• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rekordgammal råka upptäcktes i Skåne

  En medtagen råka lämnades in till djursjukhuset i Lund. När man senare undersökte dess ringmärkning upptäckte man att det var en ovanligt erfaren pippi man hade att göra med.

  Rekordgammal råka upptäcktes i Skåne

  Råkan är en vanlig kråkfågel i södra Sverige. Nyligen hittades en medtagen varelse som lämnades in till djursjukhuset i Lund. Fågelskydd Spillepeng i Malmö, som tar hand om skadade fåglar, hämtade den senare och rapporterade på sin Facebooksida: "Det här är en spännande råka! Den är svag och har problem med benen. Den är med all sannolik också mycket gammal – den slitna ringen indikerar detta."

  Riktigt hur gammal var det dock ingen som kunde gissa. Fågeln visade sig ha ringmärkts som vuxen vid Torreberga utanför Staffanstorp i juli 1996. Det innebär att den är minst 25,5 år.

  – Av svenska ringmärkningsåterfynd har vi ingen som är i närheten av 25 år, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

  Fågelfyndet väckte också stort intresse hos allmänheten och Fågelskydd Spillepeng har aldrig haft så många besökare på sin sajt.

  – Men så var råkan också mycket speciell. Sannolikt är det den hittills äldsta vilda kråkfågeln som har hittats
  i Europa.

  Fågeln somnade följande natt in i en ombonad miljö och kommer att skickas till Naturhistoriska riksmuseet
  i Stockholm.

  Den rekordgamla råkan beräknas vara över 25 år gammal.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!