8 goda skäl att ta cykeln i vår

Vill du komma igång med att motionera, förbättra din hälsa och kanske bli av med några överflödiga kilon? Då ska du överväga att byta fyra hjul mot två.

1. DU SKYDDAR HJÄRTAT

Under en cykeltur får såväl hjärtat som blodkärlen, ja hela blodomloppet arbet för att kunna leverera tillräckligt med syre till musklerna. Cykling sänker både blodtrycket, kolesterolet och blodsockret och medverkar även till att tunna ut blodet så det flyter lättare i ådrorna och därmed reduceras risken för blodproppar. Studier visar att personer som cyklar till jobbet har 30 procentslägre dödlighet i hjärtsjukdomar.

 

2. DU MINSKAR DIABETESRISKEN

När det gäller att förebygga diabetes typ 2 har ingen medicin visat sig lika verksam som fysisk aktivitet och diet. Enligt amerikanska undersökningar kan regelbunden motion och viktnedgång nästan halvera risken för att utveckla diabetes typ 2. När du cyklar eller motionerar på annat sätt blir musklerna nämligen bättre på att använda sockret i blodet samtidigt som sockerupptaget i musklerna ökar.

 

3. DU SKYDDAR DIG MOT DEMENS

När du cyklar och använder kroppens många muskler ökar du inte bara blodflödet till kroppen utan
även till hjärnan. På så sätt förs mer syre till hjärnan och det stimulerar bland annat koncentrations- och inlärningsförmågan och stärker minnet. Undersökningar visar dessutom att regelbunden motion även kan sakta ner åldringsprocessen i hjärnan och skydda mot demens.

 

4. DU MINSKAR STRESSEN

En cykeltur i det fria medverkar till att ge hjärnan ro. Den friska luften har en lugnande inverkan på hela nervsystemet och avleder din uppmärksamhet så att du snabbare hamnar i ett icke stressat
tillstånd. Cyklar du regelbundet kan du samtidigt öka din tolerans för stress så du är bättre rustad för
att klara en hektisk vardag.

 

5. DU FÅR EN EFFEKTIV FETTFÖRBRÄNNING

Cykling minskar risken för övervikt. När du cyklar sätts de flesta av kroppens muskler i arbete och ju högre intensitet du cyklar med, desto mer ökar din förbränning. Som tumregel förbränner du mellan
125–150 kalorier genom att cykla en halvtimme i lugnt
tempo. Det motsvarar ett glas rödvin eller en liten kaka.

 

6. DU FÖREBYGGER CANCER

Ett av 100 cancerfall beror på för lite motion. Genom att vara mer aktiv kan du reducera din risk att få
hela 13 olika cancerformer, enligt den senaste forskningen. Cykling sätter fart på fettförbränningen och
medverkar till att hålla vikten stabil. Detta minskar risken för att det utsöndras stora mängder insulin och
könshormoner i blodet som kan skapa ett cancerframkallande kroniskt inflammationstillstånd.

 

7. DET ÄR SKONSAMT MEN EFFEKTIVT

Cykling är en väldigt skonsam motionsform som inte belastar kroppens leder, muskler och senor alls lika mycket som vid till exempel löpning. Om du inte har motionerat särskilt mycket förut, är väldigt överviktig eller om du lider av exempelvis knäproblem är cykling ett klokt förstahandsval när det kommer till träning.

 

8. DU MINSKAR SMÄRTA

När du cyklar och är fysiskt aktiv sätter du igång olika processer i kroppen. Bland annat ökar utsöndringen av en mängd viktiga hormoner, bland annat endorfin som är kroppens egen smärtstillande
medicin – tre gånger mer effektiv än morfin. Framför allt motion ute i det fria ökar endorfinutsöndringen.

 

 

Scroll to Top