• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kungens elefant har fött en liten tjurkalv

  Kungens elefant på Kolmårdens djurpark har blivit mamma! Allt ska ha gått bra och både den nyblivna mamman och kalven mår utmärkt.

  Kungens elefant har fött en liten tjurkalv
  Elefantbebisen tillsammans med mamma Bua. Foto: Kolmårdens djurpark

  Den 17 mars föddes den lilla elefantkalven, meddelar Kolmårdens djurpark i ett pressmeddelande. Det är kung Carl XVI Gustafs asiatiska elefantko Bua och danska drottning Margrethes elefanttjur Tonsak som är föräldrar till nytillskottet. 

  Förutom den nyfödda tjurkalven och föräldrarna bor det ytterligare två till asiatiska elefanter på djurparken, honan Saonoi och tjuren Namsai. Den asiatiska elefanten är starkt utrotningshotad och samtliga fem elefanter ingår i ett internationellt program för att bevara arten. 

  I ett pressmeddelande förklarar djurchefen på Kolmården, Philip Johansson, att elefanterna som bor på djurparken fungerar som en back-up till sina släktingar som lever i det fria och hotas av människans utbredning i Sydostasien.  

  Det var för 16 år sedan som de två elefanthonorna Bua och Saonoi flyttade in på Kolmården. De var en gåva till Sveriges kung Carl Gustaf, från den dåvarande thailändska kungen

  Djurparken har informerat både det svenska och danska hovet, samt den thailändska ambassaden om nytillskottet. Kung Carl Gustaf ska vara både glad och lycklig över den roliga händelsen i dessa ansträngda dagar. 

  Hans Majestät och övriga familjen ser fram emot att få besöka den lilla tjurkalven så snart som möjligt, skriver Kolmården.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!