• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Amaryllis - Julens härliga höjdare!

  Amaryllisen är verkligen julens stora favorit. Härlig att följa från knopp till fullt utslagen och så fantastisk med sina stora blommor på höga stjälkar. Kan man bli annat än glad! Den stora svårigheten är att välja. En riktigt röd sort vill jag ha, men rosa är också så fint – och vitt är ju en underbar julfärg. Det blir nog flera även denna jul. Tillsammans får de ge härlig julglädje hemma.

  Amaryllis - Julens härliga höjdare!

  Vacker i både vas & kruka!
  Amaryllisen är lika vacker som snittblomma och håller lika länge i vas. Om stjälken vill fransa sig nertill kan man försiktigt sätta ett gummiband om den.

   

  Håll koll på löken!
  Det är lökens storlek du ska titta på när det gäller kvaliteten – och att den är fat och fin. Ju större lök desto mer fylld är den med växtkraft. En större lök ger oftast fler stänglar.

   

  Så sköter du din amaryllis!

  •  Vattna sparsamt men inte alltför lite. Vattnar du för mycket skjuter stjälken i höjden och blir ranglig.
  • Vattna på fatet eller vid kanten av krukan så att själva löken inte blir blöt.
  • Placera amaryllisen ljust. Ju varmare den står desto snabbare drivs den i blom. En sval placering gör att blommorna håller längre.

   

  Vill du prova något nytt? Lägga amaryllislökar på ett fat med en enkel krans av grenar omkring. Knopparna sträcker sig uppåt efter hand som stjälkarna växer och blir till ett dekorativt blickfång. Duscha rötterna regelbundet med vatten i en sprayflaska.

   

  Gör själv finaste presenten

  Ge bort ett vackert arrangemang som du själv har skapat.

  Du behöver: Stor glasburk, amaryllislök, gren med röda bär (t ex järnek), gren med röd stjälk ( t ex kornell), några stenar, etikett och rött band. Sprayflaska till vatten.


  1. Börja med att spraya amaryllislökens rötter med vatten.

  2. Placera löken i glasburken och fyll på med stenarna. Sticka ner grenarna längst kanterna.

  3. Så här ser det färdiga arrangemanget ut när amaryllisen börjat blomma. Knyt fast en fin etikett med rött sidenband runt burken.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!