• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sluta banta – en gång för alla!

  Det finns betydligt bättre och roligare sätt att hantera sin vikt på än att banta. Det menar Erik Hemmingsson som har forskat på övervikt i över 20 år. Han vill uppmana alla överviktiga att sluta banta – genast!

  Sluta banta – en gång för alla!

  Bantning innebär en späkning som är påfrestande både mentalt och emotionellt. I längden leder det sällan till något annat än frustration och missnöje när vikten kommer tillbaka.

  – Många kommer dessutom intala sig att misslyckandet beror på deras svaga karaktär, vilket är helt fel, säger Erik Hemmingsson som tycker att det verkligen är på tiden att vi slutar skuldbelägga överviktiga eftersom det bara är grymt och gör att många mår dåligt i onödan.

  För bantning fungerar sällan och det på grund av skäl som den enskilda individen inte kan styra över. Kroppen tycker nämligen inte om att bli av med sin energireserv utan kommer att aktivera olika försvar för att återfå den energi som gått förlorad så att du återfår ursprungsvikten.

  – Det sker främst genom en minskad energiomsättning, det vill säga du gör av med mindre energi än förut, både i vila och under motion. Du kommer även att få ändrade nivåer av olika hormoner som får dig att äta mer mat än tidigare. Det är nästan alltid bara en tidsfråga innan du är tillbaka på ursprungsvikten. Kroppens försvar är alltför starka och uthålliga.

  Det vanligaste misstaget överviktiga personer gör är att de inte förstår hur deras kropp fungerar, tätt följt av att bantare generellt sett vill gå ner i vikt för att de är missnöjda med sin kropp istället för att leva i samklang med den, menar Erik Hemmingsson.

  – De flesta som vill gå ner i vikt gör det av estetiska skäl, men det är mycket bättre att fokusera på hälsa och välmående, inte det som står på vågen. Många låter sig styras av vårt skeva och helt orealistiska utseendeideal.

  Lösningen ligger i att jobba med sin kropp och i att ha förståelse för hur kroppen fungerar, menar Erik Hemmingsson. Livet och vikten ska inte vara en livslång kamp med dåliga odds.

  – Om du istället lär dig att lyssna på kroppen och tar hand om dess grundläggande behov så kommer du att få en betydligt trevligare och lättare resa. Även om du inte blir normalviktig eller ser ut som dagens skönhetsideal. Det viktigaste är inte hur du ser ut, utan hur du mår.

  Varför blir så många överviktiga?

  För individer kan det finnas väldigt många olika orsaker till övervikt, enligt Erik Hemmingsson. Men på samhällsnivå är det främst kombinationen av klasskillnaderna, stressen och skräpmaten som ställer till det.

  Ett annat sätt att se på det är att vi har en biologi som är som gjord för att lagra energi när vi kan, och att den stressiga miljö vi numera bor i gör att vi har svårt att stå emot den energiladdade skräpmaten, som är gjord för att överkonsumeras och trigga vårt belöningssystem.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!