• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Carola älskar julen – även grisfötterna!

  I 35 år har Carola turnerat runt med olika konserter, men nu bjuder hon istället publiken till sitt nya hem vid Steninge Slottsby i Sigtuna. En dröm som äntligen gått i uppfyllelse! Möt Carola i ett samtal om kärlek, tro och om hennes nya stora livsprojekt!

  Carola älskar julen – även grisfötterna!

  Carola har bytt villalivet i Bromma till slottsmiljön i Sigtuna där hon tillsammans med sina barn Zoe och Amadeus hyr ett hus. Det var på vännen Noppe Lewenhaupts födelsedagsfest som Carola för första gången hörde talas om Steninge Slottsby. Friherre Per Taube berättade då om stenladan intill familjen Taubes hem Steninge Slott.

  – Jag tittade på stenladan, men frågade Per om det inte fanns någonting ruffigare. Och så visade han den här träladan, förklarar Carola när vi ses på hennes nya "arbetsplats" där hon håller konserter, endast ett stenkast från huset där hon bor.

  Hon berättar att hon stormtrivs i sitt nya hem.

  – I´m a countrygirl. Så fort jag åker härifrån in till stan eller reser bort längtar jag hela tiden hem hit. Jag älskar naturen, lugnet, parken. Det är så härligt med det lantliga som möter det slottsliga. Och det känns otroligt exotiskt och exklusivt att jag får uppleva detta för det bär ju också på historiens vingslag.
  Det är en gammal dröm om att ha stora ytor som gått i uppfyllelse.

  – Här får jag plats med min hoj och min husbil. Det är otroligt vackert och jag ser ofta par förlova sig nere på bryggan där jag själv går och badar, utbrister hon.

  Carola och pojkvännen Jimmy Källqvist träffades hösten 2014. Han bor i en lägenhet inne i stan.
  – Vi har flera boenden och även ett gemensamt hem i Sydafrika. Men det har ärligt talat inte varit läge att flytta ihop ännu. Dessutom anser jag att vi bör vara förlovade innan dess.

  Och enligt Carola ligger förlovning och giftermål inte inplanerat inom den närmaste tiden.


  Amadeus och Zoe på Skansen med sin kända mamma. Foto: TT

   

  – Vi är inte där än. Jag känner ganska tidigt i en relation om det är något att bygga på eller inte. Är det inte en bra känsla, gör jag slut ganska snabbt. Med Jimmy har jag hela tiden känt frid, jag vill ge vår relation en chans och det känns väldigt positivt. Men vi stressar inte. Det finns så mycket med honom som är väldigt bra. Hans humor och att han har lätt till skratt. Jimmy är också en god lyssnare och socialt begåvad som få.

  Carola beskriver tillfället då han satte sig vid pianot för första gången.

  – Jag minns när han kom hem till mig och började spela. Det var psalmlikt, som Davids smörjelse och en härlighet spreds i hela rummet. Jag kände att himlen kom ner i rummet och så upplever jag det nästan varje gång han spelar. Vi förstår varandra musikaliskt.

  Precis som de flesta andra par har Carola och Jimmy fullt upp med arbete och vardagens bestyr.

  – Jag tror inte det finns något par i min umgängeskrets, jo kanske ett, där kvinnan inte är projektledare.

  Alla mina närmaste väninnor är de som drar det största lasset och tar ansvar för familj och hushållsarbetet. Jag tror att det saknas bra förebilder för män. Det är så mycket fokus på feminism, något som jag i högsta grad står upp för, men männen är så vilsna idag. De behöver uppmuntras och bli allt det där som faktiskt är nedlagt i dem. Hur man tar ansvar. Och hur man tar initiativ.

  Varje dag pendlar Carola till Bromma för att skjutsa Zoe till skolan. På frågan hur hon är som mamma tror Carola att Zoe skulle beskriva henne som busig.

  – Min pappa var väldigt busig och jag tror jag fått de där småroliga upptågen från honom. När jag var med Zoe i skolan häromdagen gjorde jag väl något knasigt och sedan hörde jag Zoe säga till sina kompisar "Min mamma är sådär!" Zoe och jag dansar och gör knasiga miner tillsammans. Vi är väldigt lika hon och jag, men även Amadeus är lik mig.

  Hon ser också stora likheter mellan sin pappa Janne och Amadeus.

  – Pappa var en sådan där person som alltid var sig själv i alla olika sammanhang och med alla. Jag försöker vara på samma vis med mina väninnor som med mina barn. Många tar ju på sig en roll bland vuxna och en annan med sina barn. Jag tror att om jag bara är en glad mamma som gör roliga saker så blir jag också en bra och härlig förälder. Vi har bara barnen en kort tid och jag vill verkligen göra det bästa av den tiden.

  Det är ett stort ålderspann mellan barnen och hon busar inte lika mycket med sin stora som med sin lilla. Med Amadeus har hon en helt annan relation.

  – Amadeus lever ett gott liv. Han spelar fotboll, går till kyrkan och är väldigt omtyckt av sina vänner. Han är en modern kille som skriver musik och hänger mycket i studion.

  – Min son har varit med och tyckt till om vilka jag har dejtat och han säger snabbt vilken kille som kan vara något att ha eller inte.

