• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag har fått kämpa för att pussla ihop mig själv igen!

  För lite drygt ett år sedan slutade Lotta Bromé på Sveriges Radio efter anklagelser om sexuella trakasserier. Mediadrevet som följde beskriver Lotta som den tuffaste perioden i sitt liv. Men nu är hon tillbaka, både i radio och med sin podcast Brevé Bromé. Hon fick starkt stöd av sambon Leigh-Ann som Lotta faktiskt träffade tack vare Hemmets Journal...

  Jag har fått kämpa för att pussla ihop mig själv igen!

  När vi ses på kvarterskrogen på söder i Stockholm där Lotta Bromé bor låter hon mig först veta att hon sällan ställer upp på personliga intervjuer.

  – Jag är rätt blyg, skygg och håller mitt privatliv för mig själv så mycket jag kan. Jag har länge kämpat med min självkänsla och börjar först nu trivas med mig själv. Jag har inga bra erfarenheter av pressen och därför hållit mig ifrån den här biten.

  Lotta berättar att hon aldrig har velat prata om sin sexualitet, men blev "avslöjad" av en tidning som tog paparazzi-bilder och kände sig därefter rätt bränd.

  – Annat är det i min yrkesroll. Där känner jag mig mer trygg, säger Lotta och menar att hon inte har några problem med öppenheten i sitt jobb och att hon gärna pratar med sina lyssnare på stan till exempel.

  Anledningen till att Lotta sa ja till just där här intervjun är faktiskt ganska speciell.

  – Det var min sambo Leigh-Ann som tyckte jag skulle ställa upp på grund av att det är Hemmets Journal som fört oss samman.

  Leigh-Ann, som är uppvuxen i Kanada, var nämligen besatt av popgruppen ABBA som tonåring. Hon skickade efter allt möjligt från Sverige som hade med gruppen att göra. Hon skrev till Hemmets Journal och det publicerades en text där hon sökte efter svenska brevvänner som hon också fick. Med tiden blev hon allt mer intresserad av Sverige. Hon började lyssna på svensk radio och gillade Melodifestivalen.


  Fortsatte ha kontakt

  Vid ett tillfälle skrev Leigh-Ann till P4-extra under tiden när Lotta livesände Melodifestivalen.

  – Hon skrev en hälsning på kanalens facebook-sida. Jag svarade och sedan fortsatte vi att ha kontakt även privat.

  Efter ett tag kom det fram att hon inte bodde långt ifrån Las Vegas, dit Lotta och ett par vänner redan hade en bokad resa. Lotta och Leigh-Ann sågs på en fika och "sedan blev det som det blev".

  – Vi var båda rätt säkra på vår kärlek redan från början och det dröjde inte länge innan hon flyttade hem till mig. Vi har nu varit ett par i fem år.

  Kärnan i deras relation beskriver Lotta med många adjektiv.

  – Ärlighet, omtänksamhet och humor är sådant som håller oss ihop. Leigh-Ann har precis som jag jobbat med radio och tv. Hon har en förståelse för mitt yrke och kan känna igen känslan man har efter att ha gått av scenen eller av att vara uppe i varv efter att ha befunnit sig i rampljuset.

  Lotta är nyss hemkommen från Paris där hon tillbringat några dagar med sin dotter Bonnie, 12 år.

  – Vi reser så ofta vi kan och direkt efter Paris åkte Bonnie med sin pappa till Thailand.

  Pappan heter Henrik Olsson och är både en god vän och en före detta kollega till Lotta. Hon brukar inte prata så mycket om hur just de båda blev föräldrar till deras gemensamma dotter, mer än att de båda länge hade burit på samma längtan efter att få bli föräldrar.

  – Bonnie är det absolut bästa som hänt mig. Hon var så otroligt efterlängtad.

  Lotta tar upp sin telefon och visar bilder från några av alla deras resor, Gambia, Senegal, kvällsbad med elefanter i Indien. Lotta beskriver att mor och dotter har humorn gemensam och så är de båda nyfikna.


  Ville bli lärare

  – Sedan är både hon och jag rätt känsliga, men då är det bra att Henrik är mer lättsam än jag. Hon får då båda bitarna.

  Lotta beskriver sig som "en bra mamma".

