Den hälsosamma knölen

Potatisen har fått mycket skäll för sitt innehåll av stärkelse som anses onödigt fettbildande. Men faktum är att den både är full av antioxidanter och rejält kalorisnål i förhållande till hur mycket den mättar. Här får du fem bra hälsoskäl till att frossa i årets härliga färskpotatisskörd.

Kolhydratinnehållet

Potatis innehåller endast 17 procent kolhydrater. Jämfört med till exempel pasta eller ris är det ingenting eftersom dessa innehåller mer än dubbelt så mycket av den varan.

Antioxidanterna

En av potatisens riktiga styrkor är det höga innehåller av antioxidanter. Men tänk på att behålla skalet – det är där de flesta antioxidanterna gömmer sig.
Mättar bra
I synnerhet när du behåller skalet på gör potatis dig snabbt mätt. Inget annat livsmedel i världen mättar lika bra per kalori.

Vitaminerna och mineralerna

Visste du att 250 gram
potatis räcker för att till-
godose halva ditt dagsbehov av C-vitamin? Knölen är även rik på B-vitamin, järn
och kalium.

Aminosyrorna

Potatis innehåller visserligen en förhållandevis liten andel protein, men likväl flera viktiga aminosyror som har spelat stor roll för oss nordbor när tiderna har varit svåra.

Scroll to Top