag låtit det vara lite halvvilt. Jag vill ge intryck av att naturen spränger in i trädgården.
Från början var också tanken med att skaffa trädgården att få ett fritidsintresse där Ingemar kunde vara ute och röra på sig mycket. Han jobbar annars som studie- och karriärvägledare på Lunds universitet, med andra ord ett ganska stillasittande kontorsjobb.
– Jag har grävt det mesta i trädgården för hand, berättar Ingemar med stolthet i rösten.
Det är imponerande med tanke på hur stor trädgården är och hur mycket växter som finns i den. Trädgården blommar som mest mitt i sommaren. Nu befinner den sig i vila, något som bland annat återspeglas av känslan av ett buddhisttempel med vajande böneflaggor från Katmandu som sakta rör sig i vinden. En bit bort finns en japanskinspirerad portal.
– Jag byggde den efter en bild i en tidning, bara för att jag tyckte den var så fin. När en vän sedan kom hem från en resa i Asien flera år senare fick jag veta vad jag hade byggt. Det var ett shintotempel!
En annan rolig detalj i trädgården är den nedsänkta kaffegrottan.
– I början av 1800-talet blev kaffegrottor populära på de större gårdarna här på slätten – det blåser ju alltid här. De grävde en grop och lade upp jorden runt omkring. Sedan stensattes gropen och man ställde dit trädgårdsmöbler. Perfekt när man vill njuta av lite kaffe och kaka.
Trädgårdshistoria intresserar Ingemar och han har också gått en kortare universitetskurs i ämnet för några år sedan. Det gav nya tankar till skapandet av hans egen trädgård – bland annat långa siktlinjer som för tankarna till engelska trädgårdar.
– Det är viktigt med siktlinjer i en trädgård. Titta här till exempel, säger Ingemar och visar mot en del av trädgården där man ser ända bort till slutet av trädgården.
– Tar du sedan två steg åt sidan är du helt innesluten i grönskan. Det är så fantastiskt, tycker jag.
I trädgården finns flera långa häckar som delar av den i olika rum och för att ge skugga och skydd åt både växter och djur.
– Trädgården har verkligen blivit en oas för fåglar, så det gäller att vara försiktig när man rensar i buskagen – här finns så många fågelbon. Till exempel ligusterhäckar är perfekta för småfåglarna!
Det finns också träd överallt. Många ovanliga sorter som Ingemar har samlat på sig under den tid han har haft sin trädgård.
– Jag vill också att det ska finnas något kvar efter mig när rabatterna en dag inte längre finns, säger Ingemar när han blickar ut över den vidsträckta trädgården som tidigare bara var en åker.
Vacker vårgräsmatta med “brunnslocksmetoden”
Vill man ha spännande buketter av vårblommor i gräsmattan är brunnslocksmetoden för lökar ett bra sätt, tipsar Ingemar. Han berättar att man börjar med att med hjälp av spaden forma en cirkel i storleken av ett brunnslock. Sedan sticker man in spadskaftet under grässvålen och rullar upp “locket”. I hålet sätts lökar i de färger, kombinationer och sorter man vill ha. Tänk bara på att de blommar samtidigt!
På våren kommer sedan härliga buketter av lökväxter som pryder vilken gräsmatta som helst. Ingemar blandar gärna narcisser och tulpaner med liknande eller kompletterande färger. Då ska man tänka på att plantera de högsta i mitten och de lägre i periferin.
Ingemars tips på ovanliga träd
Ingemar tipsar om några av de träd som finns i hans trädgård. Flera av dessa finns i välsorterade växtbutiker. Håll också utkik på trädgårdsföreningarnas växtloppisar vår och höst där det också kan gå att hitta mer ovanliga träd.
- Kinesisk sekvoja – Metasequoia glyptostroboides
- Himalayabjörk – Betula utilis jacquemontii
- Rödbladig hassel – Corylus avellana
- Rosenrobinia – Robinia hispida
- Ginkgo – Ginkgo biloba
- Japansk lärk – Larix kaempferi
- Sumpcypress – Taxodium distichum
- Silverpoppel – Poppulus alba
- Goliatpoppel – Populus x canadensis ‘Robusta’
- Rosenhagtorn – Crataegus x media
- Sydbok – Nothofagus antarctica