  – Jag är lyhörd och hyfsat bra på att sätta gränser. En gång i tiden ville jag bli lärare, kanske därför jag tycker det är roligt att göra läxor tillsammans med Bonnie, menar Lotta som är nostalgiskt lagd och ser som sin största utmaning att inse att hennes dotter inte längre är så liten.

  Det har gått lite drygt ett år sedan Lotta slutade på Sveriges radio.

  – Det blev en ohållbar situation. Jag hamnade mitt i ett mediadrev där man skrev både det ena och det andra. Det gick inte att jobba kvar under sådana förhållanden, det var orimligt. Jag valde därför att sluta.

  Lotta blev offentligt anklagad för sexuella trakasserier, utfrysning och mobbning och en tuff tid följde.

  Tilläggas ska att både SVT och Expressen fälldes för det de publicerade.

  – Det tar inte bort all sorg jag känt över det här, men det är nog den närmaste upprättelse jag kan få.

  Jag kan inte beskriva med ord hur dåligt jag mådde, mycket på grund av att jag har en dotter som påverkats tillräckligt mycket av det här.

  Lotta har fått kämpa för att pussla ihop sig själv.

  – Jag mår bättre idag, men jag kommer aldrig bli en av dem som säger "detta är en upplevelse jag inte har velat vara utan". Jag önskar att ingen annan ska få genomlida det som jag och min familj utsattes för.


  Fått flera insikter

  Och det senaste året har givit henne flera insikter, både om sig själv och sin omgivning.

  – Jag har använt den här tiden genom att fundera på vem jag är, vad jag vill göra, börjat träna, skaffat hund och märkt vilka som är mina riktiga vänner. Man kan svika en människa genom att inte stå upp och bara vara tyst. I läget som rådde var det skönt att ha gamla vänner som känner mig och vet vem jag är.

  Och hur viktiga de är i ett drev där osanningar sprids.

  Lotta menar att det handlar om att inte låta andra definiera vem man är och att hon nu vill återta berättelsen om sitt liv.

  – Då är vänner både en tröst och en hjälp för att kunna gå vidare.

  När allt var som värst drabbades dessutom Lottas pappa av prostatacancer som sedan övergick i skelettcancer. Som om det inte vore nog dog två av Lottas nära vänner, Rickard Wolf och Lill-Babs Svensson.

  – Lill-Babs stöttade mig ända fram tills hon gick bort. Hon var väldigt orolig för mig och samtidigt upprörd och skällde över vad som skrevs. Hon brukade ringa och sjunga för mig.

  Bästa vännen Carl-Jan Granqvist och Lottas sambo är två personer som fanns vid hennes sida från dag ett.

  – Det är klart att min och Leigh-Anns relation har betytt massor, det här var ju jobbigt för henne också. Men medan jag var ledsen, var hon mest orolig för mig. Och hon blev arg!

  Även om Lotta länge längtat efter en hund var det hennes sambo som föreslog att det nu var läge för att köpa hund.

  – Hunden Jesper har absolut varit ett led i min väg till förbättring. Han ger mig livsglädje. Stugan i skärgården gör mig också glad.

  Lotta beskriver stugan, som hon för övrigt köpte av Rickard Wolf en gång i tiden, som en fristad. Där tillbringar hon största delen av somrarna.


  Nya utmaningar

  Podcasten Brevé Bromé har blivit Lottas stora comeback. Podden beskriver Lotta som en stund med möten och samtal med både kända och okända människor.

  – Jag har ju alltid älskat att möta andra människor och få göra längre intervjuer, det var ju faktiskt en av anledningarna till att jag fastnade för P4 Extra. Att tvingas lämna under sådana omständigheter var förstås väldigt tråkigt samtidigt var det dags att lämna Sveriges radio efter alla år. Jag behövde nya utmaningar.

  Idag är Lotta aktuell både med sin podd och radioprogrammet Café Bromé – morgonfika med Lotta. Det är ett radioprogram som sänds lokalt på flera orter i de norra delarna av landet och man kan gå in och lyssna via nätet på www.poporock.com om man inte bor i sändningsområdet.

  – Många lyssnare har hört av sig till mig sedan jag slutade och jag hoppas nu att de ska hitta tillbaka till mig, antingen via podden eller mitt radioprogram.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!