• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Det var en obeskrivlig känsla att äntligen få veta"

  Erica Högberg växte upp med "fader okänd" i födelseattesten. I hela sitt liv har hon letat efter sin pappa. Till slut gav ett dna-test svar. Beskedet innebar både glädje och sorg men hon fick också sitt livs största överraskning …

  "Det var en obeskrivlig känsla att äntligen få veta"

  Freddie. Så hette han, den långe och välbyggde mannen som Ericas mamma hade en romans med i Göteborg försommaren 1975. Namnet och telefonnumret stod nedskrivet på en ask tändstickor. Men när Ericas mamma fick vet att hon väntade barn var relationen över och asken försvunnen. Namnet är den enda ledtråden som Erica har haft i jakten på sin pappa. Så länge hon kan minnas har hon känt en saknad och undrat vem han var.

  – Vem är min pappa? Jag ser lite annorlunda ut jämfört med mina släktingar på mammas sida. Jag är lite längre än de är, så det har liksom synts på mig lite grann. Jag har alltid undrat över mitt ursprung och vem jag är. Hur hade livet sett ut om jag vetat? Så har jag tänkt i hela mitt liv. Särskilt när jag har sett mina kompisar och deras familjer har tankarna kommit. Och när jag själv fick barn funderade jag jättemycket. Vem är deras morfar?

  När vi pratas vid har det gått några år sedan Erica, 43, fick sin familjehistoria klar för sig. Med hjälp av ett dna-test avslöjades släktbanden. Därmed fick det livslånga sökandet äntligen ett slut. Men vi backar tillbaka till försommaren 1975 då hennes mamma, som är från Värmland, tillfälligt bodde i Göteborg och hade en kort romans med Ericas pappa.


  Satt och skrev dikter

  – Mamma satt i Slottsskogen och skrev dikter. Hon såg pappa på håll och de tittade på varandra. Min mamma var jättesnygg så det är inte konstigt att han blev intresserad, haha. Men så började de prata och gick sedan en promenad. När de skildes åt bestämde de att ses igen.

  Ericas mamma har berättat vad hon minns av dagarna för 44 år sedan. Dessutom har hon sparat sina dagböcker från den här tiden som Erica har kunnat läsa. Föräldrarna umgicks intensivt i några dagar innan romansen fick ett abrupt slut. Plötsligt bröt Ericas mamma kontakten.

  – De var unga. Pappa var bara 16 och mamma var 20. Pappa kände sig nog nobbad så det är ju inte konstigt att han inte hörde av sig igen.

  Därmed kunde historien ha tagit slut om det inte var för att Ericas mamma var gravid. Erica föddes i februari 1976 och från det att Erica var liten har hon och mamman gemensamt försökt hitta Freddie. Men sökandet har varit som att leta efter en nål i en höstack.

  – Jag har verkligen grävt precis överallt. Men jag visste ju bara hans förnamn och det har inte varit tillräckligt för att kunna spåra honom. Och när någon sade till mig att Freddie kanske bara var hans smeknamn var jag nära att ge upp. Ibland har jag gillat läget och accepterat att jag kanske aldrig kommer att få veta.


  Namnet Bosse Högberg dök upp

  Men för några år sedan började det hända saker. Erica hade långa utskrifter från skatteverket med olika Freddie som åldersmässigt stämde med Ericas pappa. När hon kom till Freddie Högberg i listan och googlade hans namn dök boxaren Bosse Högberg upp. Det visade sig att han hade en son som hette Freddie. Och när hon läste att det hade gjorts en film om boxaren så kontaktade hon regissören och bad om en bild på sonen.

  – Det är ju du, sa min exman när han såg bilden. Alltså, det var på hjärtinfarktsnivå! Det var en chock men samtidigt så häftigt att se någon som var så lik mig.

  Efter det gick Erica ut med en efterlysning. Hennes mamma visste att Freddie delade ut tidningar och Erica hade därför kontaktat Göteborgs-Posten några år tidigare för att se vilka som var anställda som tidningsbud sommaren 1975. Det gav inget napp men Göteborgs-Posten erbjöd sig att publicera en efterlysning i tidningen. Erica tackade nej men nu när hon var sin pappa på spåren bestämde hon sig för att gå ut med en efterlysning i sociala medier med de ledtrådar hon hade.

