Experterna: Så tar du dig ur ensamheten

Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren har skrivit boken Du är inte ensam om att känna dig ensam. Tillsammans har de också utvecklat hemsidan och appen HittaNyaVänner.se.

Medan självvald ensamhet kan vara skön, så är den oönskade jobbig. Och ändå är den så vanlig. Ibland talas det om ensamhet som ett folkhälsoproblem i klass med alkohol, stress och rökning.

Men om det ofta ges råd kring motion, sömn och stress, så är det tyvärr få som pratar om vikten av sociala sammanhang. Det vill Madeleine de Jong och Johanna Wahlgren, som skrivit boken Du är inte ensam om att känna dig ensam ändra på. Tillsammans har de också utvecklat hemsidan och appen HittaNyaVänner.se.

Varför är det så skamfyllt att känna sig ensam? 

– I grunden handlar det om överlevnad. Vi människor har alltid behövt gruppen för att klara oss. Därför finns det mekanismer i kroppen som triggar igång känslor av ångest, oro, stress och obehag när vi är ensamma, som varningsklockor. Och på motsatt sätt skapas positiva känslor i kroppen när vi umgås med andra, säger Madeleine.

– Men vi vill utmana skammen genom att få fler att våga prata om sina erfarenheter. Många känner sig ensamma i perioder och det är vanligt att man genom livet går in och ut ur ensamhet. Man är inte ensam om att känna sig ensam, säger Johanna. 

Varför blir vi ensamma?

– Det kan handla om olika saker. Vissa är blyga, ­andra flyttar till en ny ort och har svårt att få nya ­vänner. Man kan ha gått ­igenom en separation där man förlorat både livskamrat och vänner. För några kan det handla om utanförskap på grund av handikapp eller social fobi, säger ­Madeleine. 

Och vad gör ensamheten med oss? 

– På ett vardagligt plan kan det kännas tomt att inte ha någon att småprata med, eller dela tankar och känslor med. Det finns en läkande kraft i relationer och samtal. Det ligger något i ordspråket “delad glädje är dubbel glädje, delad sorg är halverad sorg”, säger Johanna.

– Men i förlängningen kan ensamheten faktiskt göra oss sjuka. Den kan leda till psykisk ohälsa, men också öka risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, säger Madeleine.

Har ni tips på hur man kan ta sig ur ensamheten? 

– Ensamhet är komplext och det finns inget standard­recept, eftersom ensamheten ser olika ut för olika personer. Ibland kan man behöva ta hjälp utifrån men många kan påverka sin situation själva. Det finns inget standardrecept, eftersom ensamheten ser olika ut för olika personer men:

  • Ta ensamheten i handen och bli vän med den. Känn att du har makten att påverka ditt liv. Alla kan inte det, men de flesta. Gör något bra av dina ensamma stunder. Kanske har du något du vill lära dig, som ett nytt språk? Passa på när du är ensam.
  • Fundera på när och varför du känner dig ensam – i vilka situationer.
  • Vilka möjligheter har du att försöka ändra din situation? Vad har du för människor runt dig idag som du vill knyta ­kontakt med? Kan du hitta nya nätverk och sammanhang, skaffa nya intressen? Kan du ­berätta om din känsla av att vara ensam för familj och ­kollegor?
  • Syna dina tankemönster, hur du tänker, agerar och ­reagerar på saker. Försök att bryta negativa tankemönster som leder till att du mår dåligt och som hämmar dig. Det är krasst men människor med en positiv syn på livet som ser saker ur fler perspektiv är lättare att tycka om.
  • Fundera på hur du vill att ditt liv ska se ut om några år. Hur vill du känna och vilka människor vill du ha omkring dig då? Sätt små delmål som tar dig i riktning mot målet.
Hitta vänner på nätet

I Facebook-gruppen Heja vänskap på Facebook, med över 4 000 medlemmar, kan man efterlysa nya vänner. 

Gofrendly är en app för smartphone för kvinnlig vänskap, med tusentals medlemmar över hela ­landet.

Bor du i storstaden så finns det aktiviteter på ­sajten www.citypolare.se. Kan handla om alltifrån
att man ses på ett café till att man går på museum ­tillsammans eller åker ­skridskor.

Scroll to Top