  Men Carola försäkrar att Jimmy tidigt fick sonens godkännande.

  – Amadeus tycker jättemycket om Jimmy. Jag tror alla tycker om honom!

  Men hur klarar Carola egentligen av att ständigt köra på med nya projekt till hundra procent?

  – Vad är att bränna ut sig? Man ska ta varningssignaler på allvar, men det viktigaste är att göra det som är kul, då tror jag man klarar sig. Jag har också vågat tacka nej, vilket visserligen är något som jag – och kanske inte många andra – haft förmånen att göra. Jag försöker också omge mig med människor som jag litar på. Men jag funkar bäst när det blåser och är lite krisigt. Och jag kastar mina bekymmer, min oro och ångest till Gud, då blir mitt hjärta lättare.

  Tron på Gud har alltid haft en stor del i Carolas liv. Det finns en vikt i att behålla sin barnatro, även om relationen med Gud hela tiden förändras, menar hon.


  Carola har svårt att välja bland julpsalmerna när hon sjunger i nya "konsertsalen" - ladan hemma i Steninge Slottsby utanför Sigtuna. O helga natt och Stilla natt är två av favoriterna.

  – Jag tror att det är viktigt att man inte kvävs av tidens anda och den här världens besvikelse. Att man håller sig ren i sin relation med Gud och precis som att när man på ett vackert barnlikt sätt sträcker sig upp mot sin mamma eller pappa så vet man att man blir uppburen. Jag har aldrig slutat sträcka upp händerna till Gud. Han har heller aldrig slutat lyfta mig.

  Tro är en hjärtesak, menar Carola.

  – Det är en helig plats i mitt hjärta som jag vårdat i goda och onda dagar. Det är min styrka och glädje. Gud är min kärlek, det största som finns. Han är den som jag trodde på som barn och som jag hela tiden fått lära känna bättre.

  Är Jimmy också troende?
  – Nej... Han är inte ateist eller så. Men jag skulle säga att han är väldigt öppen och inkluderande. Han följer med till kyrkan och har alltid väldigt sunda tankar, värderingar och reflektioner efter en predikan. Han känner väldigt starkt av en helig stund. Det är viktigt, tycker jag.

  Vad ger dig livsglädje?
  – Naturligtvis när det går bra för mina barn, det ger värme i mamma-hjärtat. Men också när man ser äkta kärlek, människor som hjälper varandra och visar generositet. När man släpper det man har för handen och hjälper andra, det gör mig lycklig och ger mig hopp om människan. Och att vi ser och respekterar varandra ger mig glädje.

  Vad är du mest stolt över när du ser tillbaka på ditt liv?
  – Jag är mest stolt över ögonblicket när jag uppträdde i Melodifestivalen med Främling för första gången; när jag med tårar och äkthet tackade Gud inför hela svenska folket. Jag är också stolt över att jag har en ryggrad och vågar säga ifrån men att jag fortfarande är ödmjuk; att jag hängt i och vägrat ge upp och hela tiden krigat mig framåt. Dessutom är jag stolt över att jag kan urskilja vad som är riktat mot mig personligen och vad som handlar om att sälja löpsedlar. Det är något jag lärt mig efter alla år som offentlig person.

   

  Carola klär granen med dottern Zoe. Foto: Wolfgang Kleinschmidt)

  Finns det något du ångrar när du ser tillbaka på ditt liv?
  – Det är så mycket att jag inte orkar gå in på alla de grejerna. Ångrar saker gör nog de flesta, annars kan jag bara säga stort grattis till de som inte känner så. Även om man ofta växer av tuffa tider, och kan ta sig igenom mörkret och stärkas, så tror jag att man kan bli onödigt skadad i själen. Vissa saker kan man klara sig utan.

  Finns det något som skrämmer dig?
  – Ja, att jag skulle bli för bekväm och tappa min udd. Men det är nog inget jag kommer tillåta mig själv till för jag skulle bli alltför uttråkad. Det är i de lägena jag ser till att nya utmaningar kommer.
  Carola berättar att man har investerat så mycket tid och pengar i det nya projektet att hon nu måste spela och uppträda i den jättemånga gånger för att få det att gå ihop.

  – Jag har massor av drömmar att förverkliga här i ladan, allt från rock'n'roll till klassisk musik. Bland annat tänker jag ha countrykvällar, gospelfestivaler och även "Ladies Night". Den här fina lokalen kan man använda sig av hela året, så det kommer bli Carola hela året om man vill.

  Hon känner att hon landat och vill bygga upp sitt livsprojekt här i Steninge Slottsby.

  – Det är här jag ska vara. Jag tror jag har det bästa framför mig. Jag oroar mig inte utan jag vill förvalta den här möjligheten jag fått på bästa sätt. Jag sjunger nog så länge jag kan och orkar.

  Hon berättar också att rent privat vill hon, vare sig det blir med Jimmy eller någon annan, gärna landa i tvåsamheten. Dessutom funderar hon på att skriva en självbiografi.

  – Nu har jag babblat om mig själv i 35 år. Det vore skönt att för en gångs skull skriva ner allt man känner med sina egna ord.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!