• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vårkänslor i rabatterna

  Nu börjar vårtecknen snart visa sig i rabatterna! Vi listar några saker du kan göra i väntan på ljusare varmare tider för att se till att din rabatt är redo för vårens intåg.

  Vårkänslor i rabatterna

  Mars är nog den månad när skillnaden är som störst i vårt avlånga land – full vinter norrut och spirande vår ­söderöver.

  Men ljuset är här och det är dags att sätta full fart med frösådderna ­inomhus. Solen värmer skönt och kanske kan vi ­njuta av den första koppen kaffe utomhus på en ­skyddad plats. 

  • Klipp bort gamla växtdelar och kratta försiktigt 
   i rabatterna först när du ser att perennerna börjar titta upp.

  • Skydda vintergröna växter som t ex buxbom och lagerhägg, mot den första starka vårsolen om marken fortfarande är frusen. Då kan de inte ta upp vatten och kan få torrskador. Använd fiberduk eller säckväv.
  • Behöver du föryngringsbeskära prydnadsbuskarna kan du göra det på vårvintern innan saven börjar stiga. Bäst är att kapa en tredjedel av grenarna ganska långt ner varje år, så förnyar du busken succesivt.

  • Håll utkik efter ägg från mördarsnigeln så tidigt det bara går. Ta bort och kasta. Titta under krukor och annat bråte i trädgården där de brukar finnas.

  • Beskär övervintrade pelargoner och plantera om dem i ny jord. Ofta är de taniga och trista. De flesta tål ganska hård beskärning, men det är inte nödvändigt. Välj själv om du vill ha dem knubbiga och täta eller höga och yviga. Passa samtidigt på att ta nya sticklingar som du sticker ner i små krukor med jord. En plast-påse över med små hål i hjälper till.

  Den engelska pelargonen, med sina vackra blommor, brukar finnas tidigt i butik – när man längtar som mest efter blommor. Ibland ser den lite ledsen ut efter ett tag hemma, men planterar du om den i ny jord och ger näring varje vecka fortsätter den bjuda på fantastisk blomning. Den vill stå ljust och soligt, på sommaren trivs den utomhus på en skyddad plats. Vattna så att jorden får torka upp lätt mellan gångerna.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!