Rekordgammal råka upptäcktes i Skåne

En medtagen råka lämnades in till djursjukhuset i Lund. När man senare undersökte dess ringmärkning upptäckte man att det var en ovanligt erfaren pippi man hade att göra med.

Råkan är en vanlig kråkfågel i södra Sverige. Nyligen hittades en medtagen varelse som lämnades in till djursjukhuset i Lund. Fågelskydd Spillepeng i Malmö, som tar hand om skadade fåglar, hämtade den senare och rapporterade på sin Facebooksida: “Det här är en spännande råka! Den är svag och har problem med benen. Den är med all sannolik också mycket gammal – den slitna ringen indikerar detta.”

Riktigt hur gammal var det dock ingen som kunde gissa. Fågeln visade sig ha ringmärkts som vuxen vid Torreberga utanför Staffanstorp i juli 1996. Det innebär att den är minst 25,5 år.

– Av svenska ringmärkningsåterfynd har vi ingen som är i närheten av 25 år, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Fågelfyndet väckte också stort intresse hos allmänheten och Fågelskydd Spillepeng har aldrig haft så många besökare på sin sajt.

– Men så var råkan också mycket speciell. Sannolikt är det den hittills äldsta vilda kråkfågeln som har hittats
i Europa.

Fågeln somnade följande natt in i en ombonad miljö och kommer att skickas till Naturhistoriska riksmuseet
i Stockholm.

Rekordgammal råka upptäcktes i Skåne
Den rekordgamla råkan beräknas vara över 25 år gammal.
Scroll to Top