Margaretas fantastiska rosor

Det härliga med trädgårdsintresset är att det kan drabba en när som helst i livet. Margareta Holmdal, som du får möta denna vecka, hade fyllt 60 år när det stora intresset för rosor vaknade. Sedan dess har hon skapat en helt fantastisk rosenträdgård som lockar besökare från när och fjärran. Följ med du också!

Namn: Margareta Holmdahl

Ålder: 71 år.

Yrke: Pensionär (tidigare tandläkare).

Familj: Maken Erland, 72, tre barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Bor: Hus i Dramsvik vid Ljungskile.

Zon: 1.

Trädgårdens ålder: Elva år.

Storlek: 4 000 kvadratmeter.

Läge: Sydväst.

Består av: 250 sorters rosor, rhododendronbuskar, magnolior och en jättelik budleja (fjärilsbuske), en köksträdgård med bland annat kronärtskockor och sockerärtor och ett växthus med tomater.

Blomsterprakten och dofterna är överväldigande när man kommer hem till Margareta Holmdahls trädgård i Dramsvik vid Ljungskile på Västkusten.

I rabatterna, som är anlagda i terrasser, i sluttningen ner mot sundet mellan fastlandet och ön Orust, blommar rosor i rad efter rad.

– Längst ner mot stranden har jag tåliga och höga rosor som skyddar mot vinden, berättar hon. Mina personliga favoriter är Austinrosorna eftersom de blommar ända fram till frosten kommer.

Margareta och hennes man Erland har bott i huset med den magnifika utsikten i mer än 40 år, men det är bara de senaste elva åren som hon på allvar har intresserat sig för trädgården.

– När jag hade fyllt 60 år började jag fundera på vad jag skulle göra när jag gick i pension, berättar Margareta som tidigare arbetade som tandläkare.

– Jag kom i kontakt med Trädgårdsföreningen i Göteborg och en kvinna som heter Henny Johansson (ordförande i Svenska Rosensällskapet, reds anm) och hon inspirerade mig till att börja med rosor.

Hon minns fortfarande vilken som var den första ros som hon planterade. Det var den vita och härdiga buskrosen Alba Maxima.

– Det är en perfekt nybörjarros eftersom den är lättskött och den doftar underbart gott, säger hon.

Det rika utbudet av rossorter har sedan växt år från år och i dag har Margareta 250 olika sorter i sin trädgård. Här finns förutom de 38 Austinrosorna och åtta rosorna från Bourbongruppen ett flertal sorter av Spinosissimagruppen, Rugosagruppen, Gallicagruppen och Moschatagruppen.

Listan kan göras lång och det är den också. Margareta har sina rosor noggrant katalogiserade i och i rabatterna står vid varje ros en liten metallskylt med dess namn.

– Med rosor kan man få en vacker trädgård från våren till långt ut på hösten med lite planering. På våren blommor pimpinellrosorna som är väldigt trevliga, berättar Margareta som också har de vildrosor som är vanligast i Bohuslän i sin trädgård, som nyponros, hartsros och stenros.

Margaretas rosenträdgård är så speciell att den väcker intresse hos rosexperter från hela världen. Hennes samling av rosor från flera olika grupper och förädlare är unik i sitt slag.

Förra sommaren kom världen till henne i form av två busslaster med rosentusiaster som var på det veckolånga World Rose Convention i Köpenhamn. Där samlades de kunniga medlemmarna i World Federation of Roses Societies.

– Jag tror att här var minst ett 80-tal besökare. Då blev det trångt i min trädgård, berättar Margareta med ett skratt. De kom från Sydafrika, USA, Nya Zeeland, Kanada, Uruguay, Tyskland, Japan och England.

Trångt börjar det bli i trädgården ändå med alla rabatterna. När Margareta började intressera sig för rosorna förbättrade hon och maken tomten som sluttar från huset ner mot strandlinjen.

– Vi byggde upp terrasser med sten så att jorden skulle stanna kvar på plats och tack och lov har vi god kontakt med en smed som gör rabattavgränsare och rosenbågar åt oss.

Margareta har inte satt någon gräns för hur många rosor hon ska ha. När andan faller på och hon hittar något intressant gör hon allt hon kan för att hitta utrymme på den 4 000 kvadratmeter stora tomten.

– En del av tomten är och ska förbli skogstomt, men jag ska få lite mer plats till rosor nu när vi ska få kommunalt vatten och avlopp. Det innebär nämligen att det kan bli en ny rabatt där den gamla trekammarbrunnen har legat, säger hon förväntansfullt.

Förutom rosorna har Margareta och hennes man en stor köksträdgård och ett växthus med bland annat tomatplantor. Förra året fick de mycket kronärtskockor och sockerärtor och de hoppas på lika bra skörd i år. Dessutom hade de en jättelik pumpa.

– Rosorna är min grej. Erland hjälper till med trädgårdsarbetet, men han är mest intresserad av köksträdgården.

Margareta hoppas att det inte blir en lika långvarig torka den här sommaren som det var förra året. Då fick hon slita tungt för att få rosorna att trivas.

– Jag tvungen att vattna varje dag för att rosorna skulle må bra. Som väl har vi ju som sagt egen brunn, berättar hon.

Margaretas bästa råd om rosor

* Ta för dig av det utbud av rosor som finns. Läs böcker eller googla om växtzoner och i vilket läge de trivs bäst.

* Välj rosor utifrån din egen smak.

* Tveka inte med att gräva upp och flytta en ros om det inte blivit som man tänkt sig eller om den inte trivs. Bästa tiden att flytta rosor är på hösten.

* Gödsla med hönsgödsel tidigt på våren, helst innan beskärningen.

* Rosor ska ha mullrik jord. Det får man genom att mylla ner kogödsel. Hästgödsel är det bästa för rosorna, men kan vara svårt att få tag i om man inte har kontakt med ett stall. 

* Tidigt på våren, gärna innan snösmältningen kan man gödsla rosorna med lite aska. Vill man använda ett gödningsmedel rekommenderar Margareta Chrysan som verkar på både lång och kort sikt.

* Beskär rosorna på våren när björkarna börjar få ”musöron”. Margareta beskär sedan kontinuerligt under hela säsongen genom att klippa bort vissna blommor. Det stimulerar tillväxten av nya blommor.

* Böckerna ”Rosor för nordiska trädgårdar” av Lars-Åke Gustavsson rekommenderas av Margareta. Ett måste för alla rosälskare, säger hon.

 

Margaretas tre favoriter:

* Olivia Rose

* The Lark Ascending

* The Generous Gardener

Scroll to Top