Så får du dina snittblommor att hålla längre

Vårsolen är äntligen här och så även alla härliga vårblommor. Vi i Sverige är faktiskt ett av de länder i världen som köper mest tulpaner. Vi har listat hur du får dina tulpaner och andra härliga snittblommor att hålla längre!

Så här ska du göra för att få dina snittblommor att hålla längre: 

  • Rensa bort alla blad som annars hade hamnat i vattnet. Bladen gör så att det samlas en massa bakterier i vattnet och påskyndar därmed förruttnelsen av dina blommor. 
  • De flesta snittblommor kräver att du gör en fin diagonal snittyta längst ner på stjälkarna. Korta eventuellt av stjälkarna så att de passar i just den vasen du tänkt ha dem i. Lökväxter, såsom tulpaner och påskliljor, kan du klippa rakt av med en fin sekatör eller sax. Ett enkelt tips är att ju hårdare stjälk blommorna har, desto längre snitt behövs. Snitta om dina blomster ett par gånger i veckan för bästa möjliga hållbarhet. 
  • Använd kallt vatten till alla blommor som ska stå i vas. Förr sa man att man skulle ha varmt vatten till bland annat rosor, men ju högre temperatur vattnet har desto snabbare drar bakterieprocessen igång. 
  • Använd alltid den näring du får med. Tulpaner behöver dock aldrig extra näring, de växer fint av sig själva. 
  • Byt vatten, ofta. Även om du följer alla skötselråd så kommer det bildas bakterier i vasen. Se till att skölja av vasen och fyll på med nytt fräscht vatten ett par gånger i veckan så ska du se att de håller längre!
  • Sätt dina snittblommor svalt (exempelvis i uterum, kylskåp eller matkällare) under natten och när du inte är hemma. På så sätt förlänger du livslängden och kan njuta av dina fina blommor ett par extra dagar. 
  • Tänk på var du placerar din blomsterprakt. Undvik direkt solljus och fruktskålen. Frukt avger etylen, som får blommorna att mogna snabbare, vissna eller torka. 
  • Tulpaner är väldigt törstiga, för att inte få dem att sticka iväg på längden kan du ge dem lite vatten åt gången. Fyll på med nytt fräscht vatten varje dag så ska du se att de växer i en jämnare, finare takt. 
Scroll to Top