• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Henrys flaskpost nådde belgiskt par - på Gotland!

  Treårige Henry Byåker såg flaskposten han nyss kastat i vattnet sakta guppa i väg på vågorna och visste inte vart den skulle ta vägen. Tre veckor senare fick han svaret när ett belgiskt par hörde av sig till honom …

  Henrys flaskpost nådde belgiskt par - på Gotland!

  Det var i slutet av november förra året som Jakob Byåker tog med sig treårige sonen Henry hem till farmor och farfar på norra Ölands östkust.

  De skulle ha en helt egen dag tillsammans och Jakob funderade på vad de skulle göra. Då fick han idén att kasta i en flaskpost vid Källa hamn som inte ligger så långt från föräldrahemmet.

  – Hans äldre bröder, nioårige Charles och sjuårige Gustaf, har tidigare fått kasta i flaskpost därifrån, så nu tyckte jag det var Henrys tur, säger Jakob.

  Han förklarade för Henry att de skulle stoppa ett papper i en flaska och kasta ut den i vattnet. Sedan skulle den förhoppningsvis flyta i land och hittas av någon.

  Henry tyckte det lät spännande och satte sig genast ned för att rita en teckning. Teckningen stoppade de tillsammans med ett meddelande i flaskan. Solen sken från en nästan klarblå himmel när Henry kastade ut flaskposten. Han stod sedan och betraktade den ett tag medan den sakta rörde sig ut till havs.

  – Jag var förstås medveten om att sannolikheten att någon ska hitta den och kontakta oss är ganska liten. De flaskposter som Charles och Gustaf kastade fick vi aldrig svar på, berättar Jakob.

  Därför blev han smått chockad när han tre veckor senare hittade ett mejl i sin inkorg från det belgiska paret Amalia Mokas och Andy Deffrasnes. De var på resa i Europa och hade tillbringat en semesterhelg på Gotland. När de hade gått längs stranden med sina båda hundar Nala och Thaïs hade de – på en hög av alger – hittat en flaska med en pappersrulle i.

  "Vi blev överraskade och exalterade när vi öppnade flaskan – det kändes som att vi befann oss på skattjakt. Vi hittade ditt brev och tack vare hjälp från några förbipasserande så kunde vi översätta det, vi förstår inte svenska", skrev de till Henry i mejlet.

  De berättade även lite mer om sig själva och om sin resa genom Europa.

  "Glöm inte att hälsa dina bröder och vi önskar dig all välgång och ett underbart liv", avrundade de brevet.
  De skickade också bilder på platsen där de hittat flaskposten och en kartbild med positionen där flaskan flutit i land, en bit söder om Visby.

  Hemma hos familjen var det stor glädje över att någon hittat flaskposten och de svarade genast paret att de gärna fick höra av sig tillbaka om de behövde hjälp med något på sin resa genom Sverige.

  – Henry hade förstås lite svårt att fullt ut förstå att någon hittat flaskan han kastat i. Men hans äldre bröder tyckte det var jätteroligt. Samtidigt som de tyckte det var lite orättvist att de aldrig fått svar på flaskposterna de kastat i tidigare. Vi får väl göra nya försök med dem, skrattar Jakob.

  Han är förvånad över att flaskposten hamnade just på Gotland.

  – När vi kastade i flaskposten blåste det vindar som borde fört den i riktning mot Polen. Vindarna måste ha ändrat riktning ute till havs och därmed fört flaskan till västra Gotland.

  Hur som helst, nu har Henry och hans familj fått nya brevvänner – tack vare hans flaskpost!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!