  – Det var efter det som jag fick kontakt med pappas släktingar. Men det är många halvsyskon och barn på olika håll i familjen så det var svårt att fastställa ett släktskap.

  Därför tog Erica hjälp av dna-analys för att säkerställa familjebanden. Och det blev en matchning utifrån Ericas dna och äntligen fick alla hennes frågor svar. Det var med både glädje och sorg som hon tog emot beskedet om släktbanden.

  – Jag grät när jag fick svar på testet. Det är en obeskrivlig känsla. En enorm lycka men också sorg eftersom jag fick veta att min pappa Freddie Högberg dog i en bilolycka när han var 28. Jag hade hittat mig själv men förlorat min pappa, så kändes det.

   

  Från vänster: Ericas pappa Freddie i 25-årsåldern, farmor Birgit Johansson, Bosse Högberg 1965.

  Ointresserad av kändisar

  Att Ericas farfar var den skandalomsusade världskände boxaren Bosse Högberg vill hon helst tona ner.

  – Det är inte viktigt. Det är pappa som jag har fokus på. Det är ju honom jag har letat efter och inte efter min farfar. Dessutom säger mina kompisar att jag är så tråkig för jag är helt ointresserad av kändisar. Jag vet aldrig vem någon är och känner aldrig igen någon. Om jag ska prata om farfar vill jag i så fall nämna min farmor Birgit Johansson. Hon var veckotidningsmodell och snygg som bara den. Hon hade ett barn från ett tidigare äktenskap, min farbror Peter, och så födde hon en dotter efter min pappa. På den sidan har jag många kusiner. Och så har jag min faster Louise som min farfar Bosse fick med sin sista fru Liz Högberg.

  Det faktum att hon tillhörde en kändisfamilj var mest avskräckande i början.

  – Det var ett störningsmoment att pappa var känd. Hans familj kommer ju inte vilja ha kontakt med mig, tänkte jag. De kommer tro att jag är en lycksökerska.

  Så tänkte de inte. Erica har fått ett mottagande från familjen som hon aldrig hade kunnat drömma om.

  – Jag har jättefin kontakt med flera av mina släktingar. Liz har varit fantastisk och även min farbror Peter. Han är fantastisk. På fars dag tog han med mig till Vallda söder om Göteborg och visade mig huset där min farmor hade bott och minneslunden där hon ligger begravd. De har varit helt otroliga och välkomnat mig på ett fantastiskt sätt.

  Det har hänt fler saker i Ericas liv som hon aldrig trodde att hon skulle få uppleva.


  Träffade gamla kompisar

  – Pappa åkte motorcykel och var med i en klubb. Jag har fått träffa alla hans gamla mc-kompisar och åka med dem. Helt makalöst. De tog med mig på en rundvandring i Göteborg och visade mig platser som haft stor betydelse för pappa. De glömde nog bort att jag var med för de berättade massa saker om honom och om alla hyss han hittade på.

  – Jag fick veta att han var ödmjuk men lite busig. Att han körde buss i Göteborg och tränade karate och kunde lägga upp foten över dörrkarmen. Och att han hade en orm som han bar omkring i en ryggsäck.

  Jag kan känna igen mig mycket i beskrivningarna. Jag gillar också ormar och kampsport, haha.
  För den som vet är släktskapet uppenbart. Likheterna mellan Erica och hennes pappa och farfar är slående, även om det finns likheter med mammans släkt också. Särskilt märks de Högbergska anlagen på dragen runt munnen. Nu har Erica ändrat i folkbokföringen och Freddie Högberg står som hennes pappa. Dessutom har hon tagit pappans efternamn. Därmed var sista pusselbiten lagd efter ett livslångt sökande.

  – Jag har sökt mina rötter så länge och äntligen hittat dem. Att veta vem jag är gör att jag har mycket bättre självkänsla nu. Och jag är sjukt stolt över Freddie. Att han står som min pappa känns helt magiskt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!