Hälsonytt!

Kolhydrater för diabetiker? Vaccin för glutenintolerans? Vi tar upp det senaste inom hälsa!

Vaccin mot glutenintolerans på väg!

I dag finns ingen annan behandling mot glutenintolerans än att avstå mat som innehåller proteinet. Men australiensiska forskare är något på spåren. Ett vaccin som omprogrammerar immunförsvaret så att det inte längre reagerar mot gluten ska precis börja testas på människor.

Här är kostforskarna eniga

Vilken diet är egentligen bäst för hälsan? Frågan splittrar kostforskarna men på dessa tre punkter är de i alla fall eniga:

– Industriellt framställda transfetter är skadliga och mättade fetter, som framför allt finns i produkter från djurriket, bör bytas mot omättade fetter som finns i till exempel olivolja, avokado och rapsolja.

– Processade kolhydrater i exempelvis kakor bör bytas mot de som finns naturligt i frukt och sädesslag.

– Om du har diabetes mår du bättre av en lägre andel kolhydrater och en större andel fett.

Teckna – och minns bättre

Om du tecknar ner det du vill minnas ökar chanserna avsevärt att du ska komma ihåg det jämfört med om du skriver. Det visar en mindre studie från Canada. Anledningen är att flera områden i hjärnan aktiveras när man ritar.

Visste du att…

…yngre generationers kroppar generellt har en lägre biologisk ålder än äldre generationers kroppar hade vid samma tidpunkt? Anledningen är att vi lever allt mer hälsosamt.

Slipp alzheimers med kultur

Att hålla igång hjärnan med kulturella aktiviteter och att vara fysiskt aktiv i medelåldern kan minska risken att drabbas av demens senare i livet. Det visar en studie från forskare vid AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.

6 %

större risk för övervikt har barn till mödrar som var storkonsumenter av kaffe under graviditeten. Detta enligt data från en norsk mor- och barnstudie.

Scroll